800x440px3.jpg

Recept: Fritto misto

Medelhavets variant på tempura där fisk, skaldjur och grönsaker paneras och friteras härligt krispiga. Lätt att variera utifrån vad du har hemma och vilka råvaror du tycker om.

Tillagningstid: Över 60 min
Portioner: 4

Ingredienser

Frityrsmet

2 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
1 tsk bakpulver
2 dl mousserande vin
1/2 tsk salt

Pudring

2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar

Ingefärsmajonnäs

1 dl majonnäs
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk japansk soja

Panerad torsk

300 g torskfilé
1/2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
1 broccoli (à cirka 250 g)
1/2 blomkål (cirka 300 g)
300 g vannameiräkor
400 g kokta blåmusslor (gärna med skal)
Eventuellt 400 g små bläckfiskar (mini)
Cirka 20 salviablad
10 blad av svartkål

Olja till fritering

Cirka 1 1/2 - 2 l olja

Tillbehör

Friterade sötpotatisstrips

Gör så här

Frityrsmeten: Blanda mjölet, majsstärkelsen och bakpulvret i en skål. Vispa ner vinet, lite i taget, till en slät smet. Låt stå i 30 minuter. Blanda ner saltet.

Pudringen: Blanda vetemjölet, saltet och vitpepparn.

Ingefärsmajonnäsen: Blanda alla ingredienser.

Panerade torsken: Skär torskfilén i mindre bitar. Vänd torskbitarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko.

Ansa och skär broccolin och blomkålen i buketter.

Oljan: Värm oljan till 190°C.

Vänd allt (förutom svartkålen och torskbitarna) i pudringen och sedan i frityrsmeten i omgångar. Fritera lite i taget. Börja med svartkålen i 1–2 minuter, sedan fisken och skaldjuren i 3–4 minuter och därefter övriga grönsaker i 1–2 minuter. Viktigt att oljan inte sjunker i temperatur. Lyft upp alla ingredienser med en hålslev och lägg på ett galler eller hushållspapper. Varmhåll gärna allt förutom svartkålen på ett galler i ugnen medan du friterar.

Tillbehöret: Tillaga sötpotatisstripsen enligt anvisningen på förpackningen eller fritera dem tills de har fått en fin färg.

Servera din fritto misto med majonnäsen och sötpotatisstripsen

Skriv ut