planera-nya-koket.jpg

Planera nya kök – här är köksexpertens smarta tips

Vill du ha hjälp att planera ditt nya kök? Att renovera köket innebär ofta en stor investering. Här delar köksinredaren Ewa Wedeman med sig av sina bästa tips vad du ska tänka på inför en köksomvandling – och vad du bör undvika.

Är du visionären som gärna är först med det nya? Här kan du se olika köksstilar

Att tänka på innan:

Känslan på ditt nya kök

Oavsett om du haft ditt kök i tio år och är ute efter en modernare touch eller vill ha en helt ny stil: se till att ditt nya kök går i samklang med övriga rum. Längtar du efter en ny känsla i köket behöver det inte kosta skjortan. Genom att byta ut vissa detaljer kan köket enkelt få ett ansiktslyft.

– Känslan är absolut det viktigaste när man ska renovera eller bygga om köket. Vårt jobb som köksdesigner är att vägleda kunden på rätt spår och se vilka detaljer och lösningar som passar för just den känsla man vill uppnå, säger Ewa Wedeman, köksinredare på Electrolux Home.

Planlösning

Vad är viktigast för dig och din familj. Behöver ni gott om förvaring och arbetsytor? Sitter ni ofta i köket tillsammans? Att hitta rätt planlösning är a och o för ett lyckat resultat.

– Jag brukar sätta mig ner med kunden och gå igenom vad som är bra och mindre bra i det nuvarande köket. Det viktigaste är att köksarbetet flyter på så bra som möjligt och att man planerar in rejäla arbetsytor. Här kan vi bidra med vår långa erfarenhet av vad som funkar smidigast.

Eluttag och ljuskällor

När ny teknik i form av smarta telefoner och datorer flyttar in i köket behövs fler el-uttag. Belysningen ska också vara utformad efter behov – som arbetsbelysning och mysbelysning med dimfunktion.

– El och belysning är superviktig i ett kök. Vi går igenom med elektriker på plats för att se till att varje arbetsyta ska ha bra med el-uttag. Vidare är dimbara ljuskällor med LED-teknologi viktiga för känslan man vill skapa. Lägger man ljus under sockeln till exempel kan man skapa ett härligt djup eller en svävande känsla.

Smarta arbetsytor och förvaring

Förvaringen är extremt viktig i ett kök. Där vi arbetar mest, det vill säga runt vasken och spisen, är det viktigt med bra arbetsytor och gott om förvaring.

– Ska du renovera köket kan det vara ett ypperligt tillfälle att rensa bland gamla köksprylar och börja om på nytt. Eller passa på att komplettera med nya stekpannor och köksmaskiner som höjer helhetsintrycket.

Vanliga misstag:

Inte håller sig till planen

Har du gjort en grundlig plan gällande ditt nya kök, se till att du håller dig till den. Att ändra på nyckeldetaljer under arbetets gång kan leda till ett stökigt helhetsintryck.

Ingen budget

Tänk på att valen du gör i form av material och speciallösningar varierar stort i pris.

Att inte ha en budget kan bli både kostsamt och tidskrävande. Så i våra butiker så hjälper vi dig att bygga och värdera en budget utifrån det kök du önskar få.

För trendigt

Har du en begränsad budget håll dig till stilren design. Genom att addera trendiga detaljer som en orange mixer kan du enkelt sätta din egen prägel och skapa en ny känsla. 

Här kan du boka kostnadsfri köksplanering till ditt nya kök

Skriv ut

Vi bearbeter din beställning, vänligen vänta...