odla-inomhus.png

Odla inomhus - Guiden för dig som vill börja odla i köket

Visst finns det en charm i att kunna plocka egenodlad sallat eller färska kryddor direkt i sitt kök? Du behöver inte ens vara proffs för att lyckas. Med ett system för egen köksodling kan du odla året om inomhus. I den här guiden kan du läsa allt om  hur du kommer igång!

Vad krävs för att lyckas med odling inomhus?

Det finns främst tre framgångsfaktorer när det kommer till att odla inomhus. Du behöver näringsrik och väldränerad jord, vatten och ljus. Bra jord och krukor med hål för dränering hittar du i din trädgårdsbutik och vatten har du i kranen. Den tredje faktorn, ljus, däremot kan vara det som avgör om du kommer lyckas eller inte.

Placera din odling i ett fönster med mycket naturligt solljus för att den ska frodas. Har du inget lämpligt fönster? Då kan du ta hjälp av växtbelysning för att få en frisk och stark odling som kan gro och spira inomhus. Växtbelysningen gör också att du kan odla inomhus året om, även under vintern när naturligt solljus är en bristvara. Låt lamporna lysa på plantorna ungefär 12-14 timmar per dygn och de kommer frodas.

Skördefest året om med Electrolux Homes köksodling

Electrolux Homes lösningar för köksodling kommer med växtbelysning vilket gör att dina växter trivs perfekt. Den ger dig flexibla möjligheter att odla kryddor och sallat hemma i köket så att du kan skörda året runt. Odla hemma på köksbänken, i en invändig 60 cm bred premiumlåda eller i en odlingshylla på väggen.

Vad kan jag odla inomhus i mitt kök?

Du kan odla massor hemma i köket! Enklast brukar det vara att börja med fröer som är enkla att driva upp, så som kryddor och örter. Men också sallat och grönsaker går utmärkt att kultivera.

Odla kryddor hemma i köket

När du ska odla kryddor hemma finns det två vägar att gå. Antingen köper du fröer som du driver upp eller så köper du färdiga plantor på din trädgårdsbutik. Du kan också försöka dig på att få färska kryddor från mataffären att klara sig. Det kan vara en utmaning då plantorna oftast är hårt uppdrivna och har en kort livslängd. Se till att plantera om dem i en ny kruka så ökar chansen att de överlever.

Följande kryddor och örter passar utmärkt att odla inomhus. De kan dessutom hålla sig fina året runt om du tar hjälp av växtbelysning.

  • Basilika. Enkel att odla inomhus så länge du har växtbelysning då plantan trivs att stå ljust. Perfekt som topping på pastan med italienska smaker.
  • Mynta. Skörda regelbundet så stimulerar du tillväxten och kan njuta av plantan längre. En lättodlad kryddväxt som passar perfekt till både frukostsmoothie och fredagsdrinken.
  • Persilja. Snabbväxande och enkel att börja med som nybörjare. Behöver sås på nytt efter skörd då den inte kommer på nytt.
  • Timjan. Tålig kryddväxt som dessutom går utmärkt att torka. Den passar perfekt i såser och som smaksättare till kött, kyckling och vegetariskt.
  • Koriander. En krydda som skapar starka åsikter men som är ett måste i både det asiatiska och latinamerikanska köket. Snabbväxande men behöver sås på nytt efter du skördat.
  • Gräslök. En riktigt populär ört i köket som passar både på smörgåsen och till klassiska svenska rätter. Klipp gräslöken så att det finns ungefär fem cm kvar så kommer den på nytt nedifrån.

Odla sallat inomhus

Bland det enklaste du som nybörjare kan börja med är att odla sallat. Det finns flera olika sorter och det tar inte heller lång tid innan du kan skörda krispiga blad till middagen. Genom att så lite olika frön kan du snart njuta av en variation av bladgrönsaker. Du kan också ta tillvara på matsvinnet och prova att plantera roten av romansallaten du köpte i mataffären på nytt. Placera i lite vatten och snart kommer nya blad.

Prova på att odla någon av nedan sallat sorter i ditt kök!

  • Plocksallat. Enkel att driva upp och gör sig bra i lunchsalladen och på mackan.
  • Röd mangold. Med dekorativ färg är den lika fin i kruka på köksbänken som den är i salladsskålen. Lättodlad och dessutom fullproppad med vitaminer.
  • Rucola. Eller senapskål som den också kallas är en smakrik bladväxt du enkelt kan odla i köket. Extra god som färsk topping på hemmagjorda pizzan.
  • Romansallat. Härligt krispig sallat med mild smak och långa raka blad. En klassiker i caesarsalladen.
Skriv ut