Välj rätt köksluckor, kökshandtag och beslag

Köksluckor och beslag låter dig sätta personlig prägel på ditt kök. Electrolux Homes köksritare hjälper dig gärna till ett praktiskt och tidlöst val.

Står du inför att välja luckor och beslag till ditt kök? Då har du massor av möjligheter att vara kreativ, men köksinredarens råd är att tänka ett steg längre.

– Satsa på tidlösa val av luckor, ditt kök ska kännas lika modernt om några år, säger EvaMarie Lunqvist på Electrolux Home Skellefteå.

Trendmässigt ligger de vita, modernare köken fortfarande i topp. Om du ska satsa på träluckor eller målad mdf är en smaksak, något som kan vara bra att ta med i beräkningen är att målade luckor är lätta att ta ned och lämna in för omlackering när de börjar bli slitna. En högblank eller en annan folierad lucka är svårare att reparera om olyckan är framme.

"Vill man göra något annorlunda är det bättre att satsa på ett färgstarkt kakel eller ett snyggt stänkskydd, eftersom det är lättare och billigare att byta ut när du tröttnar."

EvaMarie Lunqvist på Electrolux Home Skellefteå

En lackad trälucka är ett smartare val än en oljad, då underhållsbehovet är mindre.

När det kommer till profilen på luckan handlar det såklart också om tycke och smak. En slät lucka är lättstädad, medan en profilerad lättare samlar damm i själva spegeln. Att laborera med lådor istället för underskåp blir allt mer populärt och är ett bra sätt att skapa en spännande känsla i köket – samtidigt som det är praktiskt.

När det kommer till beslag är möjligheterna så gott som gränslösa. Du behöver inte heller oroa dig för att tröttna på dina kökshandtag eller knoppar, gör du det är det lätt att byta.

– Med dagens nyare köksstandard är handtagens mått så gott som alltid desamma, från 128 mm och uppåt, vilket gör att du kan använda samma borrhål om du väljer att byta, säger EvaMarie Lundqvist.

Knoppar blir allt mer populära, och handtag får gärna synas, men i nättare form än tidigare. För den som gillar den lantliga stilen är skålhandtag och porslinsknoppar ett säkert val. Något som kan vara bra att tänka på när du väljer beslag är att de ska fungera för de som använder köket dagligen. Små handtag eller skålar kan vara svåra att öppna om man har stora händer. Har du problem med försvagade leder och värk bör även du välja ett större handtag. Du som har små barn bör anpassa knoppar och handtag så att de små inte skadar sig.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...