ac-inomhus.png

AC inomhus - tänk på det här innan du köper!

Har du varmt hemma under sommaren? En solig och varm sommardag kan vara hur härlig som helst. Men det fina vädret kan också ha sina nedsidor - svårt att sova, trötthet och en allmänt klibbig känsla. Genom att investera i en AC inomhus kan du få det bästa av båda världar. Ge dig ut på äventyr i det vackra vädret utomhus och kom sen hem till ett svalt hem där du kan koppla av.

3 fördelar med att ha AC inomhus

Det finns flera fördelar med att ha en AC inomhus hemma, bortsett från att du slipper gå svettig och varm.

1. Du blir mer produktiv

Det finns flera studier som visar att produktiviteten minskar när det blir varmt. Värme gör oss människor trötta och slöa. Visst har lata dagar i soffan sin charm. Men genom att investera i en luftkylare inomhus kan du skapa bättre förutsättningar att leva ett aktivt liv. Och vem vill inte ta tillvara på sommardagarna maximalt?

2. Du kan sova bättre

Det finns flera hälsofördelar med att sova i ett svalt rum. Du minimerar risk för metabola sjukdomar som diabetes, du hjälper kroppen att reglera stressnivåer och får lättare att somna. Ett svalt rum hjälper dig nämligen att producera större mängder melatonin, kroppens sömnhormon, och gör att du minskar produktionen av kortisol. Forskare har via studier tagit reda på att den optimala temperaturen i sovrummet är så låg som 15-19 grader. Under sommarmånaderna är det lätt att sovrummet är betydligt varmare än så. En portabel AC inomhus hjälper dig att snabbt justera temperaturerna till de optimala.

3. Du slipper problem med huvudvärk och andra åkommor

Det är relativt vanligt med huvudvärk vid för höga inomhustemperaturer. Detta beror på att den höga inomhustemperaturen sänker blodtrycket så att mindre blod når hjärnan. Att köpa en AC för inomhusbruk känns därför i det längre loppet som en rätt rimlig investering, för att kunna må bra under dagarna.

Vad är den perfekta inomhustemperaturen då?

Den optimala inomhustemperaturen är mellan 20-23 grader. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att inomhustemperaturen inte ska överstiga 26 grader under en varaktig tid. Ändå är det många hus och lägenheter som hettas upp betydligt mer än så under sommarmånaderna. För att undvika negativa hälsoeffekter av detta kan en AC inomhus vara en enkel och smidig lösning.

Bostadsrättsföreningar har ett visst ansvar för inomhustemperatur

Om du bor i en lägenhet har bostadsrättsföreningen en viss skyldighet att åtgärda höga inomhustemperaturer, något som framgår av miljöbalken 9 kap §9. Detta gäller dock enbart temperaturer som överstiger 26 grader. Det finns ett undantag från denna regel som gäller vid extrema väderförhållanden. I praktiken innebär detta att din bostadsrättsförening inte har någon skyldighet att agera under exempelvis en värmebölja på sommaren. Då kan en portabel AC inomhus vara en enkel lösning för att hålla temperaturerna rimliga även under dessa perioder.

Tänk på det här när du väljer AC för inomhusbruk

En portabel AC är i regel ett väldigt bra val för dig som inte kan installera ett fast kylaggregat i din bostad. De är dessutom smidiga att flytta omkring, vilket gör att du kan ha svalt i vardagsrummet på dagen och i sovrummet på natten. För att få den bästa upplevelsen finns det några saker som kan vara bra att tänka till kring innan du köper en luftkylare att ha inomhus.

Hur stor yta vill du kyla ned med din AC hemma?

Alla AC-modeller har olika stor kapacitet. Därför bör den första frågan du ställer dig vara hur stor yta du vill kyla ner. Det är nämligen viktigt att du köper en luftkylare som har tillräckligt hög effekt för att ge dig resultatet du önskar.

Vilken ljudnivå har den portabla ACn?

Luftkylare kan generellt göra ganska mycket oväsen av sig. Det är inte heller så konstigt, eftersom ACn inomhus transporterar luft in och ut genom rummet. En process som helt enkelt låter en del. Det kan dock vara värt att ägna en sekund åt att titta på decibelnivån för ACn du funderar på att köpa. För en portabel AC bör man räkna med en ljudnivå mellan 56-65 dB. Upptäck vår tystaste portabla luftkonditionering Electrolux Comfort 600. Sov gott tack vare ett kraftfullt luftflöde och ultralåga ljudnivåer på 60 dB(A)³ – mindre än halva ljudnivån från en standardklassad portabel luftkonditionering på 64 dB(A).

Vilket kylsystem har ACn?

När du letar efter en AC att ha inomhus kan det vara bra att läsa på kring vilket kylsystem som den portabla ACn har. Vissa AC-modeller blåser endast luft via en kylklamp för att kyla ner luften i rummet. Dessa modeller brukar sällan ge den effekt som man är ute efter. Vill du få ner temperaturnivån ordentligt är det bättre att välja en AC som har ett riktigt luftkonditioneringssystem. Comfort 600 är ett exempel på en AC som har en bra förmåga att kyla ner.

Vill du kunna styra din AC inomhus från mobilen?

Idag finns det många olika AC-modeller för inomhusbruk på marknaden. Vissa av dem, som Comfort 600, går att koppla till telefonen. Då kan du enkelt och smidigt styra din luftkylare hemma med ett knapptryck. Det är en mycket smidig funktion för dig som vill kunna sätta igång ACn när du är i ett annat rum eller vill styra temperaturen hemma på distans.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...