Vinnarköket Header.jpg

Vinnarköket: Fokus på funktion i 50-talsköket!

Familjen Brahme stod i startgroparna inför sin köksrenovering när Stina fick samtalet – hennes recept hade vunnit förstapris i Electrolux Homes tävling, och med 100 000 kronor på fickan kunde de uppfylla sin köksdröm.

Foto Oskar Omne

Kök Innan

Nytt golv, öppen planlösning och plats för många, det var Stina och Ludvig överens om. Samtidigt ville de bevara 50-talskänslan.

 

 

 

Kök Efter

Ett helt nytt kök med gott om plats och en rejäl diskbänk som måttbeställdes blev resultatet.

 

 

 

 

Familjen Brahmes nya kök

Familjens 3 bästa vitvaruval:

 

• Den tystgående diskmaskinen som har massor av smarta funktioner som eko-programmet där disken får lufttorka.

• Kombinerad varmlufts- och ångugn passar oss som älskar att laga mat och baka.

• Induktionshällen är perfekt när man har små barn och behöver kunna laga mat snabbt och smidigt.

 

 

 

God smakupplevelse

Ångugnen – kocken och bagarens favorit

 

• En ångugn låter dig tillaga fisk och grönsaker med proffsresultat.

• Många maträtter lagar sig själva med hjälp av ångan och maten behåller både smak och vitaminer bättre än vid annan tillagning.

• Ångfunktionen lämpar sig väl för att tina mat eller värma rester.

• Med hjälp av ångan kan du baka bröd med frasig skorpa och saftigt innehåll. Den hjälper dig även att jäsa degen.

• Äger du redan en ångugn? Inspireras av läckra recept och få vägledning i din matlagning med hjälp av appen Electrolux CombiSteam.

 

Att ett pizzarecept skulle bana vägen för ett nytt kök var inget Stina Brahme kunde ana när hon en kväll i februari satt och tittade på Sveriges Mästerkock.

– Det var i pausen som Electrolux Homes tävling utlystes och jag kom genast att tänka på mitt pizzarecept, säger Stina Brahme.

Receptet till vinnarrätten Eggplant Calzone kom till efter många timmars laborerande, grundidén hade Stina och maken Ludvig fått i ett avsnitt av Seinfeld.

– Jag älskar att laga mat och fick bråda dagar med att utforma ett recept som faktiskt fungerade med riktiga mått, uppspaltade ingredienser och tillagningsinstruktioner.

Tiden gick och familjen, som hade påbörjat en grundlig renovering av det K-märkta 50-talshuset i Farsta, hade framåt sommaren bara köket kvar.

– När Electrolux Home ringde och berättade att jag vunnit tänkte jag att ”det här händer ju bara inte, att vi ska få en så stor summa pengar att lägga på ett nytt kök”.

Tajmningen kunde inte ha blivit bättre.

Både Stina och Ludvig var överens om hur det nya köket skulle se ut. Bort skulle väggen som tidigare delat kök och matplats och ut skulle den murriga linoleummattan som sett sina bästa dagar.

– Vi ville dock behålla så mycket av 50-talskänslan som möjligt. Därför lät vi stommar och luckor från det befintliga köket vara kvar. Vi fick hjälp av en snickare som flyttade skåp, höjde bänkskåp och kompletterade med egentillverkade luckor. Jag gillar tanken på att återanvända, och det kändes synd att byta ut något som fortfarande var funktionellt, säger Stina.

Vinstpengarna skulle med andra ord läggas på moderna vitvaror.

– Vi började med att kika lite på egen hand i Electrolux Homes butik för att sedan få mer handfast vägledning av säljaren Marianne Smith. Hon kunde guida oss till rätt val av vitvaror och hjälpa till med placeringen i köket, säger Stina.

Den största förändringen blev att vattnet drogs om och diskbänken placerades framför fönstret. Familjen satsade på en rejäl rostfri diskbänk som måttbeställdes för att passa in under fönsterbrädan.

– Den passade som handen i handsken, men oj vad nervös jag var innan allt var på plats, säger Stina och skrattar.

För att matcha fönsterbrädorna i jämtländsk kalksten beställdes en bänkskiva i samma material.

Med tanke på familjens matlagningsintresse lades stor vikt vid funktion. En kombinerad ång- och varmluftsugn kändes som ett självklart val, då Stina gärna bakar.

– Vi har faktiskt inte hunnit testa ångfunktionen ännu, men vad jag har förstått är det något alldeles särskilt med mat som tillagats i ånga, säger Stina.

Det gamla köket rymde en 70 centimeter bred spis med dubbelugn, och det kändes rätt att fortsätta med en extra bred induktionshäll ovanför inbyggnadsugnen.

– Induktionshäll är något nytt för oss och vi har verkligen blivit överraskade av hur snabbt det går. Vår vattenkokare har helt klart fått en mindre roll i köket.

Efter att ha varit utan diskmaskin i ett år kändes den nya, tystgående modellen extra välkommen, precis som det rymliga integrerade kylskåpet och frysen som gör att familjen nu kan storhandla utan problem.

Från murrigt och trångt till luftigt och funktionellt. Ungefär så kan man beskriva familjen Brahmes köksrenovering. Arbetsytorna har blivit generösare och tack vare den öppna planlösningen finns gott om plats för hela familjen att umgås i köket.

– Nu kan barnen sitta och pyssla vid bordet när vi lagar mat. Som småbarnsförälder är det inte alltid så lätt att ta sig ut och äta, nu bjuder vi in våra vänner på middag i stället. Vi trivs så himla bra i det nya köket!

Inköpslista familjen Brahmes vitvaror

- Induktionshäll: Electrolux EHL7640FOK
- Ugn: Electrolux kombi ångugn EOB8841WOX
- Integrerad kyl: Husqvarna Electrolux QR3351
- Integrerad frys: Husqvarna Electrolux QT2251
- Integrerad diskmaskin: Husqvarna Electrolux QB64621

Skriv ut