Bänkskivor i sten - stensäker köksdesign

När vi befinner oss i köket så är bänkskivan en av de inredningsattiraljer vi lägger ögonen mest på, framförallt när vi hackar, lagar mat och diskar. Dessutom spenderar vi en stor del av vår tid i köket och därför är valet av bänkskiva ett viktigt beslut. Så låt oss ta en närmare titt på vad du bör tänka på samt känna till när du ska välja bänkskiva i sten.

Köksbänk i sten - Marmor, Granitens och Silestones egenskaper

Marmor

Marmor är en klassiker som tilltalar många när man ska välja bänkskiva i sten. Ren marmor är vit och är väldigt lätthanterligt och är därför en favorit bland bänkskivor. Stenskivan i marmor är otroligt vacker och är förutom i kök även populär i badrum. Jämför vi med andra bänkskivor i sten så är marmor något känsligare.

Granit

En annan favorit bland stenskivor är granitskivan. Granitskivan är känd för att vara ett tåligare material och har hög tolerans mot kyla och värme. Vilket gör att du kan ställa varm stekpanna eller kastrull direkt på bänkskivan. Så önskas en bänkskiva i sten som är stryk- och värmetålig behöver du inte leta längre än till graniten.

Silestone

En annan stenskiva som är av det stöttåligare slaget är Silestone. Silestone består till ungefär 94% av naturlig kvarts. I tillverkningen tillsätts även lite glas och metall vilket också gör Silestoneskivor väldigt vackra att använda i hemmet. Precis som graniten så står Silestone pall mot kaffe, vin, citron och även flertalet andra vanligen förekommande köksprodukter.

För- och nackdelar med bänkskivor i sten.

+ Tidlöst
Stenskivor har funnits länge och har alltid varit populärt som bänkskiva i köket.

+ Lättmatchat
Stilrent material som lätt smälter in i köket gör bänkskivor i sten bland de mest populära.

+ Stöttåligt
Hur försiktiga vi än är så har nog alla någon gång spilt eller tappat saker i köket. Stenskivor tål i genomsnitt mer än andra material.

+ Livslängd
I och med att stenskivan är tålig så har den längre livslängd än många andra typer av bänkskivor.

+ Lättvårdat
Vanligtvis behövs inga extra medel eller dylikt för att rengöra bänkskivor i sten. Det enda som behövs är en fuktig trasa. En droppe diskmedel hjälper dig ta bort de svårare fläckarna.

- Dyrare
I och med att stenskivor är väldigt populära och toleranta så blir prislappen lite dyrare. Många anser dock att det är värt priset med tanke på hållbarheten och hur lätt materialet är att vårda.

- Hårdheten
Vi har nämnt hårdheten som ett plus innan men det har också ett minus, då det är lättare att glas samt andra känsliga produkter lätt går sönder i kontakten med bänkskivor i sten.

När du väljer en bänkskiva i sten så bör du vara extra noggrann med måtten. För när du väl tagit fram en stenskiva och måtten inte stämmer måste du börja om från början, så ta kostnadsfria råd från våra experter! Träskivor till exempel är lättare att jobba med då de är enklare att anpassa i efterhand om något blivit fel.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...