smal-diskmaskin-electrolux.png

Smal diskmaskin - tips och inspiration inför köpet!

Har du ett litet kök? Då kan det vara smart att maximera dina kvadratmeter genom en kompakt köksutrustning. Att investera i en smal diskmaskin kan vara ett utmärkt sätt att få mer plats till annat. En smal diskmaskin kan också vara ett jättebra val när du helt enkelt vill ha bekvämligheten av en diskmaskin, men i praktiken inte har så stora mängder disk att ta hand om.

Hur smal är en smal diskmaskin?

En smal diskmaskin brukar vara upp till 45 cm bred, där majoriteten av modellerna är just 45 cm breda. Det går att jämföra med de vanliga standardiskmaskinerna som har en bredd på 60 cm. Spana gärna in vårt noga utvalda utbud av diskmaskiner som är 45 cm breda.

Vilka typer av diskmaskiner finns det?

Smala diskmaskiner brukar vanligtvis komma i två olika utföranden. Du kan antingen köpa en integrerad diskmaskin eller en underbyggd diskmaskin. Den integrerade varianten av den smala diskmaskinen monteras in i ditt kök. Det brukar vara en elegant lösning där du kan matcha med luckorna i köket. Om du inte har möjlighet att installera en inbyggd diskmaskin kan bänkdiskmaskinen vara ett alternativ. Den är smidig och går att placera direkt ovanpå köksbänken.

Klarar jag hushållets disk med en smal diskmaskin?

När man pratar om diskmaskiners kapacitet använder man ett mått som kallas kuvert. Ett standardkuvert består av:

  • en platt tallrik
  • en djup tallrik
  • en dessertassiett
  • 1 kopp med tillhörande fat
  • en kniv, gaffel, soppsked, tesked
  • ett glas

En vanlig tumregel är att varje person i hushållet ska ha minst 3 kuvert var. Så antalet personer i ert hushåll kommer påverka om en smal diskmaskin klarar av att göra jobbet för er. Överlag brukar diskmaskiner ha en kapacitet på mellan 4-15 kuvert. Smala diskmaskiner rymmer vanligtvis 9 kuvert och passar således för upp till tre personer. En bänkmaskin rymmer något mindre än den smala diskmaskinen. Med en kapacitet på 6 kuvert brukar bänkdiskmaskinen fungera bäst om ni är en eller två personer i hushållet.

Är det någon skillnad på en smal diskmaskin och en vanlig diskmaskin?

Det enda som skiljer en smal diskmaskin från en vanlig diskmaskin är att den är mindre. När det kommer till prestanda, antal program och andra tekniska funktioner är de smala diskmaskinerna och de vanliga diskmaskinerna är för det mesta helt likvärdiga. Därför kan du njuta av att få lika bra finesser som med en fullstor diskmaskin.

När passar en smal diskmaskin?

Det är väldigt populärt att ha smala diskmaskiner i äldre lägenheter, studentlägenheter och små lägenheter. De brukar ofta ha ett mindre kök och en smal diskmaskin blir ofta en bra kompromiss mellan bekvämlighet och utrymmesmöjligheter. Många köper också smala diskmaskiner till sina lantställen.

Diskmaskin är bättre för miljön än handdisk

En smal diskmaskin passar också bra när du vill diska miljövänligt. Det är nämligen väldigt skonsamt att diska med diskmaskin. Diskmaskinen använder mycket mindre vatten än vad som går åt vid vanlig handdisk, i vissa fall så lite som en sjättedel av allt vatten som hade gått åt när du diskar för hand. En win-win helt enkelt. Du slipper diska och det är skonsamt för miljön.

Kan jag installera en diskmaskin hos mig?

Det finns tre saker som måste finnas på plats för att du ska kunna installera en smal diskmaskin hemma hos dig. Dessa är:

  1. Vatten
  2. El
  3. Avlopp

Om du redan har en diskmaskin som ska bytas ut så finns dessa saker troligtvis på plats. Men om du vill installera en smal diskmaskin i sommarstugan till exempel är det bra att dubbelkolla. Har du inte vatten, el och avlopp framdraget idag behöver du anlita en behörig fackman för att åtgärda detta. Känner du inte för att bekosta en sådan insats kan en bänkdiskmaskin vara ett smidigare alternativ. Där behöver du enbart tillgång till en blandare som har en avstängningsventil och ett jordat eluttag. Det är dessutom lättare att fixa själv om man vill det.

Vilka funktioner vill du ha på din smala diskmaskin?

Innan du tar ditt köpbeslut kan det vara bra att fundera över vilka funktioner som du vill att din smala diskmaskin ska ha. Beroende på var diskmaskinen står och vilken livsstil du har så kan vissa funktioner vara extra önskvärda.

Några vanliga funktioner:

Höj- och sänkbar korg - För att underlätta i- och urplock kan en höjbar korg vara bra. Det möjliggör även maskindisk av vissa skrymmande kastruller. 

Snabbprogram - Har du vännerna över på fest? Med ett snabbprogram, ofta 20-30 minuter långt, kan du snabbt och enkelt få rent disk till nästa sittning.

Fördröjd start - Vill du att disken ska vara redo när du vaknar eller kommer hem från jobbet? Med fördröjd start kan du anpassa när programmet sätts igång. Håll utkik efter funktionen “senare start från 1 till 24 timmar”.

Dubbla spolarmar - Diskmaskiner som har dubbla spolarmar har extra bra förutsättningar att göra disken skinande ren, eftersom vattnet når alla hörn. På diskmaskiner från Electrolux heter funktionen SatelliteClean och den ger tre gånger bättre täckning än standarden. Electrolux EES42210L är en av våra diskmaskiner med 45 cm i bredd som har SatelliteClean funktionen.

Handla din diskmaskin hos Electrolux Home

Hos oss på Electrolux Home hittar du ett stort utbud av små diskmaskiner. Våra experter på vitvaror hjälper dig gärna att välja rätt modell för dig. Handla direkt online eller besök din närmaste butik.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...