Saftiga lussebullar med mycket smak av saffran

Lussebullar hör julen till. Forma till klassiska lussekatter eller bullar med en god fyllning gjord på exempelvis smör och mandelmassa. Vi använder oss av ånga vid bakningen för att få bullarna extra saftiga och fina.

Du behöver

Till 24 lussekatter

200 g smör
1 1/2 g saffran
5 1/2 dl mjölk (fetthalt 3%)
50 g färsk jäst
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 nypa salt
16-17 dl vetemjöl

Topping:
Russin

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Ta bort från plattan och tillsätt mjölken. 
  2. Smula jästen i en skål eller i din assistent och tillsätt den ljumna mjölkblandningen. Blanda tills jästen löst upp sig.
  3. Addera ett ägg, socker och salt. Blanda samman. 
  4. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda i assistenten i cirka 10 minuter. 
  5. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 45 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela först i fyra bitar, sedan delar du vardera i sex bitar så du får 24 totalt.
  7. Rulla varje bit och forma till en lussekatt enligt videon.
  8. Placera bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare en gång under bakduk i 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 180 grader, mellanånga + värme.  
  10. Pensla bullarna med ett ägg blandat med 1 tsk mjölk. Garnera med russin.
  11. Baka av bullarna i ugnen i cirka 10-12 minuter.

Tipsa en vän

Skriv ut

Hos Electrolux Home

Låt miljötanken prägla såväl ditt val av kök som vitvaror.

fiveyear.png
svanen.png
freeDelivery.png

CHATTA MED OSS

Behöver du hjälp? Chatta med oss och få svar på dina frågor direkt.

Starta chatten
Chat

Denna webbsida använder cookies. Genom att fortsätta att surfa på webbplatsen utan att ändra din webbläsares cookie-inställningar samtycker du till vår användning av cookies. Ta reda på mer genom att läsa våra cookie-riktlinjer.

Laddar...