Kök utan överskåp - Hemligheten till ett luftigare kök

Att välja bort överskåpen i köket blir allt vanligare. Även fast kök utan överskåp funnits sedan 1800-talet så pratas det om det som en trend. Vi på Electrolux Home står fast vid att det är en köksstil som inte går ur tiden utan snarare en stil som passar in i alla hem, oberoende av vilket kök man väljer. Återskapa känslan av minimalism och luftighet eller bara känslan av ett stilrent kök genom att välja bort överskåpen.

3 tips när man väljer kök utan överskåp 

Tanken av att välja bort förvaringsytor i form av överskåp är inte självklar för alla. Det är snarare så att många står tveksamma inför det. Vi på Electrolux Home är här för att berätta att det finns ett flertal lösningar som inte bara maximerar förvaringsmöjligheterna, utan också bidrar till ett häftigt kök. Ta del av tre tips som kan inspirera er att tänka utanför boxen. Kom ihåg att ni alltid kan kontakta våra köksexperter som mer än gärna hjälper er med köksplaneringen, helt kostnadsfritt!

1. Hyllor istället för överskåp - avskräcks inte från tanken att förlora förvaringsmöjligheter när man väljer bort överskåp. Ersätt istället överskåpen med vägghyllor för att frigöra förvaring. Låt porslin och vaser träda fram och pryda köket istället. Välj hyllor i samma färg som köket för att matcha eller använd hyllorna för att bryta av. Här finns det rum för kreativitet!

2. Välj en köksö som tillhandahåller förvaringsmöjligheter. En köksö är inte bara en otroligt iögonfallande detalj i köket utan också en utmärkt plats för förvaring. Välj en köksö med skåp runtom och maximera utrymmet till saker i köket som man gärna inte visar upp på öppna hyllor. Förutom att köksön tillåter mer förvaring så är även ytan som den skapar en utmärkt plats för sociala umgängen, två flugor i en smäll som man brukar säga.

3. Maximera förvaringen med högskåp eller skafferi. Istället för överskåp kan man kompensera med högskåp invid kyl och frys eller varför inte ett hörnskafferi istället.

För- och nackdelar med kök utan överskåp

Det är lätt att man fastnar i planeringen när man ska välja sitt nya kök. För- och nackdelar vägs mot varandra för att göra valet enklare. Med det sagt så har vi valt att ta fram några för- och nackdelar med just kök utan överskåp.

Fördelar med kök utan överskåp: 

  • Känslan av luftighet och minimalistisk stil får vem som helst att känna lugnet. Med färre överskåp eller inga alls får man en stilren känsla i hela köket. 

  • Bor du i en lägenhet eller ett hus med lågt i tak? Då kan det vara en god idé att strunta i överskåpen. Kök utan överskåp ger nämligen intrycket av att det är högre i tak. 

  • Öppna hyllor istället för överskåp skapar praktisk förvaring. Man ser plötsligt allt framför sig istället för att behöva rota i 10 olika skåp. Göm inte undan fint porslin eller andra köksgeråd bakom stängda skåpdörrar!

  • Att satsa på ett kök utan överskåp kan vara billigare. Den enkla förklaringen är att man inte behöver köpa lika många skåp och luckor, vilket kan resultera i ett billigare kök. 

Nackdelar med kök utan överskåp:

  • Det kan bli för lite förvaring för vissa. En av få nackdelar med ett sådant kök kan vara att det blir begränsat med förvaring om man inte har plats i köket att ersätta luckorna med andra smarta lösningar, såsom köksö eller högskåp.
  • Svårare att belysa bänkskivan. I många fall sätter man lampor under överskåpen för att belysa bänkskivan, vilket i detta fall blir svårare. Givetvis finns även här andra lösningar men det kan vara bra att ha i åtanke när du planerar ditt nya kök att man inte kan göra på precis samma sätt som när man har överskåp.

Inspiration till köket utan överskåp 

Många väljer ett kök utan överskåp för att skapa en minimalistisk och stilren känsla i hemmet, men det betyder inte att man måste välja bort förvaring. Vissa väljer bort överskåpen helt medan andra väljer att behålla ett eller två överskåp. På Electrolux Home finns det ett flertal kök som visar på hur man kan skapa ett stilrent kök samtidigt som det är praktiskt. Nordic Inline är ett exempel på ett kök utan överskåp men som ändå har maximalt med förvaring och stora arbetsytor. Vi på Electrolux Home eftersträvar alltid att kunna erbjuda kök som passar alla och som kommer med flera olika valmöjligheter.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...