Smart köksförvaring – 7 tips som hjälper dig utnyttja utrymmet

En riktigt smart köksförvaring ger varje sak sin givna plats i köket. Det finns många knep att ta till för att trolla fram mer utrymme för förvaring.

Bra förvaring i köket är A och O. Den ska vara smart och praktisk och du ska lätt nå det du behöver. När du står där mitt i bullbaket och behöver plocka fram en till bunke eller fler ingredienser ska allt finns inom räckhåll. En välplanerad förvaring hjälper dig också att hålla ordning och reda.

När du ritar upp ditt nya kök är förvaring en viktig punkt att diskutera. Låt oss ge dig några idéer och tips på vilken typ av förvaring som kan passa in i ditt kök.

 

 

Ta del av våra bästa tips på köksförvaring som gör både matlagning och källsortering till ett nöje!

1. Lådor med dold förvaring

Ett praktiskt och modernt sätt att ta tillvara på utrymmet är att använda sig av kökslådor med en invändig låda bakom den översta fronten. På så sätt kan du ta tillvara på utrymmet maximalt. I många fall är lådor rymligare än skåp och är också oftast en mer funktionell lösning. Utnyttja utrymmet i lådorna genom att förvara bestick, stekspadar och andra mindre redskap i den invändiga lådan och lämna plats för större köksredskap såsom kastruller, ugnsformar och tallrikar i den större. Denna typ av låda kan placeras både under köksbänken eller i ett högskåp och finns att välja i vårt kökssortiment.

2. Utnyttja kökets alla hörn med skåp och ett hörnskafferi

Ytterligare ett tips för praktisk och dold köksförvaring är de så kallade hörnskåpen. Alltför ofta glöms hörnen och dess dolda utrymme bort vid köksplaneringen. Men faktum är att kökets hörn kan rymma mycket plats för skrymmande köksredskap som kastruller och köksmaskiner. Ta tillvara på utrymmet och skapa plats för ett skåp med hörnkarusell där du kan förvara köksmaskiner, grytor och kastruller. Hitta rätt skafferilösning för dig och ditt kök!

 

3. Hängande köksförvaring

En hängande köksförvaring är både trendigt och funktionellt samtidigt som det gör att köksredskapen alltid är inom räckhåll. Har ditt kök högt i tak och dessutom utrymme för en köksö? Då kan du placera hängande köksförvaring över köksön för att effektivt nyttja utrymmet. Perfekt för förvaring av såväl köksredskap som färska kryddor.

En annan variant av hängande köksförvaring är att nyttja sidorna på högskåp, bänkar och väggar. Med hjälp av hålade dekorsidor kan du helt själv skräddarsy förvaringen efter dina behov med magneter, korkar, relingar och hyllor. 

4. Smart köksförvaring för frukt och grönt

När du planerar ditt köks förvaring är det bra att även tänka på matens hållbarhet. Hur vill du förvara matvaror som inte behöver var i kylskåpet för att de ska få en så lång hållbarhet som möjligt? Att skapa lådor för frukt och grönt med smidigt utdragbart skydd inuti är ett bra tips på smart förvaring för ökad hållbarhet. Potatis och rotfrukter trivs exempelvis att ligga mörkt. Genom att skapa rymliga lådor med utdragbart skydd för dessa matvaror håller de längre och du kan minska matsvinnet.

5. Dold sockellåda för maximal köksförvaring

Smart köksförvaring handlar i grund och botten om att maximera utrymmet. Att ta tillvara på utrymmet i sockeln under skåpen är ett väldigt bra exempel på just detta och något som många glömmer bort när de ritar sitt nya kök. Med en dold sockellåda maximerar du din köksförvaring och på ett diskret sätt kan du trolla fram mer förvaring när du behöver det. Placera dina nya, rena kökshanddukar här eller andra köksredskap som inte används dagligen, men som är bra att ha inom räckhåll när tillfället väl kommer.

6. Ta tillvara på utrymmet under diskhon

Plast, kartonger och matrester är bara några saker som vi vill kunna källsortera i köket. Genom att ta tillvara på utrymmet under diskhon kan du få mycket utrymme till källsortering. Är ni många i familjen kan mer utrymme för källsortering behövas där systemet består av flera hinkar med olika syfte. Är ni få i hemmet kanske ett mindre utrymme för färre hinkar behövs, men lika viktigt att planera in. Se till att ett välplanerat system under diskhon finns med när du ritar ditt nya kök, så blir jobbet enklare när köket väl står klart.

7. Utdragbart bänkskåp för mer arbetsytor

Är arbetsytan i ditt kök begränsad? Det går faktiskt att trolla fram mer arbetsyta utan att bygga ut köket. En lösning är att ge köket ett utdragbart bänkskåp. Med ett utdragbart bänkskåp på hjul döljer sig en extra arbetsbänk liksom fler lådor och extra utrymme. En optimerad arbetsyta och köksförvaring på en och samma gång.

Ta hjälp av våra köksexperter!

Planerar du just nu ett nytt kök och vill diskutera smart köksförvaring? Ta hjälp av våra experter och boka köksrådgivning kostnadsfritt. Tillsammans ser vi till att ditt nya drömkök får den bästa möjliga förvaringen.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...