Köksön beskrivs vanligtvis som kökets hjärta, där glädjen och energin tar vid. Här finns plats för goda skratt, kulinariska upplevelser och smart förvaring. Den fungerar utmärkt som en samlingsplats, men även för att ge ditt kök mer arbetsyta. Ett stort plus är att köksön även är en snygg detalj som kryddar köket lite extra!

Köksö med sittplatser

Först och främst, tänk på sittplatser om du vill maximera de sociala förutsättningarna i ditt kök. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att du måste bygga större. Bänkskivan kan gott och väl fylla funktionen som både arbetsbänk och mingelhörna eller matplats. Men stäng inte in din köksö med sittplatser på för många sidor. Låt din köksö vara en öppen samlingsplats som bjuder in till umgänge i goda vänners lag.

Förläng bänkskivan till sittplatserna

Om du har plats för en större köksö kan du särskilja sittplatserna mer från matlagningszonen (om du vill ha matlagningszon på din köksö). Ett enkelt sätt är att förlänga bänkskivan, antingen så att den får ”hänga fritt” eller med ett enkelt stöd vid änden. Beroende på vad du tycker är snyggt och givetvis efter fysikens alla regler! Här ser du vårat utbud av bänkskivor.

Tips när du vill bygga köksö

Utgå från ditt kök när du vill bygga köksö

Börja alltid med att utgå från ditt kök och vad som gör sig bäst i rummet. Ska din köksö vara helt fristående, halvö eller flyttbar? Du kan alltid skräddarsy en lösning när du väljer JKE. Våra köksinredare kan hjälpa dig att ta fram en köksö som är anpassad efter ditt kök.

Fundera på vad köksön ska göra för dig

Hur du kommer bygga din köksö kommer givetvis baseras på dina behov. Så det är bra att du tidigt funderar på vad du vill att köksön ska göra för dig. Är det en extra arbetsbänk du vill ha, mer förvaringsyta eller en plats för matlagning? Kanske ska det finnas en vask på ön? Prioritera det som är viktigast för dig och ditt kök.

Tänk på måtten till köksön

Köksöar har förmåga att ge ett rum en öppen och luftig känsla, givet att det finns utrymme för dem. Har du ett mindre kök kan det vara bättre med en enklare lösning, som en mobil köksö. Eller eventuellt en liten platsbyggd köksö där du helt enkelt struntar i matlagningszon eller plats för diskho. Om det fortfarande riskerar att bli trångt är det dags att tänka om!

”Så hur vet jag om mitt kök är tillräckligt stort?”. Det finns ett mått som vi rekommenderar starkt, och det är att ha minst 120 cm till övriga skåp. Då kan ni vara två personer i köket, utan att kliva varandra på tårna. Ni kan öppna skåpsluckor utan problem och tömma diskmaskinen utan att ni upplever det trångt. Om det ska vara en spis eller spishäll på köksön kan det även vara skönt med åtminstone 30–50 centimeter på vardera sida som avlastningsyta.

Smarta vitvaror till köksön

Välj spishäll med integrerad köksfläkt. Det är ett av våra bästa tips om du vill kunna laga mat på din köksö. Du slipper den vanliga frihängda köksfläkten och kan bevara den öppna känslan som köksön ger. Behåll en öppen planlösning i köket och placera en spishäll med integrerad fläkt på din köksö.

Ett annat trevligt inslag är att ha en vinkyl placerad på ön. Vinkylen är ett dekorativt inslag som kommer göra att din ö ser ännu mer inbjudande ut. Dessutom förstärker du känslan av att detta är en plats för umgänge.

Vill du ha ugn på din köksö? Välj en kompaktugn för inbyggnad! Kompaktugnen tar mindre plats i köket och finns med multifunktionella egenskaper, exempelvis med mikrofunktion. Smart om du vill spara utrymme eller vill bygga en liten köksö med matlagningszon.

Bygga köksö själv eller ta hjälp?

När du köper kök kan du välja själv hur mycket hjälp du vill ha, eller om du vill bygga köket själv och få färdigmonterade stommar hemlevererade. Vi har även installationsservice som kan hjälpa till med montering av hela eller delar av projektet i ditt kök. Så känner du dig inte bekväm med att bygga köksön själv, eller vill helt enkelt slippa jobbet, så kan du ta hjälp från oss. Meddela din köksinredare om du vill välja till installationsservice för att bygga din köksö.

Boka gratis köksplanering här! Tillsammans med köksinredare ritar vi på din nya köksö.

Sammanfattning - tips till köksö

  1. Sittplatser gör din köksö mer social med utrymme för mingel, fika och enklare middagar. Förläng bänkskivan för att ge plats åt dina sittplatser.
  2. Utgå från ditt kök och vilken typ av köksö som fungerar bäst i rummet – fristående ö, halvö eller mobil köksö.
  3. Se över dina behov och vad du önskar av en köksö. Vill du kunna laga mat på köksön? Vill du ha mer förvaring? Eller önskar du fler arbetsytor?
  4. Räkna på storleken för en välanpassad köksö. Se till att du har minst 120 cm till övriga skåp och om du ska ha spishäll minst 30-50 cm på vardera sida om den.
  5. Välj till passande vitvaror som exempelvis spishäll med integrerad fläkt och vinkyl.
  6. Bygg själv om du är bekväm med det, annars tar du hjälp med monteringen. Vår installationsservice kan hjälpa!

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...