farg-i-koket.jpg

Ska du välja ny färg i köket – tänk på det här

Att sätta ny färg på köket kan göra mycket för känslan du vill skapa. Mörkt och ljust är ett säkert val, gärna i kombination med varandra. För den som inte vill gå hela vägen kan det räcka med ny färg på knoppar och köksmaskiner för att köket ska få ett lyft.

Här kan du se olika köksstilar och få inspiration

– Vad man får för känsla i ett kök handlar mycket om hur man kombinerar färger med material. Jag tycker man ska tänka kontraster. Ett helvitt kök blir mer spännande om man adderar mörka detaljer som svarta fogar i kaklet eller en mörk bänkskiva, säger Ewa Wedeman, köksinredare på Electrolux Home.

Förutom helvita och mörka kök har de grå tonerna blivit alltmer populära. Tillsammans med ljusgröna färger passar de dova grå tonerna väl in i svenska kök:

– Vill man uppnå en lugn och hemtrevlig känsla och vill man ha något mer nytt så passar den grå färgskalan utmärkt. Även ljusgröna toner ser vi kommer starkt – båda färgtonerna passar i såväl lantkök som i modernare kök.

Ett tips för den som letar ny färg till köket är att titta på vad man har för toner i övriga hemmet för att skapa en helhetskänsla. Den som inte vill göra om hela köket, men ändå sätta sin personliga touch, kan addera en accentfärg.

För den som bor i ett 50- eller 60-talshus och vill återskapa stilen eller bara gillar känsla från förr, är retrostilen en trend som håller i sig. Här kan du välja mellan alla möjliga olika kulörer som turkos, röd eller varför inte knallgula skåpsluckor?

– Retrokök har vi alla en relation till och är speciellt populära bland yngre. Här har man chansen att sätta sin personliga prägel med ny färg på skåpsluckorna och lådor men med nya finesser. För den som vill matcha med kompletterande köksmaskiner och vitvaror finns en hel del att välja på för en genomgående känsla.

Här kan du boka kostnadsfri köksplanering

Tips på hur du kan tänka:

• Gå till inspirationsrummen som finns i alla Electrolux Homes:s butiker. Blanda och lek dig fram bland luck- och bänkskiveprover ihop med alla knoppar och handtag som finns där. Kombinera gärna med kakel och färgkartor så kan du där bygga din egen ”moodboard”

• Bryt av: Ljusa kulörer ger ett ombonat och öppet intryck, medan mörka färger skapar en varmare stämning.  Jobba med kontraster som mörka detaljer i ett vitt kök och tvärtom.

• Det vita lantköket får en mer ombonad känsla med dova grå eller ljusgröna skåpsluckor.

• Plocka upp färgen i detaljer: Har du en turkos mixer? Skaffa en matta och blomkrukor i samma ton. Genom att ta upp en accentfärg i flera detaljer skapar du en helhetskänsla.

• Lagar du mycket mat se till att ha ett kök med mycket värme i materialen – det gör det mycket roligare över tid att vara i köket. Tåliga material finns i alla nyanser.

Skriv ut