Kökspatrullen hos familjen Aurell
I Kökspatrullen besöker vår köksexpert Niklas Sundberg, tillsammans med mästerkocken Louise Johansson, familjer som är i desperat behov av ett nytt kök. Du får följa deras resa från planering och renovering till inredning och invigning.
I det här avsnittet är vi hos familjen Aurell i Lerum, för att förvandla deras kök till en ljus och funktionell favoritplats i hemmet. Louise Johansson hjälper familjen att laga caesarsallad med lax och fänkål. Receptet hittar du nedan!
Inköpslista till familjen Aurells kök
Köksluckor: Sentens Land Vit
Handtag luckor: Sentens kök Dill
Inredningspaket: Smart tillval
Bänkskiva: Sentens laminatbänkskiva antik ljus
Diskho: Intra Horizon
Blandare: Mora Cera Highline
Vitvaror från Electrolux:
Induktionshäll: EHL7640FOK
Inbyggnadsugn: EOA5551AAX
Inbyggnadsmikro: EMS17005OX
Kyl: ERF3864AEXR
Frys: EUF2944AEXR
Helintegrerad diskmaskin: ESL6620RA
Belysning: Sentens Ledbelysning
Electrolux Homes säljare har tillsammans med kunden valt ett passande golv samt kakel.
Louises recept från filmen
Caesarsallad med lax och fänkål
4 portioner
Tid: 40 minuter
700 g lax utan skinn skuren i portionsbitar
½ dl brödkryddor (malen anis, fänkål och kummin)
½ dl rapsolja till stekning
1 fänkål
1 knippe rädisor, ansade och sköljda
2 huvuden romansallad, sköljda
1 rödlök, strimlad
1 dl hyvlad parmesanost
salt och nymald svartpeppar
Krutonger
½ surdegsbaguette
2 msk rapsolja
2 tsk flingsalt
Caesardressing
2 äggulor
1 msk dijonsenap
6 ansjovisfiléer + 1 msk spad
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris med spad
1 dl riven parmesanost
½ citron, färskpressad saft
1 dl rapsolja
1½ dl gräddfil
salt och nymald svartpeppar
Börja med att tillaga krutongerna genom att sätta ugnen på 200 grader varmluftseffekt. Skär baguetten i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Vänd runt med rapsolja och flingsalt och rosta i 5–7 minuter tills de är krispiga.
Mixa alla ingredienser till dressingen, utom olja och gräddfil med stavmixer. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning. Rör i gräddfil och smaka av med salt och svartpeppar.
Skiva fänkålen och rädisorna tunt på mandolin eller för hand och lägg i kallt vatten så de blir krispiga. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Badda in laxbitarna i helt runt om och stek på hög värme i rapsolja tills de får en krispig yta. Lägg över i en ugnsfast form och baka av med termometer tills de har en innertemperatur på 50 grader.
Bryt salladen i mindre bitar och lägg på ett stort fat. Häll av vattnet från fänkålen och rädisorna och toppa ovanpå. Dela laxen i mindre bitar och strö över. Garnera med parmesanost, krutonger och ringla över dressingen. Njut!