15 städtips och life hacks som förenklar din vardag

Städa effektivt och miljövänligt. Här är 15 life hacks som gör det enklare att hålla rent hemma! Våra städtips hjälper dig bland annat med att ta bort dålig lukt i kylskåp, bli av med avloppslukt och rengör ugn och kaffebryggare från kalkavlagringar.

Många gånger fungerar skafferivaror som vinäger, bakpulver och ättika minst lika bra som rengöringsmedel. Mikrofibertrasor är en bra investering då dessa ger bra resultat utan tillsatt rengöringsmedel. Du hittar dessa i våra butiker! Köp i olika färger och märk upp dem för varje användningsområde.

stadartikel-generell-700px.jpg

Life hacks för köket - Bli av med kalkavlagringar

Rostfria ytor - Fläckar och fingeravtryck på rostfria ytor får du bort genom att dra med en fuktig trasa med ett par droppar diskmedel. Eftertorka med vatten och därefter en torr mikrofibertrasa. Hos oss hittar du även andra effektiva medel för rostfria ytor som till exempel Steel Care Cream.

Illaluktande diskho - Avloppslukt kan du få bort genom att koka 2 dl vinäger som du sedan häller ner i vasken. Låt verka minst 15 minuter innan du sätter på kranen.

Ta hjälp av dammsugaren - Trä en nylonstrumpa över dammsugarens munstycke för att undvika att småsaker fastnar. Nu kan du enkelt dammsuga bort damm och smulor från köksskåp, kökslådor och i skafferiet.

Tips! Byt dammsugarpåse med jämna mellanrum. En överfull påse ger sämre effekt och ökar risken för att det börjar lukta illa om utblåsningsluften.

Effektivare vitvaror – En gång i halvåret är det bra att rengöra bakom spis, kylskåp, tvättmaskin och torktumlare med hjälp av dammsugaren. Stora dammsamlingar får vitvarorna att dra extra mycket ström och gör dem mindre effektiva.

Fina fönster - Miljövänlig fönsterputs fixar du genom att hälla 12-procentig ättiksprit i vattnet tillsammans med miljövänligt diskmedel.

Slipp dammråttorna – Ovansidan av dina köksskåp kan samla rejält med damm. Täck med ett lager plastfolie och byt några gånger per år.

Kalkavlagringar – Citronsyra och ljummet vatten tar bort de flesta kalkfläckar på t ex kakel och i diskhon.

Tips! Citronsyra kan även rengöra kaffebryggare och vattenkokare. Kom ihåg att skölja ur noggrant innan produkterna används igen.

Rengör ugn och vitvaror – ta bort dålig lukt i kylskåp

Ugn - Blanda två delar flytande såpa och en del vatten i en sprayflaska. Spraya ugnen, värm upp den till 100 grader och låt såplösningen verka i ca 15 minuter. När ugnen svalnat är det bara att tvätta ur den med vatten och en svamp. Hos oss hittar du effektiva medel för att rengöra ugnen.

Mikro – Din mikrovågsugn får du ren genom att ställa in en kopp vatten med pressad citron. Värm i en minut på full effekt och torka därefter bort matrester och stänk.

Spishällen - Spishällen blir skinande ren om du strör bakpulver på de smutsiga partierna och sedan häller på ättika. Låt blandningen börja bubbla och rengör sedan med en trasa med ljummet vatten. Ta för vana att alltid torka av spisen med en mikrofibertrasa när den är ljummen. Hos oss hittar du även andra effektiva medel för spishällen som kan behövas vid svåra fläckar.

Kylskåp – Kylskåpet gör du rent genom att slå av strömmen och tömma det (placera dina livsmedel i kylväskor eller utomhus om temperaturen tillåter det). Tvätta ur skåpet med ljummet vatten och diskmedel, och rengör avfrostningshålet med t ex en tops. Luktar det illa? Torka med 3-procentig ättiksyralösning. Att ställa in en halv citron med snittytan uppåt kan också hjälpa mot dålig lukt i kylskåpet.

Städtips för att slippa bakterier i köket

Återanvänd din disktrasa genom att tvätta den i 90 grader i tvättmaskinen eller koka den i en kastrull med lite diskmedel någon gång i veckan. Stoppa in din blöta disksvamp och kör den i mikron i ett par minuter för att döda bakterierna. Använd separata skärbrädor till kött, fisk och grönsaker.

Rengör din träskärbräda genom att strö på rikligt med hushållssalt som du gnuggar in med en fuktad rotborste. Låt saltet gå in i träet och skölj därefter under varmt vatten.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...