vaxtbaserad-mat-plant-based-by-thess.png

Växtbaserad mat för alla av Plant Based by Thess

Therese Elgquist, med bloggen Plant Based by Thess, är matkreatören och kokboksförfattaren med passion för växtbaserad matlagning. Enligt henne är det fina med växtbaserad mat att det är så enkelt att variera. Med lanseringen av den senaste kokboken vill hon bjuda in fler till den växtbaserade matvärlden.

Foton: Agnes Maltesdotter

Illustrationer: Gaia Padovan

En matfilosofi utan pekpinnar

Plant Based By Thess, Therese Elgquist

Enligt Therese erbjuder växtbaserad matlagning en hel värld av möjligheter där man med lite kreativitet kan göra många olika saker av samma ingredienser.

– En och samma råvara kan bli till oändligt många olika saker beroende på hur du tillagar den. Ta som exempel en rödbeta. Du kan göra biffar, falaflar, hummus, soppa eller bakverk med den. Du kan fritera, syra, grilla eller rosta i ugn - och bara en sådan sak som hur du rostar den i ugnen (hel, i klyftor, skivor, strimlor) kommer spela roll för såväl smak som textur. Lägg därtill att du vidare kan variera din beta genom att blanda med olika dressingar eller kryddningar och servera med olika tillbehör för den delen. Tänk nu på att allt det jag nämnt går att applicera på i princip alla grönsaker som finns - en snabb överslagsräkning visar på att det finns otroligt mycket möjligheter!

Ny kokbok fylld med recept och kunskap om växtbaserad mat

Thereses nya kokbok “VÄXTBASERAT - god och enkel mat för alla” är en ultimat grundbok för växtbaserad mat där hon hoppas bjuda in läsaren till den växtbaserade matvärlden genom att bland annat presentera guider om hur du bygger upp ett basskafferi som “klarar det mesta”, varvat med vilka köksprylar som förenklar matlagningen. Hon berättar även om sin “smak-textur-näringstriangel” som blir en hjälp för att bygga upp kompletta rätter och vidare tar läsaren med på en matresa där man bryter ner olika rätter för att visa vilka som är de viktiga delarna och som skapar kompletta och mättande rätter för alla tillfällen! 

– Kokboken är skriven för precis alla. Den är tänkt att bli en bästa kompis i köket oavsett om du äter grönt hela tiden eller mest bara vill att dina gröna tillbehör ska smaka riktigt gott! Genom att använda de “ultimata formlerna” som presenteras i boken, snarare än exakta recept, när vi lagar mat kan vem som helst bli mer flexibel, kreativ och hållbar i köket! Formlerna tillsammans med de flödesscheman som presenteras kommer förenkla matlagningen för alla! Dessutom bjuder jag på ett gäng stapelrecept på allt ifrån röror och dressingar till bröd, topping och kryddmixer. Samt 14 härliga recept på hur man kan tillaga tofu, tempeh och kikärta på olika vis!

Växtbaserad morotsfalafel och röror

Lär dig bygga upp maträtter med Thereses växtbaserad modell Formel växtbaserad mat - Plant Based By Thess

I kokboken presenterar Therese även sin växtbaserade modell som är en modernisering av den traditionella “tallriksmodellen”. Det vill säga ett nytt sätt att se på hur vi bygger upp rätter, som passar väldigt bra just när det kommer till växtbaserad mat. Utifrån den växtbaserade modellen har hon tagit fram ett gäng formler som visar vilka komponenter som vi med fördel kan ha med när vi gör en viss rätt. Komponenterna kan sedan varieras beroende på vad du har hemma och vad som är i säsong. 

Om du vill få in mer växtbaserad mat i vardagen så kan du börja med att förändra vissa delar pö om pö. Therese tipsar om några enkla tekniker som gör att du tillslut kommer kunna svänga ihop växtbaserade rätter som ett riktigt proffs!

– För den som vill äta mer växtbaserat skulle jag tipsa om att börja på en nivå som funkar för dig. Det behöver inte handla om att från en dag till en annan svänga runt helt och äta enbart växtbaserat. Du kan börja med att lära dig göra en riktigt god hummus, som du sedan lär dig variera med olika smaksättningar. Sedan börjar du lägga din hummus på frukostmackan, servera en sked till lunchsalladen eller göra en “hummus bowl” till middag. Veckan därpå tar du dig an att rulla falaflar, och innan du vet ordet av kommer du kunna göra även det i sömnen. 

Växtbaserad mat är enkel att variera och med några få grundrecept kommer du långt i köket. Gör små justeringar och du kan skapa mängder av nya maträtter.

4 tips för dig som vill börja laga mer växtbaseratVäxtbaserat basskafferi - Plant Based By Thess

  1. Börja på en nivå som passar dig. Lär dig exempelvis en ny “teknik” eller del av en rätt varje vecka. Kanske börjar du med att mixa en hummus, göra växtbiffar, dressingar eller att blanda ihop salladsbaser. Innan du vet ordet av det kan du allt som ett rinnande vatten!
  2. Hitta 4-5 grundrätter. Variera dessa genom att byta ut olika råvaror då och då.
  3. Laga mycket på en gång - Det sparar dig tid och förenklar matlagningen!
  4. Se till att ha ett basskafferi. Med dina basråvaror hemma behöver du bara komplettera med färska grönsaker i säsong. Förslag på basskafferi, med inköpslista, finns också i boken!

Thereses bästa hjälpredor i köket 

– Det ska inte stickas under stol med att bra hjälpredor i köket är till stor nytta för att laga växtbaserad mat, och annan mat också för den delen. Därför är det väl värt att investera i bra köksmaskiner om man gillar att laga mat och vill förenkla matlagningen. Som tur är finns det flera prisvärda varianter, som samtidigt håller riktigt bra kvalitet och som passar i de flesta hemmakök! Mina favoriter är min mixer, stavmixer, matberedare och köksassistent. Jag använder dem flera gånger i veckan och ofta flera gånger om dagen!

Explore 7 mixer med PowerTilt®-teknologi 

Perfekt för morgonsmoothien då Therese brukar mixa ihop allt grönt hon har hemma till matiga frukostsmoothies. Även en bra hjälpreda när du vill göra dressingar och såser, salt som sött.

Masterpiece Food Processor 

Med Electrolux matberedare EFP9400 från Masterpiece Collection kan du riva och skiva grönsaker, tillaga falafelsmet, biffsmet, större satser hummusar och andra röror samt rawfood-bakverk och annat bakat.

Electrolux blender och matberedare

 

Create 5 stavmixer Electrolux stavmixer

Therese använder sin stavmixer vid tillagning av soppor. Exempelvis när hon kokat ihop grönsaker och vätska och vill få riktigt krämiga soppor men fungerar precis lika bra till bitiga röror, såser och dressingar. Även den lilla behållaren som kommer till stavmixern används flitigt när hon gör nötostar, pesto eller mindre mängder dressingar och såser. 

 

Electrolux köksassistent med SoftEdgeBeater™ 

När det är dags att baka tar hon gärna hjälp av sin köksassistent. En perfekt hjälpreda i köket när målet är att baka surdegsbröd eller tårtor!

Electrolux köksassistent

Vill du laga mer växtbaserad mat?

Vi har samlat några av Thereses växtbaserade recept på bland annat hummus och cashewricotta här på Electrolux Home. Ta del av dem och inspireras till en mer färgglad matlagning i ditt kök!

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...