kokstrender-2021-800x440.png

Kökstrender 2021

Ska du förnya ditt kök och är nyfiken på de senaste kökstrenderna? Vi hjälper dig med inspiration i köksdjungeln och leder dig på rätt väg till ett kök att trivas i! Låt våra köksplanerare inspirera dig kring färg på köksluckor, materialval och inredningsdetaljer som trendar år 2021.

Vilka färger gäller i köket år 2021?

Naturfärger i varma jordiga toner är färgpaletten som pryder våra kök under år 2021. Skalan är bred för årets kökstrender och kan enkelt anpassas efter din personliga smak och tycke. Tänk på att ett kök står i många år så välj färg med omsorg.

Lisa Johnsson, köksplanerare på Electrolux Home i Varberg, ser en tydlig trend i att vi nu alltmer går från de klassiska vita köken och istället vågar välja färger i mjuka och varma toner.

– Jag upplever att man nu vågar mer och väljer färg efter vad man själv gillar. Det kan vara en mjuk grön nyans eller en varm beige eller grå färg. Det man vill åt är de varma tonerna som gör att köket känns mysigt.

En tydlig kökstrend är att det kommer ljusa bänkskivor som man antingen väljer att kombinera med en mörkare kökslucka eller en lucka med färg. Tidigare år har man arbetat mycket tvärtom, då man oftast satte en vit kökslucka med en mörk bänkskiva.

Naturfärger i varma toner

Under 2021 letar sig de varma naturfärgerna in i köket. Gillar du mörka och intensiva kök kan du satsa på mörkgrått med varma toner. Även mjukt beige och skira toner är trendiga val till kök 2021. Färgerna får gärna ha en lyxig känsla, gärna med en skvätt grått i som dämpar färgens intensitet något. De ljuva dova och naturliga färgerna ger ett behagligt intryck i köket och gör sig särskilt bra i kök med lantlig stil, men även till släta och moderna köksluckor.

Har du ett litet kök med dåligt ljusinsläpp? Då kan mörka köksluckor göra att ditt kök uppfattas ännu mindre. Ett kök upplevs oftast luftigare om det är ljust. Fundera en extra gång på hur färgen kommer göra sig i ditt hem innan du bestämmer dig.

kust-design-retro-ncss-3.jpg

Är det någon köksstil som sticker ut?

Less is more, hantverk och funktion eller sociala ytor? Shakerkök är ett exempel på köksstil som är fortsatt populär och som vi kommer få se mer av under 2021. Det är främst den platsbyggda känslan som tilltalar många och även att stilen är så föränderlig. Ett shakerkök kan ha en lantlig känsla, med utförande som Tradition, eller så kan du välja en slät lucka för att gå åt det mer minimalistiska och moderna hållet. Helt enkelt en köksstil som är enkel att anpassa efter tycke och smak.

Oavsett vilken köksstil du väljer så går det att göra det mer eller mindre trendigt baserat på de val du gör av tillbehör.

Sentens shakerkök Kust design sandgrå tradition

Vilka material ska jag välja?

Är du osäker på vilka materialval som gäller 2021? Känn ingen oro! De flesta material är tidlösa, men det finns några som sticker ut. Naturmaterial av olika slag är en röd tråd för årets kökstrender, där mjukare material gärna får kombineras med lite tuffare och ruffigare.

För att få till ett snyggt kök gäller det att hitta en bra balans och inte gå all in på alla delarna. Välj till exempel en slät lucka och kombinera den med modernare beslag eller satsa på en snygg och häftig köksfläkt som får sticka ut. Då får det andra i köket träda tillbaka och kanske vara lite mer blygsamt. Att blanda olika strukturer i köket är också populärt. En blank bänkskiva är snyggt att matcha med matt kakel. Det är viktigt att arbeta med kontraster för att få en fin balans i köket.

Till bänkskivan

Natursten, komposit och keramiska material är populära val till bänkskiva år 2021. Du kan även blanda träskivor i köket med exempelvis stenskivor av granit, marmor eller kalksten. Lisa Johnsson belyser att man inte alltid måste låsa sig vid ett material för arbetsytan i köket.

