Inspireras av Josephines köksrenovering – från idé till resultat!

Josephine Evertsson jobbar som arkitekt i Stenungsund och totalrenoverade nyligen sitt nya hus. Nu delar hon med sig av sina bästa tips och erfarenheter kring köksrenovering. Läs och lär!

Inredning och design är sedan länge Josephines största intressen, med ständigt nya projekt hemma. I höstas köpte hon och hennes man Martin ett hus byggt -78, som de under två månader totalrenoverade.  

Köksrenoveringen blev vägen till drömköket 

Huset är ett etagehus i funkisstil, så att köket skulle ha raka strama linjer och varm känsla var givet. Bistrostilen kändes helt rätt och svarta detaljer är en röd tråd i hela deras inredning.  

Redan på husvisningsstadiet hade de en klar bild hur köket skulle planeras och vilka väggar som skulle rivas. Som väldigt många andra önskade de sig ett stort och öppet kök med mycket förvaring.  
 

Bänkskiva: Dekton Keyla   Vask: Planlimmade Blanco Subline.   Blandare: Primy Steel Square.

Rita, planera och välja 

”Eftersom jag dagligen sitter och ritar och planerar kök åt kunder, så gick det relativt snabbt för mig att rita upp köket i ett ritprogram. Men det tog desto längre tid att bestämma alla materialval då jag som arkitekt känner till den otroliga bredden och därför drabbades av lite beslutsångest,” berättar Josephine. 

Valet föll tillslut på en ljus varmgrå kulör på de släta luckorna. Till det en matt brunsvart bänkskiva, med långa ljusa strimmor i, för att skapa liv i det annars ganska strikta köket.  

De ville att de svarta detaljerna såsom blandare, vitrinluckorna till skafferiet och ugn samt kombi ugn/mikro skulle få stå i centrum och valde därför att integrera kyl, frys och diskmaskin. 

Den öppna bistrohyllan med svarta gavlar och vitoljade ekhyllplan är ett trevligt inslag som ger köket en personlig karaktär och sittbänken under ett av fönstren i köket skapar myskänslan som de ville åt.   

De valde också att planlimma både häll och vaskar för att undvika kanter där smuts kan samlas. Både praktiskt och snyggt! 

”För mig var det viktigt att få till en harmonisk blandning av alla material och prövade många olika kombinationer innan jag kände att allt kändes hundra procent rätt.”  

Hörnskafferi med vinhyllor och vanliga hyllor ger dig gott om förvaringsytor. Hörnskafferi stod högst upp på önskelistan 

”Hörnskafferiet är verkligen en eye-catcher och det första folk kommenterar när de kommer hem till oss. Det sticker ut med sina svarta vitrindörrar och ger en otroligt snygg effekt med den invändiga belysningen, som vi valt att göra dimbar. Inne i skafferiet har vi använt oss av glasburkar för att få ett lugnt och harmoniskt intryck och småsaker har vi samlat i snygga trälådor.” 

För att få plats med hörnskafferiet var de tvungna att flytta ett fönster, vilket inte var helt lätt med en tegelfasad, men det mesta går att lösa för att drömmen ska bli verklighet! 

 

Hur blev resultatet av köksrenoveringen? 

”Både jag och min man tycker om att laga mat och bjuder ofta hem släkt och vänner, så målet med vår köksrenovering var att skapa ett stort och praktiskt kök med plats för umgänge. I stort sätt samtliga punkter på vår önskelista är uppfyllda och vi är otroligt nöjda med resultatet, vi älskar vårt nya kök!!!” 

Livet som arkitekt – att hjälpa kunder från idé till färdigt resultat! 

”Att jobba som arkitekt är ett otroligt roligt och kreativt jobb. Ingen dag och kund är den andra lik och det är variationen som är tjusningen. Dagarna består av allt från kundbesök, till att rita skisser tillsammans med kunderna och räkna på en offert. För mig ger det en stor tillfredsställelse att få hjälpa kunderna att uppfylla deras drömmar,” berättar Josephine. 

Vad kostar en köksrenovering?

”Vanligaste frågan jag får är ”Vad kostar ett kök?” och något enkelt svar på den frågan finns tyvärr inte. Varje liten detalj och materialval i ett kök påverkar priset t ex vilken lucka, bänkskiva, vaskar, vitvaror, antal stommar, skåpinredning mm. För att få ett exakt pris så rekommenderar jag att man bokar ett möte med en köksdesigner där de kan rita upp köket tillsammans efter deras specifika önskemål.” 

Vill du veta vad en köksrenovering kostar med dina val av material och vitvaror? Ta hjälp av våra köksinredare på Electrolux Home genom att boka en gratis köksplanering!

Josephine Evertsson jobbar som köksinredare på Electrolux Home i Stenungsund Josephines bästa kökstips 

1. Gör en moodboard! Samla inspirationsbilder som ni gillar och gör ett kollage, på så sätt blir det lättare att se vilken stil på köket som ni önskar och underlättar vid alla materialval. 

2. Gör en behovsanalys! Reflektera över vad som varit bra eller inte i ert gamla kök och gör en önskelista över vad ni vill få in i ert nya kök. Rangordna sedan dessa önskemål. Ibland kan man uppfylla alla och ibland måste man kompromissa på några. 

3. Ta hjälp av ett proffs! Det är lätt att bli hemmablind och att man låser sig vid en viss planlösning. Som arkitekt så lär man sig att snabbt se olika möjligheter med ett rum och hitta optimala lösningar. Bokar man tid med ett proffs får man dessutom köket uppritat i 3D, vilket gör det mycket enklare att visualiserar hur slutresultatet kan komma att bli. Boka gratis köksplanering! 

Information om Josephines kök: 

Lucka: Kust Design i valfri kulör (Varmgrå) 

Stil: Bistro och MM16-konceptet, dvs 16 mm dekorlist mellan varje skåp. 

Bänkskiva: Dekton Keyla, 20 mm 

Vask: Planlimmade Blanco Subline. Färg: Antracit 

Blandare: Primy Steel Square. Färg: Shadow 

Handtag: Beslag Design 1353-128, svart läder/obehandlad mässing 

Vitvaror: Helsvarta vitvaror från AEG (Sousvide ugn, kombiugn/mikro, 80cm induktionshäll, integrerad kyl/frys, integrerad diskmaskin) 

Fläkt: Takintegrerad fläkt från Fjäråskupan, Athena 100 cm vit

Gratis köksplanering?

Ta hjälp av våra köksinredare! Vi på Electrolux Home erbjuder dig gratis köksplanering där vi tillsammans ser över dina möjligheter och ritar på ditt kök. Boka tid med en köksinredare idag!

Hur går det till att köpa kök?

Vår köpguide "Hjälp hela vägen" gör ditt köksköp så enkelt och tryggt som det bara är möjligt. Electrolux Home finns med dig i varje steg när du vill skapa ditt drömkök. Från inspiration till installation!

Köpguide till ditt nya kök. Från inspiration till installation.

Foto: Anna von Brömssen 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...