
Recept: Fritto misto
Medelhavets variant på tempura där fisk, skaldjur och grönsaker paneras och friteras härligt krispiga. Lätt att variera utifrån vad du har hemma och vilka råvaror du tycker om.
Tillagningstid: Över 60 min
Portioner: 4
Ingredienser
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl mousserande vin
1/2 tsk salt
Pudring
2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Ingefärsmajonnäs
1 dl majonnäs
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk japansk soja
Panerad torsk
300 g torskfilé
1/2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 broccoli (à cirka 250 g)
1/2 blomkål (cirka 300 g)
300 g vannameiräkor
400 g kokta blåmusslor (gärna med skal)
Eventuellt 400 g små bläckfiskar (mini)
Cirka 20 salviablad
10 blad av svartkål
Olja till fritering
Cirka 1 1/2 - 2 l olja
Tillbehör
Friterade sötpotatisstrips
Gör så här
Frityrsmeten: Blanda mjölet, majsstärkelsen och bakpulvret i en skål. Vispa ner vinet, lite i taget, till en slät smet. Låt stå i 30 minuter. Blanda ner saltet.
Pudringen: Blanda vetemjölet, saltet och vitpepparn.
Ingefärsmajonnäsen: Blanda alla ingredienser.
Panerade torsken: Skär torskfilén i mindre bitar. Vänd torskbitarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko.
Ansa och skär broccolin och blomkålen i buketter.
Oljan: Värm oljan till 190°C.
Vänd allt (förutom svartkålen och torskbitarna) i pudringen och sedan i frityrsmeten i omgångar. Fritera lite i taget. Börja med svartkålen i 1–2 minuter, sedan fisken och skaldjuren i 3–4 minuter och därefter övriga grönsaker i 1–2 minuter. Viktigt att oljan inte sjunker i temperatur. Lyft upp alla ingredienser med en hålslev och lägg på ett galler eller hushållspapper. Varmhåll gärna allt förutom svartkålen på ett galler i ugnen medan du friterar.
Tillbehöret: Tillaga sötpotatisstripsen enligt anvisningen på förpackningen eller fritera dem tills de har fått en fin färg.
Servera din fritto misto med majonnäsen och sötpotatisstripsen
Skriv ut