Byta köksbänk? Tänk på det här

Funderar du på att byta bänkskiva i köket? I dag finns en mängd material att välja mellan – som rostfritt stål, laminat samt flera varianter av olika träslag och sten. Här är de viktigaste sakerna att tänka på inför valet av bänkskiva.

– Jag brukar jämföra det med att byta fälgar på bilen, något som kan ge ett helt nytt helhetsintryck.

Ewa Wedeman köksinredare på Electrolux Home i Stockholm

Förutom att bänkskivan är väl synlig och ger karaktär åt köket fyller den en viktig praktisk funktion, och är utsatt för dagligt slitage. En bra idé är att fundera igenom hur du använder ditt kök i dag. Lagar du mat ofta och till många? Och vilken känsla vill du i köket med dina bänkar.

– Natursten är slitstarkt och skapar en lite mer rustik och exklusiv känsla. En träskiva behöver underhåll, men båda ger ett mer ombonat intryck som naturmaterial gör generellt. Har man en pressad budget kan man med fördel satsa på en laminatskiva som är både lättskött och passar alla kök.

För den som vill frångå de mer traditionella valen av bänkskiva finns flera möjligheter:

– Vid sidan av de mörkare och ljusare träslagen har bambu poppat upp som ett miljövänligt alternativ och ger ett sobert intryck. Annars är rostfritt stål en tidlös klassiker som kan göras i olika utformningar och utan skarvar, vilket är supersnyggt och praktiskt. Kan uppfattas som lite ”kallt” i köket utseendemässigt.

Letar man efter extra tåliga bänkskivor rekommenderar Ewa dekton, som är den senaste generationen av kompositmaterial.

– Bänkskivor av dekton passar väldigt bra för barnfamiljer då den är extremt slitstark och har hög motståndskraft mot fläckar. Materialet kräver heller inget underhåll, och passar alla köksstilar, avslutar hon.

Liten bänkskivsguide

LAMINAT: Finns i en mängd olika utföranden och mönster.

Passar i alla kök och är mycket populärt. Kostnadseffektivt och lätt att byta efter några år om man vill uppdatera sitt kök.

  • Fördelar: Tålig och lätt att underhålla. Bra budgetalternativ som ändå ger ett fint helhetsintryck.
  • Nackdelar: Finns egentligen inga mer än att man måste säkra ytor som inte har laminat mot fukt – till exempel under bänkskivan vid diskmaskinen ska det sitta en folie.

NATURSTEN: Tidlöst val som blivit alltmer trendigt. Ger rustik och exklusiv känsla.

  • Fördelar: Slitstark och torkas lätt av med trasa. Inoljas emellanåt för att behålla den fina glansen.
  • Nackdelar: Marmor är känsligt för syror och höga temperaturer. Stenbänkskivor kostar mer men håller hur länge som helst och sätter sin karaktär i köket. Kostar mycket mer än laminatskivor.

MASSIVT TRÄ: En klassiker som åldras vackert och finns i alla prisklasser. Ger köket en varm och ombonad känsla och passar i de flesta kök.

  • Fördelar: Hållbar, vacker och mjukar upp känslan i ett stilrent kök. Kan slipas om flera gånger när ytan blir sliten. Kan kombineras med stenskivor i ett kök för att skapa variationer vid olika ytor i ett kök. Nu finns det många fler intressanta träslag att välja emellan vilket gör materialet mer intressant.
  • Nackdelar: Kräver lite mer underhåll och behöver oljas in med jämna mellanrum. Kan få märken från varma kastruller eller fuktiga glas men som oftast kan slipas bort.

ROSTFRITT STÅL: Tidlös klassiker som passar i alla kök. Finns från billiga standarddiskbänkar till dyrare specialdesignade, matta eller blanka.

  • Fördelar: Stiloberoende och tåligt material. Lätt att hålla rent.
  • Nackdelar: Kan bli repig och även bucklig om man ställer heta kärl direkt på ytan. Första repan syns tydligt men efter en månad syns inga repor då diskbänken är inkörd.

DEKTON: Extremt slitstarkt och sofistikerat material som inte kräver något underhåll. Ger sobert intryck och passar i alla designstilar.

  • Fördelar: Mycket reptålig och fläcksäker skiva som står emot höga temperaturer.
  • Nackdelar: Finns endast i 20 mm tjocklek och kostar mest av alla alternativ som finns idag.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...