JKE_NordicOne_800x440.jpg

JKE Nordic Kitchen Design

Där både vacker design och miljötanken präglar köket.

Hållbarhet & omtanke 

Svanenmärkta kök - Sentens

Vi på Electrolux Home har alltid fokus på hållbarhet, för både människor och miljö. Vårt köksmärke JKE innebär stilrena nordiska kök att leva i, tillverkade i Danmark, alltid av hög kvalitet, i framkant vad gäller materialval och med en hållbar formgivning i fokus som passar den nordiska livsstilen. Konkret innebär det att våra kök är tillverkade av certifierat trä som kommer från välmående skogar, hållbara material, vattenbaserad färg och lack liksom plast och metall utan miljöfarliga och ohälsosamma ämnen samt en tillverkning som drivs till 100% av vind-, vatten- och solenergi - allt för att ge dig ett kök med minsta möjliga klimatavtryck. Flera av våra köksluckor är dessutom miljömärkta med Svanen*.

En hållbar formgivning & bra materialval

Våra JKE-kök innebär kök:

  • tillverkade av certifierat trä som kommer från välmående skogar
  • skapade från tillverkning som drivs till 100% av vind-, vatten- och solenergi
  • med färg och lack som innehåller ett minimum av organiska lösningsmedel
  • med lim utan miljöfarliga kemikalier
  • med plast fri från farliga tillsatser
  • där metallerna saknar tungmetallbeläggningar
  • med energieffektiva vitvaror
  • med energibesparande blandare/kranar
  • med en energieffektiv belysning
  • med genomtänkta lösningar för effektiv och smart förvaring och källsortering
  • med säkerhetslösningar såsom barnsäkerhetsspärrar på luckor och lådor.

Ett klimatsmart liv i köket

Vårt fokus på hållbarhet handlar även om hur våra produkter på olika sätt kan hjälpa dig att leva hållbart genom att tänka miljösmart. Det krävs att vi på Electrolux Home erbjuder dig både smarta praktiska lösningar liksom vitvaror, småelsprodukter och övriga köksprodukter med extra omtanke. Om vi dessutom kan hjälpa dig att minska matsvinnet och möjliggöra för smidig källsortering har vi kommit en bra bit på väg.

Electrolux är världsledande inom miljöarbete kring tillverkning av sina vitvaror. De är utvecklade för att hålla längre och för att vara energieffektiva. Det handlar också om att maten som förvaras i ett kyl- eller frysskåp ska hålla längre.

Att ta tillvara på varje liten del av dina råvaror och låta dem komma till användning i matlagningen till att så mycket som möjligt ta tillvara på allt som vår skog, mark och trädgård kan ge oss är ännu ett fokus. Frukt, bärbuskar, grönsaker och svamp. Skal av olika slag kan vi göra buljong av. Rester av grönsaker och kött kan vi faktiskt göra soppor och grytor av. Överbliven frukt och grönt kan tillsammans med en skvätt mjölk, yoghurt, kvarg eller vatten göras finfina smoothies av. Släng ingenting.

Handla smart! Planera dina inköp. Skriv köpelistor och tänk ut vad du och familjen ska äta kommande vecka. Köp bara det du och familjen verkligen behöver. Ett tips är att inte småhandla. Välj istället att storhandla 1-2 gånger i veckan. Ännu ett tips är att beställa din mat online och hämta ut dina matkassar utanför butiken eller få dem hemlevererade. Då är risken mindre att du köper ”onödiga saker” och för mycket. Och vill du till butiken - handla aldrig hungrig.

Vårt fokus på att leva hållbart handlar även om att sprida kunskap kring att förpacka och förvara maten på ett sätt som bevarar den fräsch längre. Att laga mat med ånga, varmluft eller Sous Vide är också en viktig kunskap att sprida då det är både hälsosamt och miljösmart.

Källsortering blir både enklare och roligare om du har tänkt till redan från början. Vi har lösningar på praktisk sortering bakom dina stängda dörrar eller lådor. Det handlar om en variation av olika boxar, lådor, kärl, hinkar och hyllor för att du ska kunna göra en smidig källsortering varje dag.

Några snabba & konkreta miljötips till köket 

Här är några konkreta och smarta tips på hur du kan leva klimatsmart i ditt kök:

  • Byt till nya, lågenergiklassade vitvaror (energieffektivitetsklass A är den bästa, G den som är minst energieffektiv).
  • Skaffa dig en induktionshäll – det är energieffektivt.
  • Laga mat på eftervärme i ugnen.
  • Förvara dina matvaror på rätt plats i kylskåpet. Längst ner är det som kallast och högst upp är det som varmast.
  • Kör om möjligt alltid en full diskmaskin. En halvfull diskmaskin är dock bättre än att du diskar för hand. Se till att skrapa bort matresterna, men skölj inte av disken innan du stoppar in den i diskmaskinen.
  • Handdiska inte under rinnande vatten.
  • Använd diskmedel som har en mindre miljöpåverkan.
  • Droppar kranen? Köp en ny blandare eller byt packning.
  • Skaffa dig en kolsyremaskin och sluta kånka hem flaskor från butiken. För att säkerställa att du alltid har kallt vatten kan du lägga in vatten i kylen.
  • Använd belysning med LED-teknik, kompaktlysrör eller halogenlampor.
  • Sopsortera! Inred skåpet under diskbänken med smarta kärl som gör det både enkelt och roligt att sortera soporna.

*Svanen är den officiella miljömärkningen i Norden och administreras i Sverige av SIS miljömärkning.

Skriv ut