rengora-ugn.png

3 tips för att rengöra ugnen

Att göra rent ugnen är kanske inte den roligaste sysslan i hemmet. Det kan dessutom vara ett svårt jobb eftersom smutsen bränner fast i värmen. Här berättar vi varför du ska rengöra ugnen, hur ofta det behöver göras och så listar vi några enkla tips som gör ugnsrengöringen lite lättare.

Varför ska man göra rent ugnen?

Den största och viktigaste anledningen till att du ska rengöra ugnen är att fastbrända matrester och fett utgör en brandrisk. Men det som är fastbränt orsakar även en hel del os som sprider sig i bostaden och lukten kan hålla sig kvar i några dagar innan den gå ur. Så ta för vana att alltid ta bort överkok och matrester direkt när ugnen svalnat. Annars är risken att det bränns fast och blir extra svårt för dig att få bort vid ett senare tillfälle. Med en väl rengjord ugn kan du laga mat både säkert och os-fritt.

Tips - var proaktiv!

Ställ ugnsformar på en plåt istället för direkt på gallret. Det är så mycket lättare att rengöra en ugnsplåt från matrester än botten på din ugn! Vill du kan du även lägga på ett bakplåtspapper för att göra jobbet ännu enklare.

Du vet väl om att vi på Electrolux Home har ugnsplåten Easy2Clean i vårt sortiment? Den har en innovativ non-stick keramikbeläggning som gör att varken fett eller smuts fastnar på plåten. Du kan till och med laga mat direkt på plåten utan bakplåtspapper. Easy2Clean är busenkel att rengöra med lite varmvatten, en våt trasa och lite diskmedel!

Hur ofta ska man göra rent ugnen?

Hur ofta du behöver rengöra din ugn beror på hur ofta du använder den. Det viktiga är att du rengör den regelbundet så att du håller din ugn ren och slipper göra ett mycket slitigt jobb när du väl tar tag i det. En riktlinje att förhålla sig till kan vara att städa ugnen ungefär var 3:e till var 6:e månad.

3 tips för att göra rent i ugnen

Här listar vi 3 tips som gör rengöring av ugnen både lätt och effektiv. Testa dig fram och se vad som passar dig och din ugn bäst men tänk på att alltid kolla upp vilken typ av rengöring som rekommenderas för just din ugn. Kanske är din ugn redan utrustad med eget rengöringsprogram som sköter det mesta av jobbet? Information om rengöring brukar du kunna hitta i bruksanvisningen för produkten.

Medlen för att rengöra ugnen i tipsen nedan har du säkert redan hemma eller så får du lätt tag i dem i en vanlig mataffär. En fördel med några av tipsen är att du använder naturliga produkter och behöver inte vara rädd för att du ska få kemikalier i maten.

Tips! I vårt sortiment erbjuder vi även produkter specifikt för ugnsrengöring.

1. Såpa och vatten

Såpa är en naturlig och miljövänlig produkt som löser upp fett effektivt.
Blanda 2 deciliter såpa med 1 deciliter vatten och spraya blandningen på insidan av ugnen. Stäng luckan, sätt ugnen på 100 grader och låt stå i 15-20 minuter. Låt ugnen svalna innan du torkar av insidan med en fuktig trasa.

2. Ugnsrengöringsmedel

Om ugnen är riktigt smutsig och ingrodd kanske du behöver ta till ett ugnsrengöringsmedel som är effektiv mot smuts. Vårt ugnsrengöringsmedel OvenCare är riktigt effektivt mot smuts men mildare än andra medel på marknaden. Oavsett vilket rengöringsmedel du väljer är det alltid bra att läsa noga på förpackningen och att följa instruktionerna. Glöm inte att använda handskar och skydda golvet framför ugnen. Det kan också vara en god idé att vädra ur köket efter rengöringen för att få bort ångor och lukt.

3. Ugn med rengöringsprogram

Det finns även ugnar som har inbyggda rengöringsprogram eller rengörande funktioner. Dessa program kan exempelvis ha så kallad pyrolytisk rengöring eller katalytisk rengöring.

Ugn med pyrolytisk rengöring: Dessa ugnar tål extra hög värme och hettas upp till 500 grader. Smutsen förvandlas till aska som du sedan kan torka bort med en trasa. Tänk på att det kan ta lång tid för ugnen att svalna ordentligt efteråt. Läs instruktionerna för din ugn noga innan du startar rengöringsprogrammet. Observera att ugnar med en sådan här funktion inte ska rengöras på något av sätten ovan.

Ugn med katalytisk rengöring: Ugnar med den katalytiska rengöringen hjälper dig undvika uppbyggnad av fett och smuts. När temperaturen når 250 °C så startar tekniken automatiskt och ugnen rengör sig själv genom att förbränna och avlägsna fett och smutsstänk. Se dock till att botten på ugnen, där det bara är slät emalj, hålls ren.  

Ångugnar med ångrengöringsprogram: Vissa ångugnar har också en ångrengöringsfunktion där, när programmet är startat, ugnen rengör sig själv med hjälp av ånga. Börja med kall ugn och fyll på vattenlådan till maxnivå för att sedan starta programmet. Avslutningsvis kan du torka ugnen med en mjuk trasa.

Göra rent glaset på ugnsluckan

Glaset på ugnsluckan är ömtåligt och kan repas om man använder fel produkter. För att enkelt och skonsamt göra rent glaset på ugnsluckan kan du använda bikarbonat och vatten.

  1. Blanda 1 del bikarbonat och 1 del vatten till en smet som du sprider ut över glaset.
  2. Låt stå i 30-60 minuter.
  3. Torka sedan bort smeten med en fuktig mikrofibertrasa.
  4. Torka därefter torrt med en ren och torr trasa.

Är glaset mycket smutsigt eller svårt att få rent kan du använda ugnsrengöring istället. Låt rengöringsmedlet verka under en ganska lång stund och skrubba sedan med en svamp.

Göra rent ugnsgallret och plåtarna

Det är inte bara ugnen som behöver rengöras utan tillbehören också. Gallret och plåtarna behöver rengöras regelbundet eftersom det hamnar matrester och fett även på dem.

Både gallret och plåtarna kan du göra rent med diskmedel eller såpa. Gallret kan du oftast skrubba med löddrande stålull eller liknande och plåtarna gör du rent med en vanlig diskborste. Men det är alltid bra att läsa i manualen för just din ugn om det är några särskilda tips för din ugn och tillbehör.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...