
Planera köket - Allt om köksplanering
Electrolux Home kan hjälpa dig att rita dina drömmars kök. Men det finns ändå vissa grundläggande saker du bör veta när du ska planera ditt kök.
-
Arbetsyta och bänkskiva
Oavsett om du bara lagar mat ibland eller om du ofta lagar mat till många kommer du att behöva rejäla arbetsytor. Den viktigaste arbetsytan i köket är mellan spisen och diskbänken, där du förbereder maten. Den bör vara minst 80 centimeter.
Bänkskivor: Det finns mängder av material att välja mellan när det gäller bänkskivor: Trä, sten, laminat, rostfritt stål, komposit… Här gäller det att vara lite påläst och fundera igenom hur just du och din familj fungerar i köket. Vill ni ha bänkskivor som är rustika, hållbara och som knappast kräver något underhåll över huvud taget, eller har ni möjlighet att olja in och vårda? Vill ni ha en billig skiva, eller är ni beredda att lägga en slant på den?
Diskho
En diskho är inte längre bara en diskho. Numera kan du välja mellan storlekar, former och antal. Diskar du ofta stora prylar som bakplåtar kanske du behöver en enda stor ho, men du kan också komplettera med en utslagsvask intill. Använder du dig mest av diskmaskinen kan det räcka med en grundare modell.
Fundera också igenom om du vill ha en underlimmad, planlimmad eller ovanpåliggande diskho.
Fördelen med de två första alternativen är att du snabbt kan svepa ner smuts och vatten från bänkskivan direkt ner i hon. Å andra sidan finns det ingen kant som hjälper till att stoppa vattnet, vilket innebär att det lättare rinner ner utmed köksskåpen och ner på golvet.
Bestämmer du dig i stället för en ovanpåliggande diskho håller den lilla kanten kvar smutsen och vattnet, men gör det å andra sidan inte lika enkelt att svepa ner det i själva diskhon.
Blandare
Köksblandare är i allra högsta grad en fråga om tycke och smak. Eftersom den kan ha så olika design finns det mycket att ta ställning till.
Tänk på att du ska få plats att skölja av kastruller och gärna hinkar under kranen.
Fundera också över energiåtgången.
Eftersom blandaren används ofta ska den vara lätt att göra ren. Hanterar du mycket disk kan en handdusch till vara ett praktiskt alternativ. Har du diskmaskin är det också viktigt att välja en blandare med diskmaskinsavstängning.
Hällar
Här kan du välja mellan glaskeramik, gas, induktion och high-light med kortare uppkokningstid och lägre energibrukning. Du behöver också välja bredd och antal kokzoner, vilket naturligtvis till stor del beror på kökets storlek, men också på hur mycket mat du lagar.
Ugn
Allt fler väljer dubbelugnar, något som kan vara praktiskt om du lagar flera rätter (i ugnen) samtidigt eller välj två inbyggnadsugnar. Vill du satsa på att laga näringsrik och fettsnål mat kan ångugn vara ett bra val.
Vet du med dig att du är dålig på att göra rent ugnen kan du välja en självrengörande så kallad pyrolysugn.
Du behöver också ta ställning till om ugnen ska vara barnsäker, lucklås, 4-glaslucka. Numera finns det också ugnar med matlagninstermometer och varmluftsugnar med ånga.
-
Fläkt
Valet av fläkt betyder mycket för vilket intryck köket ger. Numera finns det såväl diskreta fläktar som mest har som funktion att just suga ut oset från matlagningen som mer designade fläktar som sätter en prägel på köket.
Det beslut du fattar beror också i hög grad på om du bor i lägenhet eller i villa. I lägenhet är inte alla fläktar tillåtna, här kan man oftast välja mellan antingen kolfilterfläkt eller fläkt med spjäll som öppnas och stängs med hjälp av en central fläkt på husets tak.
Bor du däremot i eget hus blir alternativen flera, eftersom du här kan välja att ha en inbyggd motor eller en extern motor.
Med fläktreglerspjäll kan du välja vilken fläkt du vill även till din lägenhet men du måste alltid kolla med bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren.
-
Kyl och frys
Fundera över hur mycket du handlar åt gången. Det är minst lika avgörande för valet av kyl och frys som designen.
Många frysar frostar numera av sig själva, något som också är smart ur klimatsynpunkt.
Is och kolsyrat vatten direkt ur dörren kan vara ett bra alternativ.
Skåpluckor
När du väljer skåpluckor handlar det till stor del om designen, men du bör också fundera igenom hur mycket tid du vill lägga på att hålla dem rena. En profilerad lucka kan vara snygg, men kräver mer rengöring än en enkel slät lucka.
Förvaring
En viktig fråga att ta ställning till när man går i köksköpartankar är hur mycket och vilken typ av förvaring man vill ha. Vill du ha fast köksförvaring, öppna hyllor eller fristående köksskåp?
I en köksö ryms det också en hel del förvaring. Å andra sidan: Ska ni sitta runt ön och äta vill ni ha utrymme för ben och stolar. Öppna hyllor ger ett luftigt intryck, men kräver samtidigt ett sinne för ordning och mer städning eftersom porslinet snabbt blir dammigt eller fett. Fristående skåp är en flexibel lösning samtidigt som fast köksförvaring kan kännas harmoniskt. Läs på och be din köksinredare om råd.
Själva skåpinredningen är en punkt för sig. Karusellskåp sväljer mängder av köksutrustning, och det finns även lådor som slukar prylar. Utdragbara lådor ger en snabb överblick och trådhyllor gör skåpen enkla att hålla rena.
Storhandlar du bör du också fundera över hur mycket plats du behöver för dina matvaror. Förr var skafferier en obligatorisk del av köksinredningen. I dag är det mer sällsynt och många köksinredare förespråkar i stället att matvarorna förvaras i lådor.
Finns det plats kan det vara smart att planera för städskåp i köket eftersom det är praktiskt att ha städutrustningen nära till hands.
-
Belysning
För bara ett par decennier sedan både lagade vi och åt maten i sällskap av skenet från starka lysrör. Bra arbetsbelysning, visst, men inget vidare mysigt och stämningsfullt.
I dag väljer allt fler LED-belysning som ger ett varmt ljus och har lång livstid.
Tänk gärna i termer av grundbelysning, arbetsbelysning och ren dekorationsbelysning när du gör ditt val.