E6AF1-6ST-Explore-6-Air-Fryer.jpg

Air Fryer - allt du behöver veta om luftfritöser

Älskar du också friterad mat? Med en Air Fryer kan du njuta av det goda utan att tumma på varken kvalitet eller hälsa. På senare tid har luftfritöserna fått ett riktigt uppsving hos hemmakockarna. Något som inte är särskilt förvånande med tanke på det riktigt goda och nyttigare resultatet. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver känna till om luftfritöser så att du kan lista ut om det är dags att köpa en egen.

Vad är en Air Fryer?

En Air Fryer är helt enkelt en fritös som friterar med hjälp av luft. Den låter dig laga krispigt god mat med endast en bråkdel av den olja som krävs i en vanlig fritös. Med en Air Fryer kan du ofta laga mat med upp till 90% mindre fett än vad du annars hade kunnat göra.

Hur fungerar en luftfritös?

En luftfritös friterar din mat med hjälp av modern teknik som låter dig fritera antingen helt utan eller med mycket lite olja. Tekniken bygger på att luftfritösen genom snabbt cirkulerande varmluft transporterar värme till maten. Det ger ett resultat som blir slående likt det du får i en vanlig fritös - krispig utsida och härligt saftig insida.

Air Fryer vs. fritös - vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan en Air Fryer och en fritös är hur maskinerna friterar din mat. Air Fryern använder huvudsakligen luft och fritösen olja för att åstadkomma det perfekta resultatet. I en luftfritös lägger du maten du vill fritera i en korg och sedan in i maskinen. Drygt halvvägs igenom tar du ut och skakar innehållet för att se till så inget fastnar i botten. Med en fritös värmer du istället upp större mängder olja. Därefter doppar du livsmedlet du vill få friterat i det heta oljebadet. Friteringen i en vanlig fritös brukar ofta ske vid runt 175-190 grader.

3 fördelar med en Air Fryer

Det finns flera fördelar med att välja en Air Fryer. Utöver det faktum att det ger ett nytt, mer kreativt inslag i matlagningen så finns det också några mer praktiska bonuseffekter.

1. Det går snabbt

Att fritera mat i en Air Fryer går snabbt. Ofta går det så snabbt att maten blir klar fortare än om du hade lagat den i en vanlig ugn. Det är tack vare den kraftiga varmluftscirkulationen i luftfritösen som gör att maten tillagas snabbt.

2. Air Fryern är enkel att rengöra

En Air Fryer är väldigt lätt att rengöra, något som kan spara mycket tid i längden. En vanlig fritös använder sig ju av betydligt mer olja i tillagningsprocessen. Då olja överlag är knepigt att få bort, så krävs det lite ansträngning att göra rent en vanlig fritös. Med en Air Fryer, å andra sidan, så kan du snabbt och enkelt städa undan efter du lagat mat. Det ger dig möjlighet att njuta av riktigt god friterad mat utan att ägna hela kvällen åt rengöring. Många modeller går även utmärkt att köra i diskmaskinen.

3. Luftfritösen är ett nyttigt alternativ till vanlig fritös

För dig som har ambitionen att äta hälsosamt kan Air Fryern vara ett optimalt alternativ till den vanliga fritösen. I och med att så pass lite olja används slipper du stoppa i onödiga fetter i din kropp.

air-fryer-explore-6-electrolux.pngÄr en Air Fryer verkligen så nyttigt som alla säger?

En Air Fryer ger betydligt nyttigare mat än vad du får med en vanlig fritös. Sedan finns det naturligtvis andra livsmedel som är nyttigare än den friterade maten från Air Fryern. Men om du också tycker att friterad mat är himla gott så gör Air Fryern i särklass den nyttigaste friterade maten på marknaden idag.

Vad kan jag laga i en Air Fryer?

I grund och botten är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan laga i en Air Fryer. Här är våra topp tre favoriträtter att laga i en luftfritös.

Pommes är perfekt för luftfritösen

Pommes är kanske det första som kommer till tankarna när man hör friterad mat. Det är inte heller så konstigt med tanke på vilken favorit pommes är hos både vuxna och barn. Att laga pommes med en Air Fryer är superenkelt och smidigt. Därför är det vår absoluta favoriträtt att laga i köksmaskinen. Testa vårt recept på sötpotatisfries och avgör själv!

Laga saftigt god och krispig kyckling med Air Fryern

Vår nästa favorit när det kommer till luftfriterade maträtter är att laga saftigt god och krispig kyckling. Välj själv om du vill fritera en hel kyckling, kycklingbröst eller kycklinglårfilé. Resultatet blir oemotståndligt gott oavsett vilket av dem du väljer. Krydda gärna med salt, peppar, timjan, vitlök och lite citron för ett riktigt gott resultat.

Du kan till och med laga perfekt krispig pizza

Air Fryern går att använda till mycket. Du kan till och med laga pizza i den. Friteringen ger pizzan en perfekt krispighet. Enklast är om du gör iordning pizzan först och sedan lägger i den i fritöskorgen. Att laga pizza i luftfritös är helt klart en smakupplevelse du inte vill missa. Kolla in vårt recept på den perfekta pizzadegen och prova själv!

Vilken Air Fryer ska jag köpa?

Explore 6 är Electrolux Homes bästsäljande luftfritös. Den kommer i två olika storlekar, beroende på hur mycket du vill kunna fritera. Den större varianten Electrolux E6AF1-6ST har en kapacitet på 5,4 liter och den mindre E6AF1-4ST är på 3,5 liter. Båda är tillräckligt stora för att kunna fritera en hel kyckling. Luftfritösen har mycket goda omdömen och låter dig fritera med ett oemotståndligt krispigt resultat. Inte såld ännu? Läs vad Jonny, en av våra kunder, tänker om sin Explore 6.

“Jag köpte produkten för att den verkar enkel att använda och för att få en "extra ugn" till pommes. Jag blev positivt överraskad över hur bra den tillagar inte bara pommes utan även grönsaker, panerade rätter och färdiga pajer och pizza. Kanonresultat, och snabbt går det. Klockren alla dagar i veckan och jag använder det mer ofta och till fler typer av mat än vad jag trodde jag skulle göra. Diskning är snabbt gjort och har man plats så kan den gott stå framme då den är riktigt snygg (men det är ju en smaksak). En produkt jag inte visste att jag behövde innan jag började använda den.”

- Jonny

Är det svårt att använda en Air Fryer?

Nej, det är mycket enkelt och smidigt att komma igång med att fritera mat i en luftfritös. Klicka hem din egen Explore 6 online eller besök någon av våra butiker och börja redan nu.

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...