Så använder du en blender

Mixa, krossa, mosa, blanda, vispa. En blender har många användningsområden och kan vara en fantastisk hjälpreda i köket - från morgon till kväll. Här ger vi dig inspiration till några av blenderns många användningsområden. Så, vad väntar du på? Läs mer och upptäck blendern på nytt!

Mixa smoothie och näringsrik juice i blender

En blender är ett perfekt köksredskap för att ge dig en gyllene start på dagen. Mixa dina favoriter av grönsaker, frukt och bär till en näringsrik smoothie eller juice. Blendern mixar dina ingredienser till en len och smakrik smoothie. Du väljer själv konsistensen - från en tjock smoothie bowl som du äter med sked, till en flytande smoothie som du dricker.

Blendern är även perfekt när du vill ha en extra näringsrik juice. Genom att göra juice i blendern sparar du alla näringsämnen från ingredienserna, till skillnad från en juicepress där du går miste om massor av nyttigheterna som sitter i fruktköttet och skalet. Du använder med fördel hela frukten, inklusive skal och kärnor, när du gör juice i blendern. Tillsätt extra vätska och låt den gå lite längre för att få en god och slät juice.

Blender tips till smoothie och juice

 • Protein-boosta: Tillsätt proteinrika ingredienser som nötsmör, ägg, yoghurt eller chiafrön för en matigare smoothie.
 • Smoothie bowl: Använd liten mängd vätska och blenderns pulsfunktion för en perfekt smoothie bowl eller nicecream. Här passar en större och mer kraftfull blender utmärkt. 
 • Näringsberika: Se till att din smoothie gör extra gott för kroppen. Tillsätt exempelvis vetegräs, linfrön eller nyponpulver. För att nämna några.
 • Krämig smoothie: Ersätt vatten med mjölk eller växtdryck, yoghurt eller kokosmjölk för en krämigare smoothie. 
 • Smoothie to go: Om du tycker om att ta dina smoothies på språng så kan en sportblender vara något för dig. Bara att mixa och ta med. Se exempelvis sportblender ESB2500.

Raw food med blender - bakverk och måltider

Tycker du också om raw food och att baka nyttigare? Då är blendern en bra hjälpreda. En kraftfull blender tar sig enkelt på uppgiften att mixa ihop dadlar och nötter till goda raw food bollar. Eller avokados till en smakrik chokladmousse. Självklart kan du även använda blendern till att bemästra raw food-måltider på puréer, soppor, såser och röror.

Blender tips till raw food

 • Blötlägg: Genom att blötlägga torkad frukt och nötter så blir det enklare för blendern att mixa ihop smet och deg till dina bakverk.
 • Cashew-magi: Blötlagda cashewnötter kan användas till att skapa växtbaserad grädde, sås och röror. Du kan använda päron till en söt grädde och näringsjäst till röror och såser för ostsmak. 
 • Mixa egen växtdryck: Gör egen växtdryck som havremjölk genom att mixa havre och vatten med eventuellt lite salt och olja. Sila i handduk om du vill ha den finare.

Välsmakande och värmande soppor

Vem tackar nej till en värmande soppa när höst och vinterkylan tränger sig på? Eller en svalkande gazpacho en het sommardag? Med en blender kan du snabbt göra hälsosamma och välsmakande soppor på ett kick. Släng ned ingredienserna i blendern och värm snabbt på spisen om du önskar soppan varm eller ljummen. Du kan även ugnsrosta grönsaker för att sedan mixa en soppa till önskad konsistens i din blender

Blender tips till soppa

 • Efterrättssoppa: Mixa en fräsch efterrättssoppa på exempelvis vattenmelon, juice och mynta!
 • Mixa varmt: Gör du mycket soppor hemma kan det vara trevligt med en blender som kan mixa varma ingredienser. Se bland annat BLF01PGEU blender från Smeg, som tål vätska upp till 70 grader. 
 • Soppa to go: Sportblendern fungerar utmärkt om du vill ha soppa to go. Tänk på att den inte är lika kraftfull som en vanlig blender, så gå inte på för svåra ingredienser.

Krossa is och göra drinkar

En blender fungerar utmärkt till att krossa is med. De flesta som vi erbjuder har en funktion för just detta. Då får du perfekt krossad is som du kan använda till att göra drinkar som exempelvis en frozen margarita eller daiquiri. Din blender kan bli en riktig räddare till festen eller en varm sommardag.

Blender tips krossad is

 • Pulsfunktion: Bäst krossad is får du med en blender med så kallad pulsfunktion och titanbelagda knivar. Se exempelvis exklusiva ESB9400 från Electrolux.

Blender till röror, dipper, marinader och såser

En blender är perfekt att använda till att göra röror, dipper, marinader och såser. Mixa dig en god röra till kvällens grillmiddag eller som dipper till grönsaksstavar. Hummus, guacamole, aubergineröra eller ajvar är bara några exempel som du sveper ihop snabbt och bra med en blender. Du kan blanda ihop goda yoghurtsåser med exempelvis tahini och citron. Eller en smakrik verdesås på det trädgården har att bjuda. Plocka fram ditt favoritrecept, blendern och börja mixa!

Blender tips till röror

 • Lutning: En blender med lutning gör det enklare att få en jämnare konsistens på dina röror och såser. Den hjälper även till att hacka dina örter finare för en mer smakrik marinad. Se exempelvis ESB9400 med den så kallade PowerTilt®-tekniken.

Vispa grädden till efterrätten

Om du saknar en elvisp så fungerar det utmärkt att få vispad grädde med din blender. Vispa med försiktighet bara, så att din grädde inte förstörs. Grädden blir snabbt vispad i blender till dina desserter och bakverk. Givetvis kan du även blanda och mixa smet när du bakar med din blender.

Blender till barnmat

Vill du göra egen barnmat? Då fungerar en blender utmärkt. Lägg i dina ingredienser och mixa till önskad konsistens - helt slät för bebisen som börjat med smakportioner eller med små bitar till den något äldre. Du gör dina egna näringsrika puréer på frukt och grönt, kött och fisk på ett kick!

Tips till barnmat

 • Koka försiktigt: Tillaga frukt och grönt varsamt. Använd sparsamt med vatten när du kokar för att behålla så mycket av näringsämnena som möjligt.
 • Undvik salt: När du lagar puréer till din bebis struntar du bäst i saltet, men kan gärna använda andra kryddor för att sätta smak på maten. 
 • Frys in i isform: Frys in maten i en isform så kan du enkelt plocka fram kuber till bebisens smakportioner och måltider.

Ny blender? Köp den hos Electrolux Home!

Du hittar din nya blender hos Electrolux Home. Vi har ett brett utbud av blenders som hjälper dig med allt från att hacka och mixa till att krossa is. Allt från sportblender och kompakt blender till exklusiv och kraftfull blender/mixer. Du hittar välkända Electrolux och Smeg i vårt sortiment. Flera av våra blenders från Electrolux har även 100 dagar öppet köp. Se alla mixers och blenders.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...