Familj Header.jpg

"Att bygga kök från JKE är inga svåra saker"

Hos Österbergs är köket dynamiskt och förändras efter familjen. När barnen snart är tonåringar var det dags för en total makeover. Pappa Rickard byggde själv och hela familjen kan njuta av resultatet.

Familjen Östberg tipsar

Rickard och Sandra om vad som är viktigast i ett kök:

• Förvaring

• Arbetsytor

• Att det finns plats att umgås och jobba tillsammans

 

Österbergs topp 3 med kök från Sentens

Rickard och Sandras topp 3 med det nya JKE-köket:

• Bänken under fönstret med inbyggd förvaring och vinkylen intill som pricken över i:et.

• Belysningen, både ljuslådorna och belysningen i vitrinskåpet.

• Arbetsytorna och … får man säga en sak till?

• Ugnen med den inbyggda instickstermometern.

Av Anna-Maria Stawreberg
Foto Malin Cropper

Trots att det har gått mer än ett halvår sedan Rickard och Sandra Österbergs kök blev färdigt är det fortfarande skinande rent och välstädat. Och ändå tillbringar familjen stora delar av sin lediga tid här inne …

– Ja, vi lägger ner mycket tid på att laga mat och vår dotter Emilijas hobby är för närvarande att baka. Vi älskar vårt kök, intygar pappa Rickard.

När familjen flyttade in i radhuset i Tyresö utanför Stockholm 1997 gjorde de visserligen en del småfix i köket, men det mesta i det klassiska 70-talsköket fick vara kvar.

– Bland annat hade vi en rejäl bardisk som var väldigt praktisk att duka upp på när barnen var små, berättar Sandra.

Men ju mer barnen växte, desto mer opraktiskt och trångt kändes köket, eftersom bardisken också begränsade kökets yta avsevärt. Dessutom började det kännas slitet och omodernt, trots omlackade skåpluckor.

– Vi hade egentligen funderat länge på att göra om köket, men visste ju att det är en stor process som kräver tid och planering, säger Sandra, som är inredningsintresserad och under flera år samlat på sig bilder på hur hon ville att drömköket skulle se ut.

I somras gjorde paret slag i saken och började besöka olika köksleverantörer. Rickard hade redan planen klar för sig: han skulle bygga köket själv, med hjälp av sin svåger.

– När vi kom till Electrolux Home kändes det klockrent. Vi fick hjälp att rita vårt kök, fick bra tips när det gällde de val vi skulle göra och sedan var det bara att ta en vecka ledigt och köra, förklarar Rickard.

– Vi fick stor hjälp av Electrolux Home när det gällde att tänka utanför våra egna ramar, som med belysning och placering av vinkyl och vitvaror. Vi fick också bra tips när det gäller fläkten, som fått lov att breda ut sig och som verkligen syns, säger Sandra.

Den planerade köksrenoveringen växte med lavinartad hastighet, och familjen bestämde sig för att göra om även vardagsrummet, som numera är integrerat med köket, och hallen.

– Det kändes nödvändigt, eftersom köket är en så central del av vårt hem. När man sitter vid köksbordet ser man nästan alla rum, förklarar Rickard.

Att ge sig på att själv bygga ett kök för första gången borde få vem som helst att tappa fattningen, men enligt Rickard så var det lättare än vad han trott. Eftersom Electrolux Homes bygga-själv-koncept, de så kallade platta paketen, levereras med tydliga ritningar, var det mest tålamod och noggrannhet som krävdes, även om det ibland tog lite tid att tyda ritningarna.

– Nej, att bygga ett kök från JKE är inga svåra saker, det handlar bara om att göra saker och ting i rätt ordning, sammanfattar Rickard.

Under tiden som köket byggdes bodde familjen hos Sandras mamma, och efter någon månads flitigt arbete på kvällar och helger var köket äntligen färdigt.

– Vi är nöjda med hela köket, men det bästa är nog den öppna planlösningen, all smart förvaring, belysningen och själva designen på köket, säger Sandra.

– För oss var det också viktigt med ett rejält skafferi och för att få plats med det fick vi flytta kylen och frysen, något som blev fantastiskt bra.

Östberg delar recept med Electrolux Home

Emilija Österbergs smarriga cupcakes

12 st


- 3 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- lite salt
- skal och saft från en ekologisk citron

Frosting


- 60 g rumstempererat smör
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk citronsaft
- 100 g Philadephiaost

- karamellfärg
- strössel

175°
grädda i 15 minuter

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Smält smöret och häll det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt försiktigt. Blanda i citronskalet och saften. Klicka ut i muffinsformar som du placerat i en muffinsplåt.

Under tiden som muffinsarna gräddas gör du frostingen. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, osten och citronsaften. Färga med några droppar karamellfärg. Bred ut över de svalnade muffinsarna.

Skriv ut