rengor-diskmaskin.png

Rengöra diskmaskin - 6 enkla tips 2024

Vem vill inte ha skinande ren disk? För att bibehålla det där superrena resultatet över tid gäller det att rengöra diskmaskinen till och från. I den här guiden går vi igenom när och hur ofta du bör göra rent din diskmaskin samt 6 enkla tips du kan förhålla dig till när det är dags. Vi delar dessutom en checklista på några saker du kan göra för att slippa göra rent diskmaskinen så ofta.

Hur ofta ska man rengöra diskmaskinen?

En bra tumregel är att rengöra diskmaskinen fyra gånger per år. Ibland finns det behov av rengöring oftare än så, lite beroende på hur frekvent diskmaskinen används och vilken typ av matrester som finns på disken. Genom att göra rent diskmaskinen regelbundet ser du också till att öka livslängden på din diskmaskin.

När är det dags att rengöra diskmaskinen?

Det bästa är att rengöra diskmaskinen med jämna mellanrum. Men det finns några indikatorer som tyder lite extra på att det är dags för en ordentlig rengöring. Några tillfällen du bör lägga på minnet är:

 • Om disken inte blir helt ren trots att du kört ett diskprogram
 • Om din diskmaskin börjar lukta
 • Om du ser att matrester sitter fast i olika delar av diskmaskinen

6 enkla tips när du rengör din diskmaskin

Det kan vara svårt att veta var man ska börja när det är dags att rengöra diskmaskinen. Därför har vi samlat våra 6 bästa tips som är enkla att genomföra.

sil-rengora-diskmaskin.png

Tips 1: Inspektera silen till och från

Det är bra att inspektera silen då och då för att försäkra sig om att inga matrester har fastnat. Här kan de annars ligga och ge upphov till dålig lukt i maskinen. Silen är enkel att plocka bort och rengöra med en vanlig diskborste.

Tips 2: Håll koll på spolarmarna

spolarmar-satelliteclean.png

Spolarmarna är den del av diskmaskinen som spolar vatten på din disk. På spolarmarna finns det små hål, här är det lätt att matrester, fett och kalk fastnar. Genom att hålla koll på spolarmarna regelbundet kan du snabbt lägga märke till om hålen täpps igen. Använd en tandpetare, pincett eller tunn ståltråd för att avlägsna smutsen.

Tips 3: Kolla lösa delar i maskinen

Ett annat tips är att kolla de lösa delarna i maskinen. Ibland kan envisa matrester fastna i till exempel bestickkorgen och börja lukta dåligt.

Tips 4: Torka diskmaskinen invändigt

Det kan vara bra att torka ur diskmaskinen invändigt med en disktrasa ibland. Då kan du fånga upp matrester som inte har följt med till silen.

Tips 5: Glöm inte bort att torka ramen

När man rengör sin diskmaskin är det lätt att stirra sig blind på allt som finns inuti. Faktum är att ramen, det vill säga den gummilist som går runt diskmaskinen, också är ett ställe där smuts samlas. I ramen fastnar ofta spill och dräll från kaffekoppar, mjölkglas och annat. Torka av den noga med en disktrasa.

Tips 6: Använd en tandborste för att komma åt mindre skrymslen

Du kan använda en tandborste (eller liknande) för att komma åt och göra rent i mindre utrymmen och hörn på insidan av diskmaskinen. Diskmedels- och spolglansfacket är typexempel på platser som ofta förbises vid rengöring av hela maskinen.

Skonsamma rengöringsmedel för diskmaskiner

Även om du löpande håller efter och rengör din diskmaskin kan det ibland vara bra att komplettera med ett rengöringsmedel. Det finns flera valmöjligheter för dig som föredrar ett specialanpassat medel för just diskmaskiner. Clean & Care är vår hygieniska 3-i-1 lösning som både rengör, avkalkar och avfettar din diskmaskin. Smidigare än så blir det inte.

Nödvändiga verktyg för rengöring av diskmaskin

Det krävs inga avancerade verktyg eller redskap när du ska rengöra din diskmaskin – diskborste, kökssvamp eller disktrasa är alla bra alternativ du kan använda dig av. En mjuk mikrofiberduk kan också användas istället för disktrasa när du torkar ur maskinen invändigt. En tandborste kan användas för att komma åt svåråtkomliga utrymmen, som exempelvis hålen i spolarmarna.

Checklista: så minskar du diskmaskinens behov av rengöring

Även om det är bra att rengöra diskmaskinen regelbundet, så är det i realiteten få av oss som tycker om att städa. Som tur är, så finns det några life hacks som kan vara bra att känna till. Ser du till att checka av dessa punkter kommer din diskmaskin troligtvis inte ha ett lika stort behov av rengöring lika ofta.

 • Lämna alltid diskmaskinsluckan öppen efter ett program.
  Bakterier och mögel frodas i fuktiga miljöer. Genom att öppna diskmaskinens lucka direkt efter ett diskprogram minimerar du risken för att bakterier och mögel börjar växa i din diskmaskin. Det finns diskmaskiner med AirDry teknik som gör detta åt dig. De öppnar luckan 10 cm mot slutet av programmet, vilket ger den naturliga luften möjlighet att cirkulera och ge ett utmärkt torkresultat.
 • Skrapa bort matrester innan du ställer in disk i maskinen.
  Det är enkelt att matrester fastnar på olika ställen. Efter en stund när maten ruttnat kan detta ge upphov till dålig lukt. Det bästa är att skrapa bort matrester som riskerar att fastna och inte sköljas bort.
 • Kör en tom diskmaskin ibland.
  Ett enkelt sätt att hålla diskmaskinen ren är att se till så den rengör sig själv. Sätt på ett varmt program då och då utan disk i maskinen. Då kan din diskmaskin fokusera på att rengöra sig själv.

 

 

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...