Bänkbelysning - Bra att tänka på

Bänkbelysning är en viktig del av inredningen i köket och kan användas på flera olika sätt. Ett kök med välplanerad bänkbelysning lyfter upplevelsen för både kocken och gästerna. Fixa stämningsfullt ljus med rätt belysning och du gör arbetet i köket enklare!

Bra belysning framhäver köket

Skapa de bästa förutsättningarna för matlagning med rätt belysning, så att du enkelt kan fortsätta arbeta med precision och fokus. Det finns en rad olika typer av bänkbelysning. I dagens kök är det vanligt och praktiskt att ha ljuskällorna under skåpen. Välj noga och du hittar rätt ljus som passar ditt kök och din typ av matlagning.

De traditionella har varit att använda sig av lysrör, men idag vänder sig allt fler till spotlightsen och mer riktbara punktljus. Vilket ger oss möjligheten att enbart få ljus där vi verkligen behöver det. Glöm inte heller att installera dimmerfunktionen och du förvandlar köket till ett stämningsfullt rum när det är dags att bjuda över gäster.

4 grundpelare när du ska välja rätt bänkbelysning:

  1. Hitta en färgtemperatur du trivs att arbeta under.
  2. Tänk en extra gång på vart du föredrar att arbeta och anpassa bänkbelysning därefter.
  3. Glöm inte att räkna med avståndet ner till bänkskivan.
  4. Använder du köket till mer än matlagning bör du välja ljuslösningar du kan anpassa. Till exempel dimmer och riktbart ljus

Bänkbelysning och dess olika roller

Det är väldigt svårt att säga vilken bänkbelysning som är den bästa då kök och smak ser olika ut. Gemensamt för alla kök är dock att alla behöver tillräckligt med belysning. Glöm därför inte att olika typer av lampor gör både ditt kök och matlagning rättvisa.

Bänkbelysning kan användas som inramning för att framhäva olika ytor i köket. Ett exempel är att sätta belysning under bänkskivan.

Det handlar väldigt mycket om balans och det praktiska när vi pratar om bänkbelysning och generellt om köksbelysning. Tänk därför på belysning i ett tidigt skede av din köksplanering. Vart behöver du den som mest och till vad? Ha med belysningen i varje steg så slipper du hamna i “tänk om” situationer när köket är färdigt.

Ha med dig följande punkter när du väljer köks- och bänkbelysning:

  • Takbelysningen kan komma att fungera som bänkbelysning om du har en öppen köksö utan fläkt, hyllor eller skåp ovanför. Tänk därför på om takbelysningen stämmer överens med arbetsbelysningen du behöver!
  • När du har flera hyllor över varandra med öppen förvaring är det praktiskt med ljuskällor mellan hyllplanen.
  • Man använder sig av bänkbelysning väldigt ofta. Tänk på livslängd, energibesparing och hållbarhet redan från början.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...