1200x628px_10.jpg

Klassisk västerbottenpaj

Augusti är tiden för att bjuda in till kräftkalas. Även om det är fokus på kräftorna är västerbottenpajen en klar favorit bland många. Här bjuder vi på ett enkelt recept på denna klassiska favorit.

Tid: Cirka 70 min
Portioner: Cirka 6

Ingredienser

Pajdeg

100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning

220 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Gör så här

Pajdeg

Värm ugnen till 200°C.
Blanda smöret och mjölet till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
Tillsätt vattnet och blanda tills det blivit en deg.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, och låt vila i kylen i 20 minuter.
Nagga pajbottnen och förgrädda sedan i 10-15 minuter i 200°C.

Fyllning

Vispa ihop äggen, mjölken och grädden. Salta, peppra och rör i västerbottenosten.

Tips: Du kan enkelt riva osten i din matberedare.

Fyll pajskalet med blandningen och grädda pajen mitt av ugnen i 25- 30 minuter.
Låt pajen stå till sig innan du serverar den ljummen.

Tips: använd pizza/pajläget i ugnen när du gräddar pajen för att få en frasig och fin pajbotten

Skriv ut