Matgeeks smörbullar med tre fyllningar

Matgeek har med sin bok ”Smör – Kärna, Bryna, Baka” tagit fram recept där hans passion för smör står i fokus. Här kan du ta del av Johans goda smörbullar med tre förslag på fyllningar - kardemumma, kanel och vanilj. Låt det smaka!

Mängd 40 st  
Tid 2 timmar + 5 timmars jäsning 

Du behöver

Fördeg 

20 g (2 tsk) jäst 
12 g (1 msk) strösocker  
500 g (5 dl) standardmjölk 
540 g (9 dl) vetemjöl special 

Deg 

fördegen 
4 g (½ tsk) salt  
12 g (drygt 1 msk) mortlad kardemumma  
400 g (6 ½ dl) vetemjöl special  
180 g (2 dl) strösocker  
150 g rumstempererat smör 
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver 

Sockerlag till pensling 

1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver 
100 g (1 dl) vatten  
100 g (nästan 1 dl) strösocker 

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt sockret. Värm mjölken till max 37 grader. Stoppa ner lillfingret, känns det ljummet men inte hett är det perfekt. Häll mjölken över jästen och sockret och rör till det lösts upp. Tillsätt mjölet och rör tills inga klumpar återstår. Täck med plastfolie och ställ på ett varmt och mysigt ställe. Klassikern är skåpet ovanför kylen. Det tar cirka 2 ½ timme för degen att bli riktigt bubblig. Är det en varm sommardag går det snabbare. Den ska ha nått dubbel storlek, vara full med små bubblor och precis på vippen att sjunka ihop igen.  

Häll ner hela fördegen i en hushållsassistent. Väljer man att knåda den för hand går det självklart också bra, även om det tar lite längre tid. Klicka i smöret. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna. Kör på medelhastighet 5–8 minuter tills degen är slät och känns trådig. Den ska vara lite lös men ändå kunna hålla formen. Täck bunken och låt jäsa till dubbel storlek. Det tar cirka 1–2 timmar beroende på temperaturen och vilket mjöl som används. När degen börjar bli färdigjäst, sätt ugnen på 225 grader. 

Gör därefter två av fyllningarna (se nedan). 

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut den ena halvan till en rektangel om cirka 30 x 40 cm. Om den envisas med att dra ihop sig låter man den vila 5 minuter så att glutenet slappnar av. Bred fyllning på halva rektangeln och vik sedan över halvan utan fyllning. Skär därefter degen i cirka 20 remsor (jag använder en pizzaskärare men en degskrapa funkar utmärkt även den). Skär från den öppna sidan så håller remsorna ihop. 

Ta en remsa och dra ut den så den känns spänd men inte brister. Snurra den därefter mellan pekfinger och tumme i en åtta och vik slutligen in änden under. Lägg den på ett  
bakplåtspapper att jäsa. Upprepa med resten av remsorna. Gör likadant med andra deghalvan. Låt bullarna jäsa 30 minuter. Grädda dem mitt i ugnen cirka 10 minuter. De ska få rikligt med färg. Gör sockerlagen genom att dela och skrapa ur en vaniljstång.  

Lägg vaniljstång och -frön i en liten kastrull. Slå på vatten och socker. Koka upp och låt sjuda 2 minuter. Ta av från värmen. Direkt när bullarna tas ur ugnen penslas de med sockerlagen. De får då en fantastisk yta! Låt bullarna svalna på galler. 

Tips!

Tar baket mer tid än planerat? Snurra bullarna men istället för att låta dem jäsa på plåten stoppar man in dem i frysen. När det finns mer tid tar man fram dem låter dem tina i kylen för att sedan jäsa ute i rumstemperatur och slutligen gräddas. Hemma-bake off! Vill man ha fluffigare bullar låter man dem jäsa längre innan de gräddas. 
Vill du ha färska bullar på morgonen bakar du ut dem och ställer med plastfolie i kylen över natten. Ta ut och baka av på morgonen. 

Perfekta smörbullar med köksmaskiner från Electrolux Home

Fyllningar

Kardemumma 

Min absoluta favorit. Snåla inte med kardemumman och mortla den själv. 

15 g (1 ½ msk) kardemumma 
100 g rumstempererat smör 
75 g (¾ dl) strösocker 

Mortla kardemumman och rör samman allt till en slät smet. 

Kanel 

Klassikern när det gäller bullbak. 
100 g rumstempererat smör 
60 g (2/3 dl) ljust muscovadosocker  
5 g (2 tsk) kanel 

Rör allt till en slät smet. 

Vanilj 

Här krävs det en riktig vaniljstång eller i alla fall äkta vaniljpulver. Smaken blir då helt  
magnifik. 

1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver  
100 g rumstempererat smör 
75 g (¾ dl) strösocker  

Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda vaniljfröna med övriga ingredienser till en slät smet. 

Tips!

Man kan även breda fyllningen över hela den utkavlade degen och därefter rulla den som en rulltårta, skära i cirka 3 cm tjocka stubbar och lägga i klassiska bullformar. Det blir gott det också. Mandelmassa i bullarna är aldrig fel. Vill du köpa världens godaste är det Valdéngårdens mandelmassa som gäller.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...