
Marängtårta med lemoncurd och blåbär
Mors dag innebär härliga bakverk med säsongens bär. Överraska mamma med en ljuvlig sommartårta med maräng, lemoncurd och blåa bär.
Maräng:
5 st äggvitor, rumsvarma
2,5 dl socker
Pressad citronsaft
Fyllning:
150g lemoncurd
0,5 st citron + rivet skal
3,5 dl vispgrädde
100 g färska blåbär, spara lite till garnering
100 g svarta vinbär, spara lite till garnering
Garnering: Blåbär, svarta vinbär och florsocker
Gör så här:
- Smöra och mjöla formen. Använd en med löstagbar kant.
- Vispa äggvitorna och citronen till skummet börjar lyfta.
- Vänd ner hälften av sockret i skummet och vispa på mellanhastighet tills marängen tjocknat. Blanda i resten av sockret och vispa vidare på full hastighet till dess att det blir en fast konsistens.
- Sätt ugnen på 250 grader, häll i marängen i formen. Så fort ugnen nått 250 grader ställer du in formen och sänker temperaturen till 150 grader. Grädda marängen i 1,5 timme. Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar i ytterligare 5 timmar.
- Vispa grädden, smaksätt med citronskal. Lägg ett tjockt lager lemoncurd på marängen och sedan ett lager grädde. Toppa med blåbär och svarta vinbär.