Electrolux_hall_spis.jpg

Guide, spishäll och ugn eller spis?

Det finns många fördelar med både häll och spis. Det kan vara svårt att veta vad man ska välja när det blir dags att köpa nytt. Laga mat som proffskockarna med en snabb induktionshäll och inbyggd ångugn eller satsa på en traditionell spis med två ugnar. Nedan har vi listat några fördelar samt nackdelar för både häll och spis, i valet av vitvara är det alltid bäst att utgå från sina prioriteringar.

Spishäll och ugn

+ Du får en stor frihet när det kommer till placeringen av dina vitvaror. Du kan välja en stor häll som placeras i din köksö samtidigt som du placerar den separata ugnen i bekväm arbetshöjd på en annan plats i köket.

+ Valmöjligheterna ökar med separat häll och ugn jämfört med en spis. Hällarna idag kommer med många olika funktioner och detsamma gäller ugnarna så med separat häll och ugn kan du kombinera fritt, precis efter ditt tycke och smak. 

- Priset blir en aning högre då du måste köpa två vitvaror och eventuellt byta bänkskiva och skåp samtidigt. 

 

Traditionell spis

+ Du kan välja att ha dubbla ugnar, en stor varmluftsugn och en mindre snabbugn.

+ Du får bra förvaring för plåtar.

- Spisen tar plats och kommer att stå en liten bit utskjuten från den övriga köksinredningen.

- Det kommer att bli en liten glipa mellan skåp och spis där smulor lätt ramlar ner.

 

När man ska renovera sitt kök finns det många alternativ att välja mellan. Allt fler väljer separat ugn och häll men det finns fortfarande gånger då den traditionella spisen är att föredra. Numera kommer de flesta spisar med glaskeramik- eller induktionshällar så du slipper lägga tid på rengöring av spisen.

– Jag skulle tippa på att nästan 98 procent av våra nyköpskunder satsar på en induktionshäll, antingen för att de själva provat eller fått rådet från någon de känner som har en, och hittills har vi inte haft någon som varit missnöjd med sitt köp, säger EvaMarie Lundqvist, köksritare på Electrolux Home Skellefteå.

Energimässigt är det inte någon större skillnad mellan spis och häll, förutsatt att du väljer en modern variant. Som häll drar induktionshällen mindre energi än sin föregångare, glaskeramikhällen. Priset varierar självklart beroende på modell och prestanda, generellt kan man säga att det krävs lite mer av köksplaneraren för att få in en inbyggnadshäll och ugn, då man måste anpassa bänkskiva och underskåp.

– Det är verkligen en smaksak, men jag brukar råda våra kunder som ska bygga kök från grunden att välja en inbyggd induktionshäll och sedan placera ugnen i arbetshöjd, säger EvaMarie. Det kostar lite extra, men ska du ha samma effekt på en spis så handlar det nästan om samma pengar. Fråga gärna oss köksinredare om råd!

Få hjälp att planera köket

Hos oss kan du få hjälp att planera ditt nya kök. Vår egen köksserie Sentens har flera kök anpassade för inbyggnadshällar men självklart även för traditionell spis. Tveka inte att fråga oss om du vill veta mer – Läs mer här!

Skriv ut