forvaring-kok.jpg

Smart köksförvaring – 7 tips som hjälper dig utnyttja utrymmet

Riktigt smart köksförvaring ger varje sak sin plats i köket! Det finns många knep att ta till för att trolla fram mer utrymme för förvaring i köket. Ta del av våra bästa tips på köksförvaring som gör såväl matlagning och källsortering till ett nöje.

Bra förvaring i köket är A och O. Den ska vara smart, praktisk och lättillgänglig. För när du står där mitt i bullbaket och behöver plocka fram en till bunke eller fler ingredienser så underlättar det om allt finns inom räckhåll. Välplanerad förvaring hjälper dig också att hålla ordning och reda. 

När du ritar ett nytt kök så är förvaring en viktig punkt att diskutera. Låt oss ge dig några idéer och tips på vilken typ av förvaring som kan passa in i ditt kök!

1. Lådor med dold förvaring

Sentens Tandemboxlådor

Ett praktiskt och modernt sätt att ta tillvara på utrymmet är att använda sig av kökslådor med en invändig låda bakom den översta fronten. På så sätt kan du ta tillvara på utrymmet maximalt. I många fall är lådor rymligare än skåp och är också oftast en mer funktionell lösning. Utnyttja utrymmet i lådorna genom att förvara bestick, stekspadar och andra mindre redskap i den invändiga lådan och lämna plats för större köksgeråd såsom kastruller, ugnsformar och tallrikar i den större.

Hos oss på Electrolux Home finner du lådor i två olika varianter, Tandembox och Legrabox. Tandemboxlådorna är standard där du kan välja mellan Bas eller Plus beroende på om du vill få dem färdigmonterade eller i platta paket. Legrabox är vår premiumvariant som tål mer vikt och ger mer utrymme tack vare raka kanter. Båda lådtyperna kan placeras under köksbänken eller i högskåp. Dessutom är stommarna i våra lådsystem svensktillverkade och Svanenmärkta!

2. Utnyttja kökets alla hörn med skåp och hörnskafferi

Ytterligare ett tips för praktisk och dold köksförvaring är de så kallade hörnskåpen. I många fall glöms hörnen och dess dolda utrymme bort vid köksplanering. Men faktum är att kökets hörn kan rymma mycket plats för skrymmande köksredskap som kastruller och köksmaskiner. Ta tillvara på utrymmet och skapa plats för ett skåp med hörnkarusell där du kan förvara köksmaskiner, grytor och kastruller eller där disken kan ligga och torka på diskställ.

När andra drömmer om en walk in closet i hemmet kanske du istället drömmer om ett walk in-skafferi. Gör drömmen till verklighet och få ännu mer utrymme för förvaring med ett hörnskafferi! Ett skafferi behöver inte betyda att du måste bygga om hela köket. Oftast är det enkelt att ta bort hyllor, vitrinskåp och bänk som idag kanske inte ger optimal förvaring och istället ersätta dem med ett praktiskt hörnskafferi. Skafferiet kommer rymma mer då du kan placera dina torrvaror högt som lågt. Dessutom ger det ett visuellt trevligt intryck i ditt kök!

Nyfiken på hur ett hörnskafferi till våra kök kan se ut? Läs mer om våra skafferilösningar!

3. Hängande köksförvaring

Sentens hängande köksförvaring

Hängande köksförvaring är både trendigt och funktionellt samtidigt som det gör att köksredskapen alltid är inom räckhåll. Har ditt kök högt i tak och dessutom en köksö? Då kan du placera hängande köksförvaring över köksön för att effektivt nyttja utrymmet i luften. Perfekt för förvaring av såväl köksredskap som färska kryddor!

En annan lösning på hängande köksförvaring är att nyttja sidorna på högskåp, bänkar och väggar. Med hjälp av hålade dekorsidor kan du helt själv skräddarsy förvaringen efter dina behov. Anpassa dekorsidan efter storlek, magneter, krokar, relingar och placering av hyllor. Våra dekorsidor är enkla att montera, välj själv mellan en vanlig täckskiva eller fristående för upphängning. Färgen på dekorsidan kan dessutom matchas med dina köksluckor vilket ger köket ett enhetligt uttryck. 

4. Smart köksförvaring för frukt och grönt

När du planerar kökets förvaring är det bra att även tänka på matens hållbarhet. Hur vill du förvara matvaror som inte behöver var i kylskåpet för att de ska få så lång hållbarhet som möjligt? Att skapa lådor för frukt och grönt med smidigt utdragbart skydd inuti lådan är ett bra tips på smart förvaring för ökad hållbarhet. Potatis och rotfrukter trivs exempelvis att ligga mörkt. Genom att skapa rymliga lådor med utdragbart skydd för dessa matvaror håller de längre och du kan minska på matsvinnet.

5. Dold sockellåda för maximal köksförvaring

Smart köksförvaring handlar i grund och botten om att ta tillvara på all outnyttjat utrymme. Att ta tillvara på utrymmet i sockeln under skåpen är ett väldigt bra exempel på just detta och något som många glömmer bort när de ritar nytt kök. Med en dold sockellåda maximerar du din köksförvaring och på ett diskret sätt kan du trolla fram mer förvaring när du behöver det. Placera exempelvis nya rena kökshanddukar eller andra köksredskap som inte används dagligen men som är bra att ha inom räckhåll när tillfället väl kommer.

Sentens sockellåda

6. Ta tillvara på utrymmet under diskhon

Plast, kartonger och matrester är bara några saker som vi vill kunna källsortera i köket. Genom att ta tillvara på utrymmet under diskhon så kan du få mycket utrymme till källsortering. Är ni många i hushållet kan mer utrymme för källsortering behövas där systemet består av flera hinkar med olika syfte. Är ni färre i hushållet kanske färre hinkar behövs men att ni väljer att lyxa till det med en avfallshink som automatiskt öppnar och stänger locket för att hålla flugor borta från matavfallet.

Att sortera sina sopor ska inte behöva vara krångligt! Se till att ett välplanerat system under diskhon finns med när du ritar ditt nya kök så blir jobbet enklare när köket väl står klart.

7. Utdragbart bänkskåp för mer arbetsytor

Har du begränsat med arbetsyta i ditt kök? Det går faktiskt att trolla fram mer arbetsyta utan att bygga ut köket! En lösning är att ge köket ett utdragbart bänkskåp. I Electrolux Homes utdragbara bänkskåp på hjul döljer sig en extra arbetsbänk samt dubbla lådor och extra utrymme. Dessutom kan du välja valfritt laminatmönster på bänkskivan så att den matchar bänken i övriga köket. Det är att optimera arbetsyta och köksförvaring på samma gång!

Sentens utdragbart bänkskåp på hjul

Ta hjälp av våra köksexperter!

Planerar du just nu ett nytt kök och vill diskutera smart köksförvaring? Boka en gratis köksrådgivning och ta hjälp av våra experter. Tillsammans ser vi till att ditt nya drömkök får tillräckligt med förvaring!

Skriv ut