tomatsasens-dag.png

Hemlagad tomatsås på rostade tomater

En hemlagad tomatsås slår det mesta. God som den är men även perfekt som bas till köttfärssåsen, lasagnen eller att ha på pizzan. Här har vi gjort tomatsåsen från grunden med färska tomater som vi sedan rostat i ugnen för en ännu mer smakrik sås.

Recept: Tomatsås

Du behöver
Till en sats

  • 1 kg tomater (plommon eller körsbär)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gullök
  • ½ kruka färsk basilika
  • Olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk balsamvinäger
  • Svartpeppar
  • Salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och dela tomaterna.
  3. Hacka vitlöken grovt och dela löken i klyftor.
  4. Lägg ingredienserna på en plåt och tomaterna med snittytan uppåt.
  5. Ringla över olivolja, salta och peppra.
  6. Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 40-50 minuter.
  7. Häll grönsakerna i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser och färsk basilika.
  8. Mixa blandningen med stavmixer till önskad konsistens. Smaka av med lite extra salt vid behov.
  9. Servera ihop med nykokt pasta eller förvara i kyl som bas till andra rätter.

 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...