spis-miljöbild-700x381.jpg

Guide - Välj rätt spis

Vilken spis passar bäst för dina behov? I den här guiden går vi igenom olika typer av spisar och vad som är viktigt att tänka på vid val av spis, allt för att du ska kunna hitta rätt spis för dig.

Det finns en uppsjö av olika varianter på spisar och valet bland dessa är inte alltid helt enkelt. När du ska köpa en traditionell spis kan ett första steg vara att bestämma vilken typ av häll du vill ha. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med olika typer av hällar!

Vad finns det för olika typer av hällar?

Gjutjärnsplattor – Den mest traditionella typen av hällar är gjutjärnsplattor. En spis med gjutjärnsplattor är billigast sett till inköpskostnad, men en nackdel är att den drar mer el.

Glaskeramikhäll – Glaskeramikhäll ett populärt alternativ. Till fördelarna hör att en keramikhäll är helt plan vilket gör den lätt att hålla ren och att den är energisnålare än traditionella gjutjärnsplattor. Dessutom har många glaskeramikhällar värmezoner som anpassar sig till storleken på kokkärlet. Dock kan hällen bli skadad om man tappar något tungt på den.

Induktionshäll – Induktionshällen är en modernare typ av häll som blir allt populärare. Induktionshällar drar förhållandevis lite energi och tack vare tekniken som använder magnetfält för att skapa värme blir de snabbt varma. Dessutom svalnar de fort efter avstängning. Generellt sett är induktionshällar lite dyrare än andra hällar. Dessutom krävs särskilda kastruller och stekpannor, vilket kan innebära extra kostnader om man inte haft en induktionshäll tidigare.

Gas – Gasspisen är liksom induktionshällen snabb. Ytterligare en fördel är att i stort sett alla typer av kokkärl kan användas. Dock krävs det att man har tillgång till gas. Dessutom kan kokkärlen se välanvända ut relativt snabbt eftersom de utsätts för eld. 

Vad mer ska man tänka på?

Utöver valet av häll bör du också tänka igenom vilken typ av ugn du vill ha. Detta gör du smidigast i vår guide om ugnar.

Om du funderar på att köpa en spishäll och ugn istället för en traditionell spis så kan du läsa mer om födelarna och nackdelarna med de olika varianterna här.

Slutligen ska du undersöka om du behöver 1-fas eller 3-fas och vilken bredd som passar i ditt hem. Vi har både spisar för 1-fas (230V) och 3-fas (400/230V) och ett brett utbud av spisar med olika bredd (50, 60 och 70 cm). Om du köper din spis hos Electrolux Home slipper du oroa dig över hur din nya spis ska levereras och installeras samt vad du ska göra av din gamla spis. Vi hjälper dig med snabb leverans, installation av din nya spis och retur av din gamla spis. Här kan du läsa mer om vad du behöver förbereda inför en eventuell installation. 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...