Råsaft Header.jpg

Gör egen juice med en råsaftcentrifug

Vill du göra en enda sak för att förbättra din kosthållning? Investera i en råsaftcentrifug, köp hem ett gäng grönsaker i olika färger och börja juica fruktjuice och grönsaksjuice.

I Europa finns det juicebarer lite varstans. Att slinka in och ta en färskpressad juice med en ingefärsshot har blivit ett hälsosamt alternativ till en traditionell fika och konceptet börjar sprida sig även till Stockholm. 

Och det bästa av allt är att du enkelt kan göra egen juice hemma med hjälp av en juicepress. 

Renée Voltaire, en av Sveriges mest publicerade hälsoprofiler, kom förra året ut med boken ”Juice Power and Detox”. 


– Jag juicar varje dag och tycker att det är ett fantastiskt sätt att börja dagen på, säger Renée Voltaire.

En stor anledning till att dricka juice är att kroppen tar upp grönsakernas näringsämnen snabbt och enkelt i flytande form. Det är alltså ett smidigt sätt att äta frukt och grönsaker på.

– Att ta en grön juice till lunch är ett bra alternativ till en onyttig utelunch, men funkar även bra som mellanmål, konstaterar Renée Voltaire.

Själv rekommenderar hon att man till största delen dricker grönsaksjuicer, och att man inte dricker riktigt lika många söta frukt- och bärjuicer.

– En tredjedel fruktjuice och två tredjedelar grönsaksjucie brukar vara ett bra sätt att hålla blodsockret i balans.

Bra för nybörjaren är juicer baserade på traditionella råvaror som apelsin, citron och äpple. Men testa gärna att blanda i morot, rödbeta, gurka, ingefära och selleri efter smak för att utmana dig själv lite. Tänk även säsong så är du snäll mot miljön.

– Personligen älskar jag kål och gör gärna juice på grönkål eller svartkål. Eller varför inte testa broccoli och fänkål som innehåller massor av nyttigheter.

Så använder du råsaftcentrifugen

Skölj och skär bort skadade delar på grönsakerna och frukterna. Skala apelsiner, citroner och icke-ekologiska grönsaker. Dela dem i så pass stora delar att de går att köra ner i juicecentrifugens fruktbehållare. 

Råsaftcentrifug från Electrolux Home

Använder du dig av olika frukter och grönsaker är det bra att varva de olika ingredienserna så att centrifugen inte får jobba lika hårt hela tiden.

Lägg ner frukten och grönsakerna i matartuben, sätt på "mataren" och sätt igång motorn. Tryck sedan ned mataren tills du når botten och all vätska drivits ur dina råvaror. 

Gör rent råsaftcentrifugen

Att göra rent råsaftcentrifugen brukar många tycka är krångligt och tråkigt. Ta för vana att ta isär den och diska av den omedelbart när du är färdig, så hinner grönsaksresterna inte fästa på maskinen. 

Alla löstagbara delar kan diskas i diskmaskin. 

Prova att juica dessa råvaror – perfekt för en juice detox 

* Broccoli – innehåller mycket A- och C-vitamin och fyller på järnförrådet, vilket är nödvändigt för näringsintaget när du gör en juice detox.  
* Grönkål och svartkål innehåller mycket järn och kalcium.
* Apelsin är C-vitaminrikt och ger mycket vätska till din juice. 
* Ingefära är uppiggande och boostar immunförsvaret. 
* Spenat innehåller bland annat järn, folsyra, C-vitamin och magnesium.

Tips! Drick din juice direkt efter att du pressat den. Näringsämnena riskerar att förstöras om du låter juicen stå.

 

Renée Voltaires bästa juicerecept

Ur boken Juicepower and Detox


Snäll grön juice för nybörjare

Sweet’n’green (5 dl)

- 6 selleristjälkar
- 2 äpplen
- 2 cm ingefära
- 2 lime

Skölj ingredienserna. Skär bort yttersta skalet och juica.

Söt, god och nyttig som tusan!

Spicy carrot (5 dl)

- 4 morötter
- 4 cm ingefära
- ½ gurka
- 1 rödbeta
- 1 äpple
- 1 nypa cayennepeppar

Skölj ingredienser och skala och ansa ingefäran, morötter och rödbeta. Juice morötter och ingefära först. Lägg i rödbeta, gurka och äpple. Krydda med cayennepepparn.

Strunta i köpejuicen och gör egen morgonjuice

Breakfast time (5 dl)

- 3 apelsiner
- 2 morötter
- 2 cm ingefära
- 1 nypa kanel

Skölj och skala ingredienserna. Juica och pudra med kanel.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...