Header Montera kök.jpg

Bygga kök – Så klarar du köksmontering på egen hand!

Majoriteten av alla som köper ett nytt kök i platta paket väljer att låta en snickare montera köket. Är du lite händig och har tålamod går det dock att bygga köket på egen hand. Det viktiga är att undvika de klassiska misstagen.

Fixa att bygga kök med lite tips och tricks

Har du bestämt dig för att bygga ett nytt kök eller renovera ditt kök på egen hand? Att montera ett kök kräver händighet och tålamod. Majoriteten av alla som väljer att köpa ett nytt kök vänder sig till en snickare som får sköta köksmonteringen. Är du en händig person som har tålamod så går det däremot bra att montera på egen hand. Det finns dock en del aspekter att tänka på i förväg. Och det hjälper vi dig med – viktiga saker att tänka på när du ska bygga kök steg för steg.

Bygga kök steg för steg - Tänk på det här!

Vad ska jag tänka på före köp av kök?

Det är ytterst viktigt att du börjar med att mäta ditt kök noggrant så du vet att alla sektioner och passbitar vid sidan om skåpen kommer att få plats.

Vad ska jag tänka på före montering av kök?

 • Förvara bänkskivor, luckor och sidor plant på golvet. Gärna på något mjukt så att du inte råkar repa dem innan du hunnit montera.
 • Läs noggrant igenom monteringsguiden och följ den sedan steg för steg.
 • Kontrollera med vattenpass att väggar och golv är jämna.

Tips från Electrolux Home

Vad ska jag tänka på under köksmontering?

 • Använd dig av en vägglist när du monterar skåpen. Den sätts upp med hjälp av vattenpass och gör så att skåpen har något att vila på innan skruvas fast i väggen. När det gäller överskåpen tas vägglisten bort efter monteringen.
 • Alla över- och underskåp är försedda med en tvärgående bärribba i övre delen av ryggen. Det är genom den som du skruvar fast skåpet i väggen.
 • Skåp med en bredd på minst 80–100 cm bör förutom en skruv på varje sida även ha en i mittenpartiet.
 • Välj lämplig skruv och plugg beroende på väggmaterialet.
 • Använd skruvtvungar när du sätter upp skåp intill varandra. Men lägg en liten träbit under tvingarna så att du inte får repor i skåpen.
 • Kontrollera lod och våg när skåpen har passats ihop, innan det är dags att skruva ihop dem med särskilda monteringsskruvar.
 • Glöm inte passbitar om skåpet placeras mot en vägg för att kunna öppna luckorna minst 90 grader.

Glöm inte detta när du bygger kök!

Belysning och elektricitet – anlita alltid elektriker

Anlita alltid en certifierad elektriker för att sätta in nya eluttag och dra elkablar. Samma sak gäller om du ska installera belysning och spänningen som är över 12 volt. Trenden går mot att ha LED-spotlights i köket och dekorationsbelysning även i lådor samt under socklar.

Vatten- och gasanslutningar – anlita behörig yrkesman

Alla vatten- och gasanslutningar måste precis som installationer av elektricitet och vitvaror utföras av behöriga yrkesmän.

Montera kök - att tänka på

Tips från snickaren Jerry Andersson när du ska bygga kök

Jerry Andersson har arbetat med köksmontering i 20 år, bland annat för Electrolux Home. Att installera ett av våra kök innebär för honom en arbetsinsats på 30-40 timmar. Hur lång tid det tar för en oerfaren person är omöjligt att säga. Han delar däremot gärna med sig tips!

Jerrys 5 tips för dig som ska bygga kök!

1. Var noggrann

Det första är noggrannhet. Se till att läsa den monteringsguide som medföljer i god tid så du även vet vilka verktyg som kommer att behövas för att montera ditt drömkök. 

- Det är A och O att arbeta lugnt och metodiskt. Då klarar du av det så länge du bara är normalhändig.
 

2. Satsa på bra verktyg

Köp inga billiga verktyg och satsa på kvalitet – det lönar sig alltid i längden. Resultatet av att köpa och bygga ett nytt kök är något man vill vara nöjd med och slippa åtgärder.

Ett stort misstag som framgår i köksrenovering är att glömma vattenpasset. Du vill se till att skåpen ska hamna i lod och våg. Slarvar du med vattenpasset så uppstår oftast påföljder av problem, till exempel att sätta in en diskmaskin.

Viktiga verktyg när du bygger kök enligt Jerry

 • Vattenpass
 • Skruvdragare
 • Sticksåg
 • Kap- och geringssåg

3. Montera bänkskåpen först

Den 20 årserfarna snickaren Jerry Andersson börjar nästan alltid med att montera bänkskåpen och tar först därefter väggskåpen. Han berättar att det inte är som förr i tiden när överskåpen var heltäckande och bara kunde smällas upp på väggen, då tog man alltid dem först. Nu är de i regel mer nätta och behöver centreras efter ögonmått utifrån bänkskivan.
 

4. Dölj skruvskallarna 

Jerry upplever att det är vanligt att använda för mycket skruv vilket inte är en fröjd för ögat. Snickaren brukar försöka dölja skruvskallarna. Man kan alltid hitta platser där de inte syns lika tydligt, till exempel bakom ett gångjärn.
 

5. Kapa dekor- och krönlister med omsorg

Det estetiska kan vara en utmaning även för professionella snickare. När Jerry får frågan om vad som är klurigast med att montera ett kök är det bland annat alla dekor- och krönlister som ska sättas upp mot taket och sidorna. Det gäller att kapa till dem snyggt med kap- och geringssågen.

Hjälp av Electrolux Home - från ax till limpa

Behöver du lite hjälp på traven? Våra köksexperter hjälper dig gärna med att bygga ditt nya kök, från planering och design till själva monteringen. Du vet väl om att vi erbjuder gratis köksplanering i våra butiker och via video? Boka in en köksrådgivning så hjälper vi dig bena ut frågetecken - och även att bygga det nya köket om du önskar!

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...