odla-inomhus.png

Odla inomhus - guiden för dig som vill börja odla i köket

Visst finns det en charm i att kunna plocka egenodlad sallad och färska kryddor direkt i sitt eget kök? Du behöver inte vara ett proffs för att lyckas. Med ett smart system för egen köksodling kan du odla året om inomhus. Här är vår guide till hur du kommer igång.

Tre framgångsfaktorer för att lyckas med din odling

Det finns främst tre framgångsfaktorer för att lyckas med sin odling inomhus. Du behöver näringsrik och väldränerad jord, vatten och ljus. Bra jord och krukor med hål för dränering hittar du i din trädgårdsbutik. Vatten har du alltid nära tillhands i kranen. Den tredje faktorn, ljus, kan däremot vara det som blir avgörande om du lyckas eller inte.

Placera din odling i ett fönster med mycket naturligt solljus för att den ska kunna frodas på bästa sätt. Har du inget lämpligt fönster kan du istället ta hjälp av växtbelysning för att få en frisk och stark odling som kan gro och spira. Växtbelysningen gör också att du kan odla inomhus året om, även under vintern, när naturligt solljus är en bristvara. Dina odlingar behöver få belysning ungefär 12-14 timmar per dygn för de ska trivs perfekt.

Electrolux Homes lösningar för din köksodling

För att du ska kunna odla både kryddor och sallad hemma året runt finns det olika lösningar för din köksodling som vi på Electrolux Home rekommenderar. Att ordna med en odling på köksbänken är perfekt, om du nu har utrymme för detta. Annars kan du köpa en bred låda att använda som odlingslåda och placera på en bra plats i köket. Med den här lösningen har du utrymme för en större köksodling, du väljer själv hur många lådor du vill ha att odla i. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Vårt tredje tips är att köpa en odlingshylla. Denna kan du antingen placera på köksbänken eller hänga upp på väggen. En smidig lösning för att enkelt kunna ta några nyp av färska kryddor som rosmarin och basilika till maten.

Odla kryddor, örter, sallad och grönsaker i köket

Det finns verkligen mycket du kan odla i köket. Det brukar det vara enklast att börja med fröer då de är lätta att driva upp, såsom kryddor och örter. Men även sallad och grönsaker går perfekt att kultivera.

Odla kryddor och örter

Det finns två vägar att gå när du ska odla kryddor hemma. Antingen köper du fröer som du driver upp eller så köper du färdiga plantor från din trädgårdsbutik. Du kan också försöka få de färska kryddor du köper från mataffären att klara sig. Det kan dock vara en utmaning, då plantorna ofta är hårt uppdrivna med en kort livslängd. Se till att plantera om dem i en ny kruka, så ökar chansen att de överlever.

Dessa kryddor och örter passar perfekt att odla inomhus. De kan dessutom hålla sig fina året runt om du tar hjälp av växtbelysning.

  • Basilika. Enkel att odla inomhus så länge som du har växtbelysning, då plantan trivs att stå ljust. Perfekt som topping på pastan med italienska smaker.
  • Mynta. Skörda regelbundet så stimulerar du tillväxten och kan njuta av plantan längre. En lättodlad kryddväxt som passar perfekt till både frukostsmoothien och fredagsdrinken.
  • Persilja. Snabbväxande och enkel att börja med som nybörjare. Behöver alltid sås på nytt efter skörd.
  • Timjan. Tålig kryddväxt som dessutom går utmärkt att torka. Den passar perfekt i såser och som smaksättare till kött, kyckling och vegetariskt.
  • Koriander. En krydda som är ett måste i både det asiatiska och latinamerikanska köket. Snabbväxande men behöver sås på nytt efter skörd.
  • Gräslök. En populär ört i köket som passar både på smörgåsen och till klassiska svenska rätter. Klipp gräslöken så att det finns ungefär fem cm kvar, då kommer den på nytt nerifrån.

Odla sallad

Att odla sallad är bland det enklaste du kan börja med. Det finns flera olika sorter och det tar inte heller lång tid innan du kan skörda krispiga blad till middagen. Genom att så lite olika fröer kan du snart njuta av en härlig variation av sallader. Du kan även ta tillvara på matsvinnet genom att plantera roten av romansalladen du köpte i mataffären på nytt. Placera den i lite vatten och snart kommer nya blad.

Dessa sallader passar perfekt att odla inomhus.

  • Plocksallad. Enkel att driva upp och gör sig bra i lunchsalladen och på mackan.
  • Röd mangold. Med sin dekorativa färg är den lika fin i krukan på köksbänken som i salladsskålen. Lättodlad och dessutom full av vitaminer.
  • Ruccola. Ruccola, eller senapskål som den också kallas, är en smakrik bladväxt du enkelt kan odla i köket. Extra god som färsk topping på den hemgjorda pizzan.
  • Romansallad. Härligt krispig sallad med mild smak och långa raka blad. En klassiker i caesarsalladen.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...