Grått kök - En klassiker du aldrig tröttnar på

Ett kök i gråskala är idag lika självklart som ett klassiskt vitt kök. Den grå färgen passar i det moderna köket likväl som ute på lantstället och det är verkligen här för att stanna. Ljust som mörkt är det en riktig klassiker som vi förmodligen aldrig kommer tröttna på.

I många år har den vita färgen fått klä svenska kök, mycket tack vare sin tidlösa och stilsäkra egenskap. Men idag anses även ett grått kök ha samma kvaliteter. Den gråa skalan är både klassisk, praktisk och trendig. Tack vare att den prickar in alla tre egenskaper har kulören blivit en riktig favorit i svenska hem!

Ett grått kök lockar fram detaljerna

Den grå färgen ger ett dämpat och lugnt uttryck i köket, vilket ger dig möjlighet att lyfta fram detaljer som till exempel en vacker bänkskiva, kromade beslag eller varför inte en snygg hushållsapparat. Dessutom finns den gråa färgen i många olika nyanser som passar utmärkt i köket. Hitta nyansen som faller dig i smaken! Vad föredrar du, ett mörkgrått kök framför ett ljusgrått eller tvärtom?

3 tips för ett mörkgrått kök

Så vad kan vara bra att tänka på när man väljer ett mörkgrått kök? I ett mörkgrått kök ligger utmaningen i att få det att kännas tillräckligt ljust för att det ska gå bra att arbeta i. Ha med dig nedan tre tips när du designar ett mörkgrått kök.

  1. Mörkgråa släta köksluckor passar extra bra i moderna kök. Luckornas raka linjer och den mörka färgen skapar ett eftertraktat lugnt uttryck.
  2. Gör rummet ljusare genom att kombinera mörkgrå luckor med vitt kakel eller ljus bänkskiva. Kontrasten skapar ett lekfullt kök.
  3. Tvärtemot tidigare tips kan du också medvetet bryta reglerna och köra mörkgrått hela vägen ut. Matcha mörkgrå köksluckor med en svart eller mörkgrå bänkskiva och du är hemma. Glöm dock inte att lägga lite extra krut på belysning i köket för att göra det arbetsvänligt.

3 tips för ett ljusgrått kök

Drömmer du hellre om ett ljusgrått kök som du länge kan njuta av utan att tröttna på? Den ljusgrå kulören är mångsidig och passar i de allra flesta hem.

  1. Har du ett kök på få kvadratmeter kan den ljusgrå kulören få rummet att kännas luftigare.
  2. Tack vare sin mångsidighet passar kulören till flera av våra olika köksluckor. Från den släta köksluckan Nordic Silk till den lantliga köksluckan Nordic Classic med profilerad innerkant. Gör ditt val beroende på vilken köksstil du vill eftersträva.
  3. Har du idag ett relativt sterilt vitt kök kan ljusgrå köksluckor skapa en mer ombonad känsla.

Kulörer att spana in

För dig som ännu inte bestämt vilken nyans av grå du vill ha i ditt kök kommer här några tips på trivsamma och stilrena kulörer.

Alla våra kök går att få i valfri kulör, till exempel om du väljer luckan Nordic Inline. Behöver du guidning finns våra köksexperter alltid till hands för att hjälpa dig att hitta rätt kulör.

Kök i uppiggande ljusgrått

För dig som vill ta steget från ett traditionellt vitt kök men behålla ljuset kan vår ljusgrå kulör vara rätt val. Den här nyansen av grå passar flera olika köksstilar och köksluckor. Den är lika vacker i ett lantligt kök med eleganta vitrinskåp som i ett modernt kök med släta luckor.

Ett mellangrått kök som adderar lyx

En riktigt modern kulör som adderar lyx till köket är vår mörkgrå färg. Den svala färgen passar som handen i handsken i skandinaviska kök, men bjuder samtidigt in industrikänslan. Kulören gör sig extra bra i minimalistiska kök med släta köksluckor utan beslag. Spana till exempel in vårt kök Nordic Silk där de släta lådorna med den mellangrå färgen gör sig bra tillsammans med en mörkare bänkskiva.

Om du väljer köksmodellen Nordic Silk till ditt kök har du fördelen av att du kan välja valfri kulör. Du kan med andra ord välja om du vill gå åt det lite kallare hållet med en blågrå nyans eller en gråbeige nyans som skapar mer värme. Vi hjälper dig sätta rätt ton!

Kök i sofistikerat mörkgrått

Sofistikerat är ett ord vi tänker på när vi ser ett kök i mörkgrå kulör. Denna färg gör sig riktigt snygg i minimalistiska kök med släta luckor och raka linjer. Kombinera med vitvaror i svart, rostfritt stål eller varför inte integrerade produkter som får samma yttre som övriga köksluckor och därmed smälter in i det sofistikerade köket?

Vanliga frågor om grått kök

Vilken färg på bänkskiva passar till grått kök?

Till ett grått kök är en bänkskiva i stenmaterial som marmor eller granit ett utmärkt alternativ, men en bänkskiva i trä lämpar sig precis lika bra. Det viktigaste är att du själv känner att valet av bänkskiva skapar harmoni med den övriga estetiken i ditt kök.

Vilket golv passar till grått kök?

Det gråa köket passar ofta bra ihop med trägolv – de gråa nyanserna tillsammans med den naturnära färgen trä kompletterar varandra väl. Även om trägolv kräver en del underhåll så håller de bra i längden.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...