Välja ny färg i köket – så ska du tänka

Att sätta ny färg på köket kan göra mycket för känslan du vill skapa. Mörkt och ljust är ett säkert val, gärna i kombination med varandra. För den som inte vill gå hela vägen kan det räcka med ny färg på knoppar och köksmaskiner för att köket ska få ett lyft.

Ny färg i köket – vår köksinredare tipsar

– Vad man får för känsla i ett kök handlar mycket om hur man kombinerar färger med material. Jag tycker man ska tänka kontraster. Ett helvitt kök blir mer spännande om man adderar mörka detaljer som svarta fogar i kaklet eller en mörk bänkskiva, säger Ewa Wedeman, köksinredare på Electrolux Home.

Förutom helvita och mörka kök har de grå tonerna blivit alltmer populära. Tillsammans med ljusgröna färger passar de dova grå tonerna väl in i svenska kök:

– Vill man uppnå en lugn och hemtrevlig känsla och vill man ha något mer nytt så passar den grå färgskalan utmärkt. Även ljusgröna toner ser vi kommer starkt – båda färgtonerna passar i såväl lantkök som i modernare kök.

Ett tips för den som letar ny färg till köket är att titta på vad man har för toner i övriga hemmet för att skapa en helhetskänsla. Den som inte vill göra om hela köket, men ändå sätta sin personliga touch, kan addera en accentfärg.

5 bra tips när du väljer färg i köket

Tips på hur du kan tänka:

  1. Gå till inspirationsrummen som finns i alla Electrolux Homes butiker. Blanda och lek dig fram bland luck- och bänkskiveprover ihop med alla knoppar och handtag som finns där. Kombinera gärna med kakel och färgkartor så kan du där bygga din egen ”moodboard”
  2. Bryt av: Ljusa kulörer ger ett ombonat och öppet intryck, medan mörka färger skapar en varmare stämning. Jobba med kontraster som mörka detaljer i ett vitt kök och tvärtom.
  3. Det vita lantliga köket får en mer ombonad känsla med dova grå eller ljusgröna skåpsluckor.
  4. Plocka upp färgen i detaljer: Har du en turkos mixer? Skaffa en matta och blomkrukor i samma ton. Genom att ta upp en accentfärg i flera detaljer skapar du en helhetskänsla.
  5. Lagar du mycket mat? Se till att ha ett kök med mycket värme i materialen – det gör det mycket roligare över tid att vara i köket. Tåliga material finns i alla nyanser.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...