steamer-E6HS1-2EG-800x440.png

Därför ska du ånga kläder med en steamer

Är du trött på skrynkliga kläder och att släpa fram strykbrädan? Allt fler börjar se fördelarna med att ånga kläder med hjälp av en steamer istället för det traditionella strykjärnet. I den här artikeln delar vi med oss av 5 anledningar till varför det kan vara bättre att ånga kläder istället för att stryka dem.

Vad är skillnaden mellan olika produkter inom klädvård?

Låt oss först ta en närmare titt på skillnaderna mellan en steamer, ångstation och ett strykjärn.

Strykjärn - klassiskt hjälpmedel

Ett klassiskt strykjärn har för många ett välkänt utseende och är den som funnits längst av dem tre produkterna. För att stryka kläder behövs ibland en sprayflaska med vatten och självklart också en traditionell strykbräda att lägga plaggen på. Men det finns också andra alternativ såsom ångstrykjärn till dig som vill slippa sprayflaskan. Strykjärn har hängt med i flera generationer och är riktigt bra att använda när du vill åt snygga och tydliga pressveck på klädesplaggen.

Ångstation - två produkter i en

En ångstation är en blandning mellan en steamer och ett strykjärn. Den liknar strykjärnet i utseendet men har en betydligt större vattentank. Behållaren med vatten är också lätt och smidig att ta ut för att fylla på. En ångstation har ett högt tryck och stryker med vattenånga för att effektivt få bort skrynklor. Precis som med ett vanligt strykjärn behöver du fortfarande en strykbräda för att utföra arbetet.

Steamer - nya sättet att stryka med ånga

En av de större skillnaderna från strykjärn och ångstation är att en steamer inte kommer i kontakt med tyget utan hålls bara intill för att sedan låta vattenångan göra jobbet. Till skillnad från ångstationen och strykjärnet behöver du till en handhållen steamer inte någon strykbräda. Istället rätar du ut skrynkliga plagg direkt på galgen på nolltid.

5 anledningar till att ånga kläder med en steamer

Så vilka fördelar finns det med att ånga sina kläder med en handhållen steamer? Vi listar 5 anledningar till det kan gynna din garderob, miljön och plånboken.

1. Fräschar upp utan tvätt

Den varma ångan rengör och återställer textilierna. Den tar bort både dålig lukt och eventuella bakterier som finns på kläderna. Vår handhållna steamer Refine 600 från Electrolux tar till exempel bort upp till 99,9%* av bakterierna från tygets fibrer med hjälp av vattenånga. Det gör att du inte behöver tvätta lika ofta men ändå kan hålla plaggen rena och fräscha. Desto mindre som behöver tvättas desto bättre för både miljön och plånboken, då du minskar användningen av den energibov som tvättmaskinen kan vara.

*Test utfört av SGS baserat på kinesisk standard för steamers QB/T 5200-2017 i maj 2020 för bakterietyper Escherichiacoli (CICC® 10389™), Staphylococcusaureussubsp. aureus (ATCC® 6538™) och Candidaalbicans (CICC® 1965™) inom 3 minuters ångtidvid temperatur över 140 °C.

2. Förlänger livstiden på dina kläder

Ånga är en mjuk och skonsam metod för att ta bort skrynklor. Eftersom du inte behöver tvätta kläderna lika ofta när du använder en steamer förlängs också livstiden på dina kläder. Då slipper dem att köras i tvättmaskin och torktumlare för ofta. Dessutom är en steamer snällare mot tyget än ett strykjärn och du slipper oroa dig för att bränna ömtåliga plagg. Att ånga sina kläder med en handhållen steamer passar till exempel bra på flera ömtåliga textilier som:

  • siden
  • ull
  • kashmir
  • syntet

3. Smidig och enkel att använda

En av de främsta fördelarna med att använda en steamer för att ånga kläder är att det är betydligt smidigare än ett vanligt strykjärn. Istället för att släpa fram både strykbräda och strykjärn kan en steamer enkelt plockas fram och startas på nolltid. Med steamern Refine 600 från Electrolux tar uppvärmningen till exempel bara 20 sekunder. Den kan också lätt packas med på resan så du undviker skrynkliga plagg under semestern eller inför det stora affärsmötet.

4. Ånga kläder direkt på galgen

Slipp stor strykbräda och ånga direkt på galgen! Genom att ånga kläderna direkt på galgen kan du enkelt komma åt alla sidor av plagget. Den är praktisk att använda och kan ånga både vertikalt och horisontellt. Se dock till att du inte råkar skada ytan bakom plagget när du använder din steamer. Att hänga upp plagget på en klädställning där det är fritt utrymme runt omkring kläderna hjälper dig undvika problemet.

5. Tar snabbt bort skrynklor

En steamer tar snabbt och enkelt bort skrynklor och veck. Då steamern aldrig kommer i direkt kontakt med tyget får plagget en mjuk och slät yta. Kanske har du någon gång gjort dig redo för att gå till jobbet men insett att tröjan är skrynklig, då kan du snabbt ta fram steamern för att enkelt få ett slätt resultat.

Vi har lösningen för dig!

Som du märker finns det många fördelar med att ånga kläder med en steamer. Framförallt för dig som vill att det ska gå snabbt och smidigt att göra skrynkliga kläder släta och fina.

Det finns såklart fördelar med att använda en ångstation eller ångstrykjärn också! Är det att öka livslängden på kläderna du är ute efter så kan en ångstation fungera lika bra som en steamer eftersom båda är mjuka och snälla mot tyget. Är du istället ute efter ett alternativ som hjälper dig få släta plagg med snygga pressveck fungerar ett ångstrykjärn bra för detta ändamål.

Vi på Electrolux Home har lösningar för alla behov inom klädvård! Besök oss i din närmsta Electrolux Home butik eller chatta med oss online så hjälper vi dig hitta rätt!

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...