– Många tycker det är roligt att mixa olika material. Till exempel att man lägger en skiva på arbetsytan och sedan kanske man har en köksö där man väljer ett träslag man tycker om, för att få det lite mjukt. Det händer något mer i köket när man ser till att blanda olika material.

Marmor är ett material som fortfarande håller i sig men med skillnaden att man nu vågar slå till på något i färg. Verde Guatemala är en grön marmor som är populär och som blir en riktigt vacker detalj i köket.

En annan trendsäker detalj som många gärna vill ha i köket är när bänkskivan fortsätter upp på väggen som kakel, ett så kallat stänkskydd.

Stänkskydd carrara bianco marmor

Knoppar och beslag

När det kommer till beslag ser Electrolux Homes köksplanerare Lisa Johnsson en tydlig trend i matta och svarta handtag.

– Just nu ser vi att matta svarta handtag är populärt. Även lite råare grövre handtag är trendigt att styla köket med. Man vill åt den där lite gjutjärns känslan som ger ett tuffare och ruffigare utseende. Väljer man till exempel ett mattsvart handtag så kanske man även väljer en mattsvart kran. Man ser till att matcha olika detaljer i köket, vilket gör att köket känns exklusivt och genomtänkt.

Kom ihåg att du inte behöver ha samma beslag eller knoppar till alla luckor. Se dock till att du åtminstone följer ett mönster med exempelvis beslag på lådfronter och knoppar på skåpsluckor. 

Knoppar och beslag är vanligtvis en liten utgift i din köksrenovering och kan enklare bytas ut om du skulle tröttna på de du har. Men tänk på att du fäster handtag och knoppar olika, så det blir svårt att växla från ett handtag till en knopp och vice versa.

Största kökstrenden 2021 – våga gå din egen väg

Den största kökstrenden 2021 är inte kopplat till någon specifik färg eller materialval, utan handlar om att vi nu vågar gå vår egen väg för att skapa ett personligt kök. Det här är året då vi går från att försöka smälta in till att skapa vårt egna unika och personliga kök.

Vissa kallar det Instagram-effekten där man tar chansen och vågar vara mer kreativ i sina val av färger och material. Efter flera år av kök där man inte riktigt vågat gå sin egen väg så är man nu alltmer modigare och väljer den coola gröna bänkskivan i marmor eller mattsvarta beslag och kranar. Detta med målet att lyckas skapa sin egna stil i köket.

– Jag ser en tydlig trend i att man lyssnar mycket mer på vad man själv vill ha. Idag varierar köken mycket mer till skillnad från tidigare år och man vågar gå sin egen väg i val av färg och material. Bygger man ett kök som man tycker väldigt mycket om, då kommer man tycka om det precis lika mycket om 10-15 år. Just för att man gjort valen själv och att man kan stå för dem.

Kommande kökstrender

Nya kommande kökstrender tros gå ännu mer åt härliga och varma färger där vi blir ännu modigare för att få till ett unikt kök.

– Det kommer dock aldrig bli så mörkt som det var under 70-talet. Vi kommer aldrig måla väggarna i brunt och sätta brunt kakel med brunt golv. Det kommer inte hända. Men det här smakfulla med varma färger i köket som kan kombineras med en köksö i trä, det är något som vi kommer se ännu mer av. Man kommer blanda och kombinera olika material för att få ett kök att trivas i.

Fokus på hantverket bakom köket, funktionaliteten och hållbara material kommer fortsatt vara viktigt även under nästa år. Du vet väl om att Sentens kök är tillverkade i Sverige och dessutom miljömärkta med Svanen? Kolla in våra olika köksstilar!

Få hjälp att tolka kökstrender med köksinredare

Behöver du hjälp med din köksrenovering? Kanske vill du ha mer inspiration från kökstrender eller praktiska råd till just ditt kök? Våra köksinredare är utbildade på Electrolux Homes Köksakademi och kan allt om effektiv köksplanering, materiallära, trender och stilar. Boka en gratis köksplanering  och få hjälp av våra köksexperter online eller i närmaste Electrolux Home butik.

> Boka gratis köksplanering!

Skriv ut