Matgeek Header.jpg

Matgeek med passion för smör

Johan Hedberg, alias Matgeek, står bakom boken ”Smör – Kärna, Bryna, Baka”. I den och på sin välbesökta blogg driver han teorin om att mat och bak blir godare med smör – och en stor portion kärlek.

Foto: Ulrika Ekblom

Det började med att Johan Hedberg behövde ett ställe att samla sina recept när han för fem år sedan startade sin blogg Matgeek.

– Jag har en bakgrund inom marknadsföring och har jobbat på en PR-byrå i Stockholm, men jag tröttnade på att pendla, och det var lite det som triggade mig till att våga ta steget och satsa fullt på min passion – mat och bakning. Jag har alltid varit lite av en matnörd, därav namnet Matgeek, säger Johan Hedberg. 

Kock vill han inte kalla sig med tanke på att han saknar relevant utbildning, men när vi träffas i hans provkök på herrgården Eklundshof i Uppsala är det svårt att tänka sig någon annan benämning på det han gör.

Johan trollar fram varsin kopp kaffe och börjar sedan botanisera i det han kallar chokladhyllan.

– Prova den här, det är 70 procentig Valrhona choklad. Sen tar du den här, med 64 procents kakaohalt, den har en eftersmak av lingon, lite syrlig nästan…

Johans favoriter i köket

När det kommer till hjälpredor i köket är det A och O för Johan att välja starka maskiner med genomtänkta funktioner. Här är hans absoluta favoriter.

- Min stavmixer är superviktig för mig, då jag använder den så gott som dagligen. Den pallar att göra de tunga jobben och tack vare den extra långa mixerdelen kan jag mixa även i djupa kastruller och bunkar.

- Med en köksmaskin kan du verkligen ta din bakning till en helt ny nivå. För att få till de perfekta kanelbullarna är det viktigt att knåda ut glutenet, det orkar få göra för hand. Jag står mycket på mässor och då klarar den här maskinen lätt att knåda flera degar på raken utan att bli överhettad. Sedan använder jag den till att vispa t ex maräng och mala kött till hamburgare.

- En tystgående elvisp med flera hastigheter är ett måste för mig som vill kunna laga mat utan att väcka resten av familjen.

- En induktionsspis med vridreglage är något jag verkligen rekommenderar. Tack vare reglagen kan du gå från full fart till nästan ingen värme alls på nolltid, något jag tycker kan vara svårare med touchknappar.

Det är tydligt att råvarorna spelar stor roll för Johan. Varje inlägg han gör på bloggen är genomtänkt i minsta detalj.

– Jag vill göra recept som folk kan följa och få ett lyckat resultat, då är det viktig att kunna ”prata med bönder på bönders vis” om du förstår vad jag menar? Många kokböcker är gjorda av kockar för kockar och vanliga konsumentrecept är ofta bristfälliga. Jag vill göra något bättre än så, och där tror jag att jag har haft en stor fördel av min kommunikationsbakgrund.

Att det han gör verkligen är bra fick han erkännande för när han för drygt ett år sedan blev kontaktad av förlaget Natur & Kultur med en fråga som landade i boken ”Smör – Kärna, Bryna, Baka”.

– För ett par år sedan började jag fundera på vad som gör skillnaden mellan mat och riktigt god mat. Eller bakverk. Och svaret var smör.

Johan har börjat sätta en deg till kvällens rågfrallor, och förklarar med entusiasm hur mycket godare, fluffigare, saftigare och smakrikare bröd och bakverk kan bli bara smöret används på rätt sätt. De flesta degar blir som bäst med rumstempererat smör. Att han är perfektionist ut i fingerspetsarna är inte svårt att inse när han förklarar hur han i vintras lade ner två veckor på att hitta den perfekta lussekatten.

– Min sambo hotade med att flytta, hon tyckte att det var förskräckligt att jag bara bakade och sedan fick slänga massor av bullar, säger Johan och skrattar. Jag har alltid grävt ner mig extremt i det jag gör.

När han väl fick till receptet, där nyckeln till de saftigt guldgula katterna dels var rumstempererat smör, men också en saffran som marinerats i konjak, fick han möda för besväret då hans recept seglade förbi såväl Allt om Mat som Coop som mest sökta på Google.

Att ha ett funktionellt kök och bra köksmaskiner går hand i hand med Johans matlagningsfilosofi.

– Effektiva vitvaror är A och O för mig, och jag ställer väldigt höga krav på att de produkter jag använder ska hålla måttet. Jag älskar min frys som klarar av att hålla 23 minus, då kan jag göra glass med ett fantastiskt resultat.

I sitt arbete med bloggen och som matskribent i bl a Allt om Mat och Hembakat, ingår det i Johans vardag att laga mat på mässor och medverka i matrelaterade evenemang.

– Häromdagen dagen stod jag och bakade bullar på ett event, då gick min köksmaskin nonstop. Många kanelbullar blev det. 

När vi börjar prata framtid har Johan kommande veckor planerade. Han har precis fått tillbaka sin vedugn som han lånat ut till Ernst Kirschteigers tv-produktion. Nu står den på landet och väntar på att få brukas. Jakten på världens bästa vedugnspizza kan börja.

Grillad kål med brynt smör

Smakrikt recept delas med Electrolux Home

 

Mängd: 4 portioner 
Tid: 40 minuter 

1 spets- eller vitkålshuvud 
100 g smör 
flingsalt 

Gör så här

Halvera eller klyv kålhuvudet i fyra klyftor. Används en kolgrill knuffar man glöden åt sidan och lägger bitarna på den glödfria sidan. Det ska vara indirekt värme men inte så  
mycket att de yttre bladen mörknar på kort tid. En gasolgrill sätts på låg värme, och används en vanlig ugn är 200 grader en lagom nivå. Vänd klyftorna var femte minut så att alla sidor får lika mycket värme. När de börjar öppna sig och bladen fått färg bryner man smöret. Lägg upp klyftorna på ett fat precis före servering och ringla över smöret (se till att verkligen få med alla brynta partiklar; vispa lite i det medan du häller). Strö  
över en aning flingsalt. Servera. 

Tips!

Om klyftorna är på väg att få för mycket färg innan de är klara lägger man lite folie mellan dem och värmekällan (över dem i en ugn och under dem i en grill). Lägg några dillfrön i smöret när du bryner det.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...