dinkelsallad.png

Matig dinkelsallad med vegansk mandelfeta, ärttzatziki och rostad potatis

Ett växtbaserat recept på en matig dinkelsallad med härligt rostad potatis! Servera maträtten med en färgsprakande grön ärttzatziki och vegansk mandelfeta.

Både den hela dinkeln i receptet och den veganska mandelfetan kräver lite förberedelse. Önskar du snabbt slänga ihop denna matiga sallad kan du ersätta dinkeln med exempelvis durra, quinoa eller hirs. Mandelfetan kan även ersättas med cashewricotta eller annan ost eller topping som du känner för.

Recept av Plant Based By Thess
Foto: Agnes Maltesdotter

Ingredienser

Recept för 4 portioner

Dinkelsallad med rostad potatis

  • 1 1/2 dl dinkel, blötlagt över natten
  • 400 gram småpotatis
  • 100 gram svartkål
  • 100 gram vitkål
  • 70 gram ruccola
  • 1 rödlök
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 msk lönnsirap
  • 1 msk olja

Pumpafrövinägrett

  • 1⁄2 dl rostade pumpakärnor
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1⁄2 dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap

Grön ärttzatziki

  • 250 g gröna ärtor
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 1 dl fet växtyoghurt
  • 1 liten riven vitlöksklyfta
  • zest och juice från 1 ekologisk citron
  • 1 näve färsk basilika
  • Flingsalt
  • svartpeppar

Vegansk mandelfeta

  • 100 g skållade mandlar
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1⁄2 dl god kallpressad olivolja
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här: 

Vegansk mandelfeta: Blötlägg mandlarna i minst 12 timmar och skölj därefter av. Mixa mandlarna med resterande ingredienser tills du fått en slät och krämig konsistens. Lägg smeten i en silduk eller ren kökshandduk, snurra ihop hårt och kläm ur vätskan. Lägg därefter mandelklumpen i kyl i minst 12 timmar. 

Värm ugnen till 125°C och lägg den kylda mandelklumpen på en plåt och platta ut den så att den blir ungefär 1 cm tjock. Baka i 30 minuter. Låt svalna och förvara mandelfetan i kylen.

Pumpafrövinägrett: Mixa ihop ingredienserna för pumpafrövinägretten så att den blir slät.

Skölj och strimla svartkålen och vitkålen fint och massera sedan med 1 msk av vinägretten. Skala och skiva löken tunt.

Koka upp vatten, vinäger och lönnsirap. Ta bort från värmen och lägg i löken. Sätt på ett lock och låt stå i minst 15 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Skrubba potatisen och blanda med lite olja. Rosta i mitten av ugnen, i ca 30 minuter, tills potatisen mjuknat och fått färg. Blanda potatisen med kålen.

Ärttzatziki: Tina de gröna ärtorna. Mixa till en slät kräm tillsammans med övriga ingredienser. Smaka därefter av med salt och peppar.

Blanda ihop kokt dinkel med kål- och potatissalladen och toppa med den krämiga ärttzatzikin, syrad lök och mandelfeta. Ringla över extra pumpafrövinägrett.

Tipsa en vän

Skriv ut

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.