Inspireras av Linneas kökstankar och härliga recept på chiligryta

För några år sedan blev Linnea Engman från Skellefteå den lycklige vinnaren i vår kökstävling ”Mat från våra kök”. Hon kammade hem segern med hennes vackra kök och ett recept på härlig chiligryta. Här kan du inspireras av hennes kökstankar och ta del av hennes smarriga recept.

Linnea och hennes familj totalrenoverade ett timrat hus från 1846 som de köpte sommaren 2015. Köket ligger i direkt anslutning till husets sal där familjen spenderar mest tid och även har sitt matsalsbord. Vid valet av kök var det viktigt för Linnea att få köket så platsbyggt som möjligt för att passa huset i övrigt. En kritisk faktor var här att få till höga överskåp som familjen ville skulle gå ända upp till taket.

”Vi lagar mycket mat här hemma och därför var det viktigt att få till ett praktiskt och funktionellt kök. Av den anledningen valde vi att placera ugnarna i arbetshöjd. Vi har en ugn och en kombiugn för att kunna laga mycket mat samtidigt”, berättar Linnea. Induktionshällen såg familjen till att vara extra bred av samma anledning.

En rostfri diskbänk kändes både traditionell, praktisk och rätt i köket. En speciellt utvald granitbänkskiva var också ett viktigt val för Linnea, en udda stenskiva som passade perfekt.

"Att välja färg på luckorna var jättesvårt. Vi kände oss nästan lite modiga när vi valde ljusgrått i stället för vitt men har inte ångrat oss en sekund. Färgen är harmonisk och passar bra till huset i stort - och sen syns inte fläckar så mycket”, fortsätter Linnea.

För vår del fick praktiska aspekter styra valet i stor utsträckning och med det menar vi inte bara höga överskåp i olika bredder utan även snabb och proffsig service, vilket vi fick hos vår Electrolux Home-butik”, avslutar Linnea.

Tillaga Linneas heta chiligryta

Testa Linneas vinnarrecept i vår kökstävling, Mat från våra kök. Hon bjuder på en smarrig chiligryta.

 • Ca 1 kg högrev
 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • Cirka 140 gram rökt sidfläsk, alternativt ett paket bacon
 • ½ - 1 chilifrukt (beroende på hur stark frukten är och hur du vill ha din gryta)

Putsa bort eventuella senor från högreven, skär i kuber och krydda med salt, svartpeppar, spiskummin och paprikakrydda. Stek köttet ganska hårt och lägg över i en stor gjutjärnsgryta. Stek sedan lök, chili och sidfläsk och blanda ner i grytan.

Tillsätt:

 • 2 burkar Coca Cola
 • 2 burkar ljus öl
 • En halv flaska rött vin
 • 2 tärningar oxbuljong

Koka upp och låt puttra med locket på glänt under 3 till 4 timmar (det mesta av vätskan ska kokas bort).

Tillsätt:

 • Saften från 1 lime
 • 2 msk kakao

Låt koka i ytterligare cirka 1 timme. Om grytan blir för torr, tillsätt vatten. När chiligrytan är klar är den mörk (nästan svart) och köttet faller isär. Smaka av och tillsätt eventuellt lite honung. Servera med färsk koriander, majs (gärna stekt med paprikakrydda), crème fraiche, picklad rödlök, avokado, gurka, kokt ris och sallad.

Boka gratis köksplanering

Står du inför en ny köksrenovering och behöver hjälp med att ta nästa steg mot ditt nya kök? Boka tid med en av våra köksinredare så hjälper vi dig hitta de val som känns rätt för just dig. 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...