Välj rätt bänkskiva till köket

Innan du väljer bänkskiva till ditt kök finns det många saker att ta ställning till. Läs vår guide och bli expert på bänkskivor till kök innan du bestämmer dig.

Bänkskiva i laminat

Består av flera lager impregnerat papper som har pressats ihop med stor kraft. Passar dig som vill ha en prisvärd, lättskött och underhållsfri bänkskiva. Finns i många olika mönster vilket gör valmöjligheten stor. Passar bäst till moderna citykök.

Laminat är det alternativ där man får mest bänkskiva för pengarna och dessutom går det relativt enkelt att byta ut för en överkomlig kostnad om man tröttnar efter några år. Hos oss hittar du laminatskivor i ett 40-tal olika mönsteralternativ med allt från Sigvard Bernadottes virrvarr till verklighetstrogna materialimitationer som sten och trä.

Fördelar & nackdelar med laminat

+ Prisvärt.

+ Lättskött.

+ Relativt tåligt material.

- Högblanka laminat kan få repor, i övrigt ett tåligt material

- Ger mindre känsla av naturmaterial

Tänk på att: Helintegrera diskbänken i laminatskivan, något som i köksbranschen kallas för att underlimma. Då syns inga kanter från diskbänken och det blir lättare att hålla rent.

Träbänkskiva

Det finns flera olika sorters träskivor, valnöt och ek är de vanligaste. Numera finns det hård vaxolja som gör träskivorna mer lättskötta och med rätt skötsel blir skivorna från till exempel LG Collection och Spekva bara vackrare med åren. Passar i de flesta kök oavsett stil i övrigt. Finns i olika tjocklekar.

Vi tipsar om att välja en vaxad yta på bänkskivan för att behålla lystern, och man bör vara beredd att lägga ner lite tid och möda på att vårda sin träskiva, under det första året rekommenderar vi att man oljar in sin oljade skiva en gång i kvartalet. Därefter räcker det att man gör det någon gång om året.

Fördelar & nackdelar med trä

+ Ger en ombonad och stilren känsla.

+ Tåliga. Lätta att reparera om det blir skärmärken.

+ Med rätt skötsel blir träskivorna bara snyggare med åren.

- Relativt kostsamt material.

- Kräver skötsel.

Tänk på att: Om du har diskmaskinen precis under en bänkskiva av trä ska du aldrig lämna diskmaskinsluckan på glänt när den diskat färdigt, då kan den fuktiga ångan göra att skivan slår sig.

Följ de skötselråd du får av din kökshandlare så kommer skivan att hålla sig i gott skick under många år framöver!

Bänkskiva i sten

Numera finns det flera olika sorters stenskivor där carraramarmorn är den mest känsliga och quartzgraniten är den mest tåliga. Silestoneskivor består till över 90 procent av naturlig kvarts, vilket gör dem mycket hållbara och slitstarka.

Fördelar & nackdelar med sten

+ Passar i de flesta kök.

+ Ger en ombonad och stilren känsla.

+ Tåligt

+ Blir aldrig omodernt.

- Kostar mycket.

- Är hårt: Lätt att slå sönder glas och porslin.

Tänk på att: Alltid ha stentvål hemma och att ta itu med fläckarna direkt eftersom de annars kan bli bestående.

Drömmer du om en maffig stenskiva kan du be din kökssäljare om hjälp med att hålla nere priset på övriga val i köket och på så sätt få råd med din skiva.

Komposit bänkskiva

Kompositskivan blir allt populärare eftersom det finns skivor som nästan exakt ser ut som sten. En kompositskiva består av akryl, naturliga mineraler och pigment och finns i många olika former och färger.

Fördelar & nackdelar med komposit

+ Mycket hållbart.

+ Eftersom porerna är så små är den hygienisk.

+ Kräver inget underhåll.

+ Lätt att reparera.

- Relativt dyrt material.

Rostfri bänkskiva

Rostfritt stål är ett material som hängt med länge, och som fortfarande är ett populärt val. Bänkskivorna från Electrolux Home är något mattare än vanligt, eftersom de slipats och efterborstats. Det gör att de passar bra ihop med de flesta andra material.

Fördelar & nackdelar med rostfritt

+ Lätt att hålla rent.

+ Ger en stilren och fräsch känsla.

+ Tål värme.

- Kan upplevas sterilt.

- Känslig för repor.

Oavsett vilken bänkskiva du till slut bestämmer dig för är det viktigt att aldrig ställa heta kastruller eller grytor direkt på bänken, eftersom det kan göra märken även i den tåligaste bänkskiva. Fram med grytunderlägget alltså!

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...