Köksrenovering - 5 tips inför renovering av ditt kök

Att renovera kök är en stor investering i både tid och pengar. Därför vill du också kunna känna dig nöjd med resultatet - både nu och flera år framåt. Vi delar med oss av fyra grundtips du kan följa för en bra utgångspunkt i din köksrenovering!

1. Pricka in köksstilen

En bra början är att försöka bestämma vilken stil ditt nya kök ska ha. Föredrar du en klassisk lantlig stil framför ett kök med mer modern och industriell känsla? Kanske älskar du ett platsbyggt kök med vertikala trälameller eller ett nordiskt stilrent kök där du själv låter kreativiteten flöda och har möjlighet att välja mellan upp till tvåtusen färger? Valmöjligheterna är många och det gäller att hitta en stil som du gillar och kommer fortsätta älska en tid framöver. Kolla in våra olika köksstilar och se vilken du faller för. I vår köksserie har vi något för alla och du kan dessutom skräddarsy ett kök helt i din smak.

Valmöjligheterna är många och det gäller att hitta en stil som du gillar och kommer fortsätta älska en tid framöver. Kolla in våra olika köksstilar och se vilken du faller för. I vår köksserie har vi något för alla och du kan dessutom skräddarsy ett kök helt i din smak.

JKE Design 202346868-1600px.jpg

smart-forvaring-2-393x500.jpg

2. Mät noggrant innan du ska renovera kök

Mätningen utgör grunden för köksrenoveringen, så det är viktigt att vara noggrann! Om du är osäker är det bra att ta hjälp av hantverkare eller en köksleverantör. Våra köksinredare hjälper gärna till att mäta så att det blir helt rätt från början.

Tillsammans mäter ni upp köket och gör en skiss som innehåller bänk, spis, kyl och frys samt alla skåp och övriga delar. Det är också bra att få med mått på avstånd mellan olika delar i köket. Några mått som är viktiga att ha med är exempelvis:

 • Golv till tak
 • Vägg till vägg
 • Hörn till dörr
 • Hörn till fönster
 • Golv till fönster
 • Fönster till tak
 • Fönstermått

Tips! Mät också hur mycket utrymme som krävs för att man smidigt och enkelt ska kunna öppna luckor, fönster och dörrar. En tråkig överraskning efter köksrenovering är exempelvis när köksluckor och dörrar krockar. Hörn kan också vara trixiga. Kontrollera ifall det finns hörn som inte är 90 grader.

På skissen kan det även vara bra att anteckna vart i köket det exempelvis finns:

 • Fönster
 • Dörrar
 • Element
 • Eluttag
 • Strömbrytare
 • Rör för vatten
 • Avlopp
 • Ventilation

Allt det här har våra köksinredare koll på. Så önskar du hjälp med köksrenoveringen behöver du inte oroa dig för att du ska glömma något viktigt mått.

3. Tänk på arbetsflödet i köket

Kanske har du hört talas om arbetstriangeln eller kökstriangeln som den också kan kallas. Det är ett sätt att planera placering av kökets olika zoner så att du får ett smidigt arbetsflöde. Köket måste självklart vara enkelt att arbeta i och att du kan ta dig från en punkt till en annan utan problem. Exempelvis mellan spis och kylskåp när du lagar mat eller mellan spis och diskho när det är dags att diska efter matlagningen.

Arbetstriangeln i köket består av tre olika zoner som du ofta använder, nämligen spisen, diskhon och kylen. Dessa tre zoner ska placeras på ett lagom avstånd från varandra så att du får ett bra flöde genom hela köket. När du ska renovera kök är det bra att använda den här metoden som en riktlinje men glöm inte att också utgå från dina egna behov vad gäller placering av vitvaror och arbetsytor.

4. Sätt en budget för köksrenovering och (försök) håll den

När du har måtten och en idé om vilken stil ert drömkök ska ha så behöver du också komma fram till vilken budget du har. Prislappen kan lätt växa vid köksrenovering. För att undvika att köksrenoveringen leder till större kostnader än tänkt är det bra att sätta en budget så att ni har något att förhålla er till när ni till exempel gör materialval. En fråga som ofta uppkommer är till exempel “vad kostar ett nytt kök?”. Ett exakt svar på den frågan är svårt att ge men i vår artikel kan du läsa mer om vilka faktorer som påverkar kostnaden för ett nytt kök och olika prisexempel på våra kök.

5. Renovera hållbart

Ett kök utgörs av många olika typer av material – allt från diverse metaller och träsorter till glas, porslin och elektronik. Det finns därför anledning att ha miljötänk i bakhuvudet när du planerar renoveringen av ditt kök. I praktiken innebär detta att välja ett kök som exempelvis använder trä från hållbara skogsbruk och plast/metall utan några skadliga ämnen. Du kan även välja vitvaror som är energisnåla för att hålla nere miljöpåverkan. På Electrolux Home ligger vi i framkant vad gäller klimatsmarta materialval och har som utgångspunkt att alltid tillhandahålla kök med minsta möjliga klimatavtryck. 

Ett annat sätt att tänka klimatsmart är att ta vara på de äldre delarna av ditt kök eller köksinredning som du har tänkt byta ut. Genom att sälja köket på en köp- och säljsida bidrar du till en mer hållbar livsstil, samtidigt som ditt kök får en ny chans att glänsa i någon annans hem. Om du inte lyckas sälja ditt kök finns alltid möjligheten att transportera det till en återvinningscentral – då säkerställer du att både du och ditt gamla kök får en miljövänlig avslutning.

Du vet väl om att du kan boka gratis köksplanering hos oss?

Gratis köksplanering för dig som ska renovera kök

Boka möte
Boka möte

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...