Det lilla köket med de stora möjligheterna - Sanna skapade ett tidlöst & levande kök för barnen & deras vänner

Behovet av att skapa en mysig, insynsskyddad innergård och samtidigt skapa en bostad där Sanna Engdes barn skulle kunna bo och trivas när de kom hem resulterade i ett attefallshus. Köket skulle precis som huset i sig stå för umgänge och gemenskap för Sannas barn och deras vänner. Sanna visste vad hon ville ha - ett tidlöst och levande kök trots att det inte var stort. Valet av lucka föll på köksstilen Nordic Woodland i svart ek. Välkommen att läsa mer om flygledaren och influensern Sanna Engdes resa från behov och drömmar till ett färdigt kök i mindre format. Inspiration och tips får du på köpet.

Första steget - behov av insynsskydd & en bostad för barnen

Sanna bor i sitt drömhus. På en riktig drömtomt. En naturtomt med havet bara ett hundratal meter bort och en pool för varma dagar. Här trivs hon och familjen fantastiskt bra. Visionen var att skapa en mysig, insynsskyddad innergård och därmed något som kunde skärma av deras oas mot gatan. Samtidigt ville Sanna skapa en bostad där barnen skulle kunna bo och trivas när de kom hem. En plats som skulle kunna användas både på semestern och till vardags, med kök, badrum och bastu. Lösningen blev att bygga ett attefallshus, med umgänge och gemenskap för Sannas ungdomar och deras vänner i fokus.

Välplanerade ytor och tåliga materialval var A och O. Rejält med sovplatser var viktigt. Sanna valde att platsbygga kökssoffor i vinkel med förvaring just för att skapa många sovplatser. Ett stort köksbord var också viktigt, för att alla skulle få plats utan problem.

Valet av köksmärke blev JKE Design

Köket i attefallshuset skulle precis som huset i sig stå för umgänge och gemenskap för Sannas barn och deras vänner. Sanna visste vad hon ville ha - ett tidlöst och levande kök. Ett kök som tål mycket, en plats att verkligen leva i, trots att köket inte är stort med sin längd på 2,60 meter.

”För mig är köket ett rum man umgås i. Som man vill vara i och verkligen tycker om. Köket ska vara både trivsamt, praktiskt och snyggt. Det är en viktig del av huset och för mig sätter köket stilen på hela huset”, berättar Sanna.

Stilen på köket (och huset som helhet) sett till både design och inredning är tidlös och enkel. Inte alltför modern och strikt. Sanna vill ha en mer bohemisk, ledigare och naturnära stil och ville att köket skulle skapa en härlig utomlands- och semesterkänsla helt enkelt, med en genomtänkt mix av mörka och ljusare toner.

”Jag fick tips om JKE och gillade både stilen och kvalitén. Jag tittade om det gick att få till den ribbade ekluckan - och det gjorde det! JKE hade många snygga luckor som jag inte sett på andra ställen. För mig funkar det inte med vita luckor. Jag vill ha liv och djup. Valet av köksstil blev därför Nordic Woodland i svart ek”, fortsätter Sanna.

Den svarta köksluckan, innerdörren, de matchande svarta fönsterkarmarna liksom stålbalkarna som sovloftet är gjort av står för det mer moderna i köket. Övrigt är mer i natur, med en mjukare, avslappnad känsla. Sanna valde en kolonial stil på vitvaror, fläkt, blandare, med mera, vilket blev precis den övergång till de beigeputsade väggarna Sanna tänkt sig. Att välja en svart vask istället för en rostfri var väl genomtänkt för att hålla ihop alla detaljer.

När köket nu stå klart är Sanna väldigt nöjd med resultatet. Förutom att det är riktigt fint värdesätter Sanna all förvaringsyta hon fått till, trots att köket är litet.

Köksprodukterna i Sannas kök

ljunghusen4-500x700px.png

ljunghusen5-500x700px.png

Styrkorna med JKE Design enligt Sanna

”Jag tycker JKE står för bra kvalitet och ett riktigt spännande sortiment. Snygga luckor och vitrinskåp. Det känns gediget, fint och prisvärt. Här finns tillval som inte andra har. Rökt ek med LED-lister till exempel. Jag hittade inte den stilen någon annanstans. Slutresultat blev väldigt bra och snickarna som monterade köket var också nöjda. Det funkade jättebra”, berättar Sanna.

Sannas tips till andra som ska välja kök i mindre format

Även om det är ett litet utrymme bör fokus ligga på köket. Köket är, oavsett storlek, tongivande för känslan i hela huset. Det är även viktigt att du ska kunna ändra på detaljerna i köket, om du tröttnar på dem.

  • Välj en integrerad kyl för att minska ”det plottriga” på den lilla yta som finns.
  • Satsa på en vacker ugn och häll istället för en mikrovågsugn.
  • Ha öppna hyllor till sådant du använder till vardags.
  • Lägg inte för mycket pengar på bänkskivan. ”Jag valde laminat. Jag ville hellre satsa på riktigt bra luckor och skåp”, säger Sanna.

Huvudbostaden - helt efter Sannas egna tankar & ritningar

Att Sanna har ett stort intresse för renovering, inredning och design står klart när vi tar del av hennes hushistoria. Familjens nuvarande hem är nämligen det tredje huset hon bygger. I 10 år bodde Sanna och hennes familj i ett hus de byggde i New England-stil. En stil som passade då, men med tidens förändringar önskade Sanna ett hus i mörkare toner. De letade efter andra hus, men hittade inget. Så plötsligt dök drömtomten upp och familjen beslöt sig för att slå till och bygga nytt.

Huset är uppritat helt efter Sannas egna tankar. Planeringen av rummen och ytorna är noga uttänkta. Sannas utgångspunkt var att hon och hennes man skulle kunna bo kvar i huset när alla barn är utflyttade. Det här är ett hus där bottenvåningen är mer anpassad efter de vuxna, med fokus på ytorna de umgås på. I köket finns en kökssoffa vid köksön. Huset blir mer levande när bottenvåningen används, här finns mycket att göra. Sovrummen på övervåningen är lite större och kan även användas som gästrum.

”Jag ville ha en hotellkänsla med dova färger. Känslan i huset är som att vara både inne och ute. Havet ligger inte långt bort och poolen är nära. Vi har ett vikfönster direkt från köket ut mot poolen. Jag har adderat mycket från semestrar. Inspirationen till våra fönster fick jag i Barcelona”, berättar Sanna.

Det här är Sanna Engde

Sanna Engde, 49 år.

Bor i Ljunghusen, Höllviken, söder om Malmö.

Familj: Mannen Jesper, döttrarna Zienna och Zelda (som precis flyttat ut) och sedan några år tillbaka utflugna sonen Zeb.

Intressen: Inredning, design och renovering, att umgås med familj och vänner och härliga middagar.

Yrke: Flygledare sedan 1997. Driver även instagramkontot ljunghuset_e

Instagramkontot ljunghuset_e startade Sanna för drygt 2 år sedan i samband med att de köpte tomten och skulle starta bygget av sitt nuvarande hus. Syftet var att släkt och vänner som bor långt borta skulle kunna följa familjen på sin byggresa. Intresset visade sig dock vara stort kring att få tips och inspiration vad gäller val av material, belysning, poolbygge inför människors egna renoveringar. Idag har instagramkontot cirka 35.000 följare.

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...