Små kök - 11 tips och smarta kökslösningar

Små kök kan vara en riktig utmaning. Speciellt när man vill få plats med alla “måsten” som olika köksmaskiner, redskap och vitvaror, utan att det ska äta upp alltför mycket arbetsyta och förvaring. Så hur får man ett litet kök att kännas stort och hur tar man tillvara på det utrymme som finns på bästa sätt? Nyckeln i hur du lyckas ligger i köksplaneringen. Små kök kräver god planering för att det ska bli arbetsvänligt - något Electrolux Homes köksinredare är experter på. Ta del av våra 11 tips och inspireras av hur du kan planera ett litet kök.

cubic-800x1000.jpg

1. Utnyttja höjden i köket

En kvadratmeter är alltid en kvadratmeter och det är inte alltid som man vill eller kan bygga om för att göra köket större. Därför är det viktigt att i små kök ta tillvara på höjden så mycket som möjligt. Att ha köksskåp eller hyllplan upp till taket är ett sätt att utnyttja ytan till fullo. Högst upp kan du då förvara köksmaskiner och andra kökstillbehör som du inte använder dagligen eller särskilt ofta.

2. Trolla fram mer bänkyta

I små kök kan arbetsyta kännas som en bristvara när man står mitt i matlagningen eller bakningen. Med lite extra planering kan du addera dold bänkyta som enkelt trollas fram när du behöver det som mest. Lösningen är utdragbara bänkskåp på hjul som förutom extra arbetsyta även erbjuder dubbla lådor och extra utrymme. Rulla ut bänkskåpet och använd det som avställningsyta när du behöver extra arbetsyta för att knåda bulldeg eller hacka grönsakerna. En lösning som gör köket betydligt mer arbetsvänligt.

3. Välj en färg som får små kök att växa

Små kök i mörka färger tenderar att kännas ännu mindre och ännu mer kompakta än vad de redan är. Att ha allt för många olika färger i ett litet kök kan också göra att köket uppfattas som rörigt. Du vill därför gärna välja genomgående ljusa färger som reflekterar ljuset så mycket som möjligt. Detta kommer skapa en känsla av rymd.

Med det sagt är inte mörka färger helt förbjudna. Satsa på att blanda in mörka färger som kontraster i ett i övrigt ljust kök. Kanske faller valet på svarta beslag mot ljusa köksluckor eller en stilren svart köksblandare mot vitt kakel.

4. Bra köksförvaring är A och O

Förvaring i köket är väldigt viktigt, speciellt när vi pratar om ett litet kök. Ett kök ska vara lätt att arbeta i, där redskap är lättillgängliga och varje sak har sin plats. För att det ska vara möjligt krävs smart köksförvaring. Se till att noggrant planera skåp, hyllor och annan typ av förvaring när du står inför en köksrenovering. Fundera kring om du kommer behöva en låda med extra stort utrymme för kastruller och köksmaskiner och hur du kan utnyttja väggarna för förvaring på bästa sätt.

Ett riktigt bra tips från våra köksinredare är att utnyttja sockeln längs golvet för maximal köksförvaring i små kök. Med en dold låda i sockeln skapar du ytterligare förvaringsmöjligheter där rena kökshanddukar, bakformar eller andra köksredskap.

5. Hitta rätt vitvaror för små kök

Att välja rätt vitvaror för små kök är minst lika viktigt som planeringen av köksförvaring. I vårt sortiment hittar du flera olika modeller av vitvaror för compact living hem.

  • Litet kylskåp. Med eller utan frysfack kan du välja och vraka bland små modeller av kylskåp som rymmer matvaror för singelhushållet. Hos oss finner du bland annat små kylskåp för kompakta kök med en så låg höjd som 81 cm och en bredd på 55 cm.
  • Liten frys. Om ett kylskåp med frysfack inte är tillräckligt för dig så kan en liten frys vara en mer lämplig lösning. Större än ett frysfack, men lagom liten för kompakta köksutrymmen.
  • Liten diskmaskin. Det finns smala modeller av diskmaskiner och så finns det bänkdiskmaskiner som enkelt placeras på köksbänken. Båda varianterna passar utmärkt i små kök för den som ogillar att handdiska.
  • Liten mikrovågsugn. Välj en modell som tar minimalt med plats på köksbänken eller planera för en mikrovågsugn för inbyggnad. I vårt sortiment väljer du bland varianter från varumärkena Electrolux och AEG.

