Naked cake med jordgubbar och grädde

Nyfiken på naked cake? Den enkla, snygga och trendiga tårtan som paraderar i sociala medier och matmagasinen. Här kan du ta del av vårt recept på naked cake med jordgubbar, vaniljkräm och grädde. En perfekt sommartårta som går snabbt att montera och blir gudomligt vacker. Ställ fram, fota och avnjut!

Vad är en naked cake?

En naked cake är en tårta som är helt utan yttre frosting eller endast har ett tunt lager crustcoating (semi naked cake). På en naked cake är därmed tårtans bottnar och fyllning helt eller delvis synlig från utsidan. Tårtan har därmed ett enkelt och dekorativt utseende. Den toppas vanligtvis med blommor eller frukt och bär. Här finns egentligen inga regler; dekorera din naked cake precis som du vill ha den. Strössel, nötter, smält choklad eller kola - du bestämmer. Till fyllningen kan du använda smör- eller marängkräm, mousse, sylt eller något annat du tycker är gott.

Recept på naked cake

Ingredienser

Portioner: 10 bitar

Tårtbottnar

50 gram smör
2,5 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

2,5 dl mjölk
1 ½ tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk strösocker

Dekor och fyllning

5 dl grädde
1 l jordgubbar alternativt 3 dl jordgubbssylt och 0,5 l jordgubbar till dekoration
Eventuellt blommor eller annan dekor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. 
  3. Smält smöret och tillsätt mjölken.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i mjölblandningen i äggsmeten. 
  6. Tillsätt mjölkblandningen och rör till en jämn smet. 
  7. Fördela smeten i de två formarna och grädda i cirka 30 minuter mitt i ugnen.

Vaniljkräm

  1. Vispa samman samtliga ingredienser i en kastrull.
  2. Sjud under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. 
  3. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vaniljsocker.

Montera tårtan

  1. Dela försiktigt tårtbottnarna i två så att du får fyra bottnar.
  2. Vispa grädden. Blanda ca 1/3 av grädden med vaniljkrämen.
  3. Skiva hälften av jordgubbarna. 
  4. Bred på ett generöst lager med vaniljgrädden på första botten.
  5. Lägg ut ett lager med skivade jordgubbar på krämen. Om du använder jordgubbssylt för en sötare tårta kan du varva lager av vaniljgrädde med lager av sylt. 
  6. Tillsätt nästa lager och upprepa med vaniljgrädde och skivade jordgubbar tills alla bottnar är på plats. 
  7. Toppa tårtan med resterande grädde, jordgubbar och annan eventuell dekor.

Fördelar med en naked cake

Det finns många fördelar med en naked cake framför en mer traditionell tårta. Du får chans att visa upp tårtans bottnar och fyllning från utsidan, du sparar tid genom att slippa täcka sidorna med frosting eller grädde och du får en tårta som står sig bättre under en varm sommardag. Att ge tårtan en jämn täckning med frosting är även ett av de svåraste momenten som du nu slipper. Den rustika naked cake tårtan är enkel att både montera och dekorera. Du får med andra ord en snabb, snygg och praktisk tårta som med små medel blir en av festens stora höjdpunkter.

Dekorera tårtan med blommor

Det är populärt att dekorera en naked cake med blommor, som exempelvis rosor. Det ger tårtan ett rustikt, somrigt och inbjudande utseende. Välj med fördel blommor som är ätbara att toppa tårtan med. Du kan exempelvis dekorera med fläder, syrén, viol, lavendel eller penséer.

Redskapen du behöver

Du gör med fördel smeten till tårtbottnarna i en köksassistent. Grädden kan du vispa antingen i en köksassistent eller med en stavmixer. Då du inte behöver täcka tårtan med frosting eller grädde, så klarar du dig bra utan spatel, spritspåse och tyllar. Se vårt utbud av köksmaskiner!

Tipsa en vän

Skriv ut

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.