
Saftiga lussebullar med mycket smak av saffran
Lussebullar hör julen till. Forma till klassiska lussekatter eller bullar med en god fyllning gjord på exempelvis smör och mandelmassa. Vi använder oss av ånga vid bakningen för att få bullarna extra saftiga och fina.
Du behöver
Till 24 lussekatter
200 g smör
1 1/2 g saffran
5 1/2 dl mjölk (fetthalt 3%)
50 g färsk jäst
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
16-17 dl vetemjöl
Topping:
Russin
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta bort från plattan och tillsätt mjölken.
- Smula jästen i en skål eller i din assistent och tillsätt den ljumna mjölkblandningen. Blanda tills jästen löst upp sig.
- Addera ett ägg, socker och salt. Blanda samman.
- Tillsätt mjölet i omgångar och knåda i en köksassistent i cirka 10 minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk eller jäslock i cirka 45 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela först i fyra bitar, sedan delar du vardera i sex bitar så du får 24 totalt.
- Rulla varje bit och forma till en lussekatt enligt videon.
- Placera bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en gång under bakduk i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader, mellanånga + värme.
- Pensla bullarna med ett ägg blandat med 1 tsk mjölk. Garnera med russin.
- Baka av bullarna i ugnen i cirka 10-12 minuter.