Är stil och design i köket viktigt för dig? Även små vitvaror går att köpas i integrerade varianter. Det betyder att diskmaskin, kylskåp och frys kan förses med samma typ av kökslucka som resten av köket.

sma-kok-integrerade-vitvaror-393x500.jpg

6. Matbord och arbetsyta i ett

För extra kompakta kök kan arbetsyta även agera matbord. Genom att skapa ett barbord får du en effektiv lösning som sparar mycket plats. Kombinera med höga stolar eller pallar som enkelt kan skjutas under bänken och låt det bli en plats för såväl morgonkaffet som grönsaksstationen när du lagar mat.

7. Bli kreativ med belysning

Bra belysning är minst lika viktigt i små kök som i stora. Det är med hjälp av rätt belysning som du kan skapa en lyxig känsla eller mysig stämning. Belysning är också viktigt för att få rätt ljus när du lagar mat och arbetar i köket.

Tänk kreativt när du planerar ljuskällor. I vilka situationer och arbetszoner kommer du behöva skarp belysning och på vilket sätt kan du skapa en stämningsfull miljö? Kanske handlar det om att installera spotlights som är dimbara över köksbänk och i vitrinskåp. Eller så väljer du att tillföra en lyxig känsla genom att installera små lampor i kökslådorna.

Att tänka på när du väljer bänkbelysning

Bra bänkbelysning är extra viktigt i små kök med lite ljusinsläpp från fönster. Tänk på följande tre saker när du ska välja bänkbelysning.

  1. Anpassa bänkbelysning efter vart i köket du föredrar att arbeta och i vilka situationer du är i behov av bra ljus.
  2. Räkna på avståndet ner till bänkskivan och välj rätt lampa därefter.
  3. Dimmer och riktbart ljus är en bra lösning när du vill kunna anpassa belysningen efter stämning.
Vill du ha mer inspiration i hur du lyckas få ett luftigare kök?

Läs vår guide med 3 tips för kök utan överskåp.

Till guiden
Till guiden

04.jpg

8. Strunta i överskåpen

Har du lågt i tak där hemma? Att smälla upp stora överskåp som krymper köket ytterligare och ger motsatt effekt än vad du önskar är inte rätt väg att gå. Satsa istället på lådförvaring och öppna hyllplan och få ditt kompakta kök att kännas luftigare och rymligare.

 

9. Håll arbetsytan ren från köksredskap

Ett litet kök kan upplevas extra trångt och litet om det står alltför mycket köksredskap, burkar eller köksmaskiner framme på köksbänken. Försök hålla arbetsytan ren från prylar. Det kommer inte bara ge ett luftigare och rymligare intryck utan även skapa ett bättre arbetsflöde när du lagar mat, bakar eller diskar. Så låt köksassistenten, müsliburken och brödrosten flytta in i skåp och lådor.

10. Rörlig köksö för extra förvaring och arbetsyta

Har ditt kompakta kök en hyfsat rymlig golvyta men inte lika mycket väggutrymme för överskåp eller hyllor? Fundera över möjligheten att skaffa en rörlig köksö för extra arbetsyta och förvaring. Förutom att köksön går att flytta runt så kan den dessutom bli en trevlig samlingsplats när du bjuder hem vänner.

 

11. Utnyttja hörnen i små kök

I hörn gömmer sig ofta en hel del förvaringsutrymme, vilket för blotta ögat kan vara svårt att se. Utnyttja därför hörnen i köket till fullo och planera in ett hörnskåp som rymmer skrymmande kastruller och gjutjärnsgrytor. Utrusta skåpet med en hörnkarusell som levererar praktisk åtkomlighet. Hos oss hittar du olika förvaringslösningar där hyllplan går att dra ut eller där luckan följer med in i skåpet när hörnkarusellen snurras.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...