Kökstrender 2023

Ska du förnya kök och är nyfiken på de senaste kökstrenderna? Här får du inspiration kring färger på köksluckor, materialval och inredningsdetaljer som är extra populära just nu. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig i köksdjungeln och leda dig in på rätt väg till ett kök du kommer att trivas i.

Naturfärger i varma toner

Naturfärger i varma, jordiga toner är det som är allra populärast. Skalan är bred och kan enkelt anpassas efter din personliga smak och tycke. Tänk på att ett kök står i många år, välj därför färg med omsorg. Det viktigaste är att just du ska trivas.

En tydlig trend är att vi går alltmer från de klassiskt vita köken och alltså istället vågar välja färger i mjuka, varma toner. Idag vågar vi mer och välja färg efter vad vi själva tycker om. Det kan vara en mjuk, grön nyans eller en varm beige eller grå färg.

Det vi vill åt är de varma tonerna som gör att köket känns mysigt. Gillar du mörka, intensiva kök finns mörkgrått med varma toner att satsa på. Färgerna får gärna ha en lyxig känsla, gärna med en skvätt grått i sig som dämpar färgens intensitet något. De ljuva, dova och naturliga färgerna ger ett behagligt intryck i köket och gör sig särskilt bra i kök med lantlig stil, men även till släta och moderna köksluckor. Vi kommer absolut att gå ännu mer åt härligt varma och smakfulla färger och bli ännu modigare för att få till ett unikt kök, vårt kök.

Har du ett litet kök med dåligt ljusinsläpp? Då kan mörka köksluckor göra att ditt kök uppfattas ännu mindre. Ett kök upplevs oftast luftigare om det är ljust. Fundera en extra gång på hur färgen kommer göra sig i ditt hem innan du bestämmer dig.

Fokus på hantverket bakom köket, funktionaliteten och hållbara material kommer fortsatt vara viktigt.

Materialval - en balans mellan det mjuka och tuffa

De flesta material i våra kök är tidlösa, även om det finns materialval som sticker ut. Naturmaterial av olika slag är en röd tråd, där mjukare material gärna får kombineras med lite tuffare och ruffigare.

För att få till ett vackert kök handlar det om att hitta en bra balans och inte gå ”all in” på alla delar. Väljer du till exempel en slät lucka är det fint att kombinera den med modernare beslag eller satsa på en riktigt häftig köksfläkt som sticker ut. Då får övriga delar i köket stå tillbaka och kanske vara mer blygsamma. Att blanda olika strukturer i köket är också populärt. En blank bänkskiva är fint att matcha med ett matt kakel. Att arbeta med kontraster är viktigt för att du ska få en fin balans i köket.

Din bänkskiva

En tydlig kökstrend är ljusa bänkskivor som vi antingen väljer att kombinera med en mörkare kökslucka eller en lucka med färg.

Natursten, komposit och keramiska material är populära val till bänkskivan. Du kan även blanda träskivor med exempelvis stenskivor av granit, marmor eller kalksten. Att mixa olika material är både populärt och vackert, det händer något mer i köket när du blandar olika material. Lås dig helt enkelt inte vid ett enskilt material för arbetsytan i köket.

Marmor är ett material som fortfarande håller i sig, men med skillnaden att många nu vågar slå till på något i färg. Grön marmor är både populärt och blir en riktigt vacker detalj i köket. En annan detalj som många gärna vill ha i köket är att bänkskivan fortsätter upp på väggen, som ett kakel, och blir ett stänkskydd.

Knoppar och beslag

När det kommer till beslag ser vi en tydlig trend i matta och svarta handtag. Även lite råare, grövre handtag är trendigt att lyfta köket med, det ger ett tuffare och ruffigare utseende. Väljer du ett mattsvart handtag kanske du även väljer en mattsvart kran, att matcha olika detaljer i köket gör att köket känns både exklusivt och genomtänkt.

Vi vill poängtera att du verkligen inte behöver ha samma beslag eller knoppar till alla luckor, men se till att du följer ett mönster med exempelvis beslag på dina lådfronter och knoppar på dina skåpsluckor.

Knoppar och beslag är vanligtvis en liten utgift i din köksrenovering och kan enkelt bytas ut om du skulle tröttna på de du har. Men tänk på att du fäster handtag och knoppar olika, så det kan bli svårt att växla från ett handtag till en knopp och vice versa.

Våga gå din egen väg

Den största kökstrenden vi ser och som vi verkligen vill lyfta som det viktigaste är att våga gå sin egen väg för att skapa ditt unika och personligt kök.

Idag varierar köken mycket mer till skillnad från tidigare. Idag vågar vi gå vår egen väg i val av färger och material. Bygger du ett kök du tycker väldigt mycket om, kommer du tycka om det precis lika mycket om 10-15 år. Just för att du gjort valen själv och lyssnat på vad du själv vill ha.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...