kanelbullens-dag-800x440.png

Recept: Kanelbullar med kardemumma

Sugen på nybakat? Här är ett recept på bullar med smörig kanelfyllning och god kardemummasmak.

Recept: Kanelbullar 

20-25 st

1 msk kardemumma, gärna hel och mortlad
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
150 g smör, rumsvarmt
14-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
175 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
2 msk kanel

Garnering:
1 ägg

Topping:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1/2 dl strösocker 

1. Blanda kardemumma och mjölk i en kastrull. Värm till fingervarmt, 37°.

2. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken. Blanda tills jästen löst sig och tillsätt sedan salt, socker, ägg och smör. 

3. Arbeta in mjölet efterhand, för hand eller i maskin, men spara någon deciliter till utbakningen. Jobba degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. 

4. Täck bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 60 minuter.

5. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.

6. Dela degen i två bitar och kavla ut till rektanglar, ca 1/2 cm tjocka. Bred på fyllning och rulla ihop degen från långsidan. Skär rullen i 10-12 bitar och ställ med snittytan uppåt i bullformar. 

7. Ställ på en plåt och låt jäsa i 60 minuter under duk. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda sedan bullarna i 225° ca 15 minuter tills de blir gyllenbruna och fina. 

8. Blanda vatten och sirap i ett glas. Pensla bullarna med sirapsblandningen direkt de kommer ut ur ugnen och strö sedan strösocker över bullarna. 

Skriv ut

